Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené brambory) důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více.
2
Na hlubší plech nalejeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolit!! Pečeme asi 15-20 minut. 5-10 minut na prudko a potom zeslabit a dopéct doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tak nelepily.
3
Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení až na talíři solíme. Vhodné jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.
Zajímavě upravené brambory jako přílohu vytváří v Švédské restauraci Hasselback
http://www.refi-cz.cz/tipy/okouzlete-bramborami-hasselback-navstevniky-sve-restaurace/ ;-)
Jiří
|28. 9. 2014 11:30
Tak to jsme dělali v šedesátých letech a říkali jsme tomu pečáky.
lucia
|28. 1. 2014 15:34
skúste zemiačiky od mccain, majú rozličné príchute, sú aj v šupke, dajú sa pripraviť rýchlo, aj bez použitia oleja a na ich stránke nájdete zaujímavé recepty.
Jirka
|29. 5. 2013 13:00
Dobrý recept na Americké brambory je tady http://brambory-recepty.blogspot.cz/2011/07/americke-brambory.html#.UaXfidiQuho Vyzkoušel jsem a to koření tam opravdu sedlo.
Mirek
|24. 3. 2012 09:42
Zdravím jdu je dělat mám na ně koření pro Americké brambory tak je dělám poprve snad se povedou příloha bude kuřecí maso na porku :-P :-P :-P :-P
Já na brambory sypu i koření. Někdy je dochutím oregánem, provensálským nebo grilovacím kořením. Jen tak maličko, pro chuť. Solíme také až po vyndání. ;) Často je jíme i samotné jen s tatarkou. Jednoduché, levné, dobré. :)