ks
šalotka
alternativně v odpovídajícím množství jarní cibulka nebo červená cibule
4
lžíce
extra panenský olivový olej
3
lžíce
sherry ocet
a 1 až 2 lžičky navíc, alternativně sladké balsamico (např. značky Kühne)
petrželka
hladká, asi 1/4 svazku
80
g
parmská šunka
ideálně však Serrano
100
g
sýr feta
nakrájený na kostky
Postup přípravy receptu
1
Točené pikantní Chorizo nakrájíme na 0,3-0,5 cm silná kolečka, cherry rajčátka rozpůlíme, keříková rajčata nakrájíme na měsíčky a rozpůlíme, stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, šalotky nakrájíme na velmi tenká kolečka, z petrželky si vytvarujeme doutník a nasekáme.
2
Do horké pánve dáme 2 lžíce olivového oleje, přidáme Chorizo a smažíme dokřupava (na konci bude mít relativně tmavou barvu).
3
Mezitím dáme do misky cherry rajčata a rajčata, přidáme šalotky, zalijeme zbývajícím olivovým olejem a lžičkou sherry octa, promícháme, přidáme nasekanou petrželku. Až je Chorizo téměř hotové, přidáme česnek, a v okamžiku, kdy začne chytat barvu, zalijeme zbývajícím sherry octem, necháme krátce vyvařit alkohol.
4
Chorizo s česnekem přidáme k salátu a zalijeme částí tekutiny z pánve. //(**Tip:** Zbytek si můžeme nechat na jindy a použít třeba jako marinádu na kuře.)//
5
\\
6
Vše promícháme a servírujeme porce zdobené fetou či jiným ovčím nebo kozím sýrem a Serranem. Podáváme např. s rustikální bagetkou pokapanou olivovým olejem.