g
ananas
kroužky - pokud možno ve vlastní šťávě, ne sirupu
250
g
hladká mouka
100
g
cukr
krystal
150
g
máslo
3
ks
vejce
100
ml
mléko
prášek do pečiva
jeden a půl lžičky
vanilka
z poloviny lusku, nebo malinko vanilkové tresti (ne esence)
1
špetka
sůl
Karamel
80
g
cukr
hnědý/muscovado
20
g
máslo
1
lžíce
voda
Postup přípravy receptu
1
Kulatou dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
2
Připravte si karamel. V menším hrnci nebo pánvi rozpusťte máslo, přisypte cukr a přidejte vodu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne a nevytvoří karamel. Dávejte pozor, aby se nespálil - je možné, že to nebude trvat 5 minut (záleží na typu kamen, druhu materiálu, ze kt. je pánev/hrnec vyrobená a taky velikost hrnce).
3
Nalijte karamel do připravené formy a rychle ho stěrkou rozetřete po dně, než vám ztuhne. Kolečka ananasu vyskládejte v jedné vrstvě těsně vedle sebe na karamel. Zbylý ananas nakrájejte na kousky, které později přidáte do těsta.
4
Ve velké míse ušlehejte změklé máslo s cukrem, solí a vanilkou, dokud nevznikne hladká směs. Zvlášť smíchejte mouku s kypřícím práškem. Přidejte jedno vejce, pak trochu mouky a mléka (popř. ananasové šťávy - NE sirupu - místo mléka). Vmixujte, pak další vejce, mouku a mléko, ušlehejte a pak přidejte zbytek. Vmíchejte ananasové kousky a dejte směs do připravené dortové formy, na kroužky ananasu. Vyrovnejte povrch.
5
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Kontrolujte špejlí, zda je hotovo. Asi 5 minut po upečení otočte dnem vzhůru a vyndejte z formy. Okamžitě opatrně stáhněte pečící papír a nechte zcela vychladnout.