Kuře rozsekneme na 4 díly a opečeme na veliké hluboké pánvi na rozehřátém másle dozlatova. Přidáme na silná kolečka nakrájenou cibuli, pokrájený česnek, pokrájené žampiony, bobkový list, opepříme, osolíme, trochu podlejeme vodou a dusíme pod pokličkou. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho a obereme. Vyndáme cibuli a vyhodíme ji. Mouku rozmícháme s trochou vody, vlijeme do omáčky a provaříme. Vložíme zpět obrané kuře, přidáme 2 lžíce brandy a prohřejeme, už nevaříme.
2
Podáváme s rýží.
3
Nedoporučuji dělat s jiným alkoholem, zkazíte to! Toto jídlo skutečně potřebuje brandy. Pak je vynikající. Pokud chceme dát i dětem, pak chvilinku povaříme, alkohol vyprchá a zůstane jen jedinečná vůně brandy. Původ receptu - toto jídlo prý připravil kuchař Napoleonovi při bitvě u Maranga....
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Renaud
|14. 7. 2013 15:38
Stay with this guys, you're henlipg a lot of people.
Luc
|7. 4. 2011 18:28
Myslím že to jídlo spíš připravovali Napoleonovi před bitvou u Waterloo... :-D
Waldek
|5. 10. 2006 20:23
Proč vyhazovat cibuli ja ji rozmixsuji neni třeba tolik mouky mistomouky davam škrobWaldek
Ken Kensai
|26. 7. 2006 02:46
Kuře Marengo je správně z čerstvých rajčat, cibule, oliv a česneku. Vzniklo u města Marengo, kdy Napoleon požádal svého kuchaře , aby mu uvařil večeři před bitvou. Kuchař měl k dispozici pouze kuře, rajský jablíčka, cibuli , olivy a česnek.
Airan Novakova
|18. 4. 2006 18:47
Souhlasim s pani Kabrtovou, neni nad cerstve zampiony, konzerva to chutove nenahradi i kdyz obcas prijde vhod:-)
Lidka Kábrtová
|18. 4. 2006 15:22
Ještě jsem zapomněla - nedoporučuji dávat sterilované žampiony, jídlo tím zkazíte. Brandy se vyplatí pořídit i když to je dražší pití - já ji mám doma speciálně na tenhle recept, protože moje mlsná rodina tohle jídlo miluje a lahev mi vydrží tak dva roky...