Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zadělámena kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a vypracujeme těsto. Z těsta děláme válečky a ty spojujeme v kolečka. Pečeme asi 150-180 °C. Vychladlé potíráme bílkem a obalujeme v cukru pudru.
2
Toto cukroví se dá použít také jako ozdoba na vánoční stromeček. Dlouho vydrží a čím je starší tím lepší. Recept se dá upravit dle potřeby, pochází z Jičínska a je z knihy recepisů z roku 1886.
přiznám se, že vzhledem k synově aktivitě(nadrobil mi droždí přímo do těsta) jsem splodila trochu jinou variantu, tak snad mi to příště bude chutnat více
Gábina H
|15. 12. 2008 12:11
Moc dobré, musela jsem je schovat, aby něco vůbec zbylo. Posílám velkou 1
Libuše Klechová
|18. 12. 2007 13:25
Vynikající cukrovíčko, nepotřebuje více komentář.
Jana T.
|11. 12. 2007 18:14
Tak jsem pekla, velká škoda, že jen z poloviční dávky! Bylo jich na 2 plechy po 20 kusech.. Nedělala jsem ani velké ani malé, podle mě tak akorát. No a chuť vynikající, jsou křehounké a neumím si představit, že budou ještě lepší. Asi udělám další a zkusím místo cirt. šťávy trochu rumu a nějaké jiné koření. Díky za recept.
mia
|30. 7. 2007 16:53
moc dobré,vońavé a hezoučké
Anna V.
|12. 12. 2006 19:30
Jestliže se pečou současně s perníčky ve stejné době, musí dům užasně vonět kořením. Jinak cukroví, stejně jako zminovaný perník, perníčky, přináší do domácnosti hojnost po celý další rok. Takže kde se peče, tam se neusídlí lenost a tedy ani bída. Takže pořádné hospodynky pečte a nešidte.
František Brusák
|7. 12. 2006 09:11
Tyto kolečka se pečou většinou s perníčkama.Já je mám jako 1 cukroví a peču je na Kateřinu 25.11.
František Brusák
|30. 11. 2006 04:22
Záleží jak děláte velké a silné kolečka.Dříve když se neprodávali kolekce tak se tyto kola věšely na stromek.Mělo to svoje kouzlo.
Eva
|26. 11. 2006 08:59
Pekla jsem je včera, na nějakých 160 stupňů. Těsto je na to, aby vykynulo, dost tuhé, ono z tekutějšího by se těžko dělaly ty kroužky, ale kynout to nepotřebovalo. Aninky jsou výborné a pro mě typicky vánoční. Jenom toho bylo trošku větší množství - 4 velké plechy a 3 malé.
Jaroslava Oumarová
|25. 11. 2006 18:13
Alis, tomu se nedivte, každá trouba peče jinak, proto to velké rozpětí, já taky většinou udávám rozpětí minimálně 20°C. Je lépe začít na nižší teplotě, u horkovzduchu dokonce ještě o 20°C méně a když se Vám zdá, že peče moc pomalu, teprve postupně přidat. Až budete mít troubu odzkoušenou, budete už vědět, na kolik stupňů máte péct maso, na kolik bábovku apod.:-)
Alis
|24. 11. 2006 20:15
To je teda velké rozpětí 150 - 180 °C na to pečení, to asi 150 při horkovzducho, nebo se mýlím?
Lenka S
|12. 11. 2006 20:19
Pane Brusáku,píšete-čím starší,tím lepší.Znamená to,že bych ho mohla upéct už teď a vydrželo by do Vánoc?Děkuji za odpověď.
Anna Suttnerova
|12. 11. 2006 15:27
tet jsem si precetla Vas recept nevim jake cukrovi letos budu pect tak to vyzkousim. Pak se ozvu.Je fakt dobry starej je hodne narocny aby mi nenadal.
Lenka Dohnalová
|10. 12. 2005 15:02
Všem doporučuji, je to vynikající cukroví, loni jsem s ním měla velký úspěch. Navíc pokud ho budete máčet v sorbitu je to vinikající cukroví pro diabetiky. (S anýzem si hlavu nelamte, dejte ho podle chuti, myslím, že jsem dávala asi lžičku, ale dokonce je to vinikající i bez něj)Doda
Jarmila Němcová
|21. 11. 2005 09:57
Dobrý den, vánoce se blíží a už si dělám seznam cukroví, které letos chci péct. Aninky se mi moc zalíbily, jen mám pár dotazů: 1.Nechává se těsto kynout? 2. Jsou to vlastně kroužky, ano? 3. I já prosím upřesnit kolik asi toho anýzu?Děkuji za odpovědi a už se na "aninky" těším. Jdou do oblíbených!!! Jarka
Anonym
|19. 11. 2005 21:02
Prosím, kolik je to trocha roztlučeného anýzu ? Aninky na Vaše doporučení určitě vyzkouším. Děkuji Zuzka