plátek
tmavý zázvorový koláč
nebo jiný koláč silný asi 2 cm
2
lžíce
hnědý rum
1-2
1
ks
jablka
6
ks
sušené meruňky
pokrájené
2
ks
bílek
4
lžíce
pomerančová šťáva
nebo voda
150
g
mandlové vločky
100
g
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Plátky koláče dejte na talíře a polijte je rumem.
2
Jablka zbavte jadřinců, nakrájejte na čtvrtky a na plátky a dejte je do menšího hrnce. Přidejte nakrájené meruňky, pomerančovou šťávu nebo vodu (se šťávou je to daleko lepší) a na malém plameni poduste asi 5 min.do měkka.
3
Do ovoce přidejte mandle a směs navršte ve tvaru homole na namočený koláč. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a postupně za stálého míchání přidávejte cukr. Před každým přidáním dobře cukr zašlehejte, aby sněhová hmota zůstala pevná.
4
Pomocí kornoutu naneste na ovoce a koláč sníh.
5
Dejte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 200 °C 4-5 min. do zlatohněda.
6
Malá obměna - před navršením sněhu můžete na ovoce dát zmrzlinu.