g
sušené ovoce
směs s rozinkami (pokud možno polovina světlého ovoce a polovina tmavého)
100
g
vlašské ořechy
strouhané
100
g
mandle
strouhané nebo kokos
125
g
hera
nebo máslo
150
g
cukr
4
ks
vejce
200
g
polohrubá mouka
2
lžička
prášek do pečiva
vrchovatá
100
ml
hnědý rum
možno i více
alobal
Postup přípravy receptu
1
Ovoce nakrájíme na kousky, smícháme s mletými ořechy, mandlemi a 3 lžícemi mouky a promícháme. Zalijeme rumem a necháme přes noc táhnout.
2
Druhý den utřeme máslo, cukr a vejce. Do utřeného základu vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec ovocnou rumovou směs. Promícháme a těsto klademe do vymaštěné a strouhankou vysypané větší chlebíčkové formy (nebo dvou menších, či do jiné formy).
3
Pečeme zvolna asi při 160 °C cca 45 minut. Upečený chlebíček necháme prochladnout, vyklopíme na plochý tác a dost silně pokapeme rumem.
4
Úplně vychladlý zabalíme do alobalu a necháme nejméně týden uležet v chladu. Pak vyjmeme pocukrujeme nebo polijeme polevou dle chuti, krájíme na plátky a podáváme. Zabalený v alobalu vydrží i několik týdnů vláčný.