Začneme tím, že dýni zbavíme měkkého prostředku a oloupeme ji. Nakrájíme ji na kostičky asi 25 x 25 mm a v hrnci je zalijeme studenou vodou.
2
Vaříme, dokud není dýně měkká, tedy asi 20 minut. Nezapomeneme hlídat vodu, případně ji dolijeme. Pak dýni zcedíme a necháme vychladnout.
3
Na vál si nasypeme polohrubou mouku, přidáme sůl, cukr moučku, prášek do pečiva a na sucho zamícháme. Dále na vál přidáme heru, vejce, kůru z citronu a těsto zapracujeme.
4
Okapanou a vychladlou dýni vložíme do vhodné misky, přidáme vejce, javorový sirup,med, mletou skořici, šťávu citrónu, zakysanou smetany a dobře, nejlépe elektrickým mixerem zamícháme.
5
Do pečící formy vlijeme lžičku oleje, vymažeme celý povrch, a pokud není silikonová, tak ji vysypeme lžící polohrubé mouky.
6
Na vál nasypeme lžíci polohrubé mouky a rozprostřeme ji po vále. Na ni položíme těsto, které také moukou trochu poprášíme, nebude se tak lepit na váleček.Válečkem uděláme placku, která je trochu větší než forma.
7
Těsto natáhneme na váleček a přeložíme na formu.Těsto do formy usadíme a kraje, které přečnívají ořízneme.
8
Dýňovou náplň vlijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme.
9
Pečeme při 180°C asi 40 minut. Poté koláč vyndáme a můžeme dozdobit šlehačkou.