• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Napište svůj komentář k receptu

Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Kvas
    • 75
      ml voda + později dalších 75ml
    • 75
      g žitná chlebová mouka typ 1150 + později dalších 120g
    • 1
      špetka mletý kmín
    • podmáslí 2 až 2.5
  • Dokončení chleba
    • 800
      g žitná chlebová mouka typ 1150
    • 200
      g pšeničná chlebová mouka typ 1050
    • 1
      kostka droždí
    • 20
      g sůl
    • 750
      ml voda vlažná

Postup přípravy receptu

1
První část ingrediencí na kvas smícháme v misce, zabalíme do igelitového sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Další den promícháme a opět zabalíme do sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. To samé si zopakujeme den následující a až den poté, kdy už by se měly tvořit výrazné kvasné bubliny, smícháme s ostatními uvedenými ingrediencemi, ještě jednou zabalíme, přikryjeme a necháme přes noc stát na teplém místě. Pak je náš kvas hotový a můžeme se věnovat našemu středověkému německému chlebu s názvem "Krustenbrot" tedy přeneseně něco jako chléb s krustičkou.
2
Mouky spolu smícháme ve velké míse, uprostřed vytvoříme velký důlek. V cca třetině vlažné vody rozpustíme droždí, přidáme do důlku společně s naším kvasem. Z této směsi a cca čtvrtiny z mouky uhnětáme tzv. omládek. Zbytek mouky, který je rovněž v míse spolu s vytvořeným omládkem, necháme zatím nedotčený a celou mísu s omládkem a zbytkem mouky zabalíme do igelitu, přikryjeme utěrkou a necháme stát 2 a 1/2 hod. na teplém místě, aby omládek mohl eventuálně trošku nakynout. Nyní přidáme sůl, zbytek vlažné vody a zpracováváme i zbytek mouky v míse. Třeba podotknout, že těsto se při hnětení velmi lepí, nicméně doporučuji dodržet množství ingrediencí a zbytečně nic nepřidávat. Prohnětáme řádně. Značkou dobře připraveného těsta jsou mimochodem i bubliny, které se tvoří a při hnětení praskají. Až jsme těsto řádně prohnětali, mísu opět přikryjeme, tentokrát bez igelitu, jen utěrkou a necháme na teplém místě kynout ještě 2 hodiny. Poté vysypeme trochou mouky (třeba použité pšeničné) plech a na něj vyklopíme těsto co nejopatrněji. Též opatrně bez nadměrného tlačení vytvarujeme kulatý asi 30 cm široký bochník, přikryjeme utěrkou, necháme asi 10 min. odpočívat a mezitím si rozehřejeme troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev). Na plech postavíme i hrnek s vodou a pečeme uprostřed trouby 90 minut. Párkrát, především v první třetině této doby, vystříkneme během pečení trošku vody na dno trouby a vždy ihned troubu zavřeme. Okamžité výpary pomáhají nakynutí. Chléb je hotový, když při poklépání spodní strany zní dutě. Až chléb vyjmeme z trouby, ihned potřeme vrchní stranu pomocí stětce studenou vodou. Poté postavíme na rošt a necháme zchladnout. Chléb s popraskanou a extrémně křupavou kůrkou je pak hotový ke konzumaci.
3
Vynásobením všech ingrediencí (včetně kvasu) lze samozřejmě upéct i více chlebů.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"

Alemanský Frankfurtský věnec - …

Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie Pirkova | 9. 2. 2010 15:23

    diky za vyjasneni.me se ten kvasek nikdy moc nepovedl a kdyz jsem zkousela upect ze suseneho,tak ten chleba vubec nechtel kynout.tak uz si pripadam skoro zoufale :-] budu rada o recept na tento chleb bez drozdi na muj email- keltic@seznam.cz. jinak nejprve vyzkousim tenhle s drozdim.dnes jsem se pidila po tech doporucenych moukach v hypernove a ty typy tam nemeli,pouze chlebove mouky z predmerickeho mlyna.je mozne pouzit tyto? typ u zitne tusim T990? u psenicne si bohuzel nepamatuju....

  • Patrick Schmitt | 8. 2. 2010 13:40

    Ačkoliv jsou si slova kvas a kvásek významově podobná, raději jsem schválně nenapsal kvásek. Zde jde hlavně o to, aby kvas dodal chlebu svou přirozeně nakyslou chuť. Dobrý kvásek, ze kterého by chleba mohl dobře vykynout, se musí vyrábět s větší trpělivostí, když se bavíme o časové náročnosti. Toto je spíše rychlá jednoduchá varianta, pro lidi, kteří kváskový chleba pravidelně nepečou a chtějí přesto domácí chléb, který chutná jak od pekaře nebo ještě lépe. Samozřejmě, že se dá recept i upravit tak, aby droždí nebylo zapotřebí. V případě zájmu stačí říct ;-)

  • Lucie Pirkova | 8. 2. 2010 11:57

    myslila jsem,ze do kvaskoveho chleba drozdi nepatri,pak to neni jiz kvaskovy chleba.nicmene ten recept mne zaujal. bez toho drozdi to nevykyne? ja se o kvaskovy chleb zajimam a drozdi se prave vyrazne nedoporucuje.

  • ladislava staffenová | 25. 6. 2008 10:58

    Patricku,díky za dobrý chlebik.Dokonce i mouku přesně podle Vás měli, a to v Albertu - tam mi řekli,že ji mají hned vyprodanou - neobjenávají velké množství a i v Kauflandu ji prý mívají,ale já tam na ni nenarazila, ale jinak dobré.Ještě mám připraveno na ten Drážďanský,ale už začínám věřit...,abych to nezakřikla:-))Laďka

  • Patrick Schmitt | 3. 4. 2008 23:17

    Dada: Zakoupil jsem to v Hypernově. Eventualně ji seženete ale i jinde. Byla od firmy Penam. Jedna má obal červený, druhá modrý. Na této stránce o typech mouky se můžete podívat na obal, respektive se dozvědět i více o různých moukách: http://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=5

  • Sylva Karešová | 3. 4. 2008 18:02

    Dado, jako Patrickova přítelkyně mohu odpovědět, že ve velkých hypermarketech se dá sehnat. I když je pravda, že někdy je těžké hledat mouku, kde je přímo napsán typ, na což si právě Patrick kvůli vaření, pečení hodně potrpí. Já vždy mouku rozlišovala jen na hladkou, polohrubou a hrubou :-) Ty speciálně chlebové mouky mají tam, kde jsou mouky běžné, teď nevím přesně, kde jsme ji kupovali, ale asi v Tescu (možná Hypernově).

  • Dada | 3. 4. 2008 14:52

    Já to zkusím o dovolené. Patriku, kde kupujete tu mouku?

  • Věra z Dc | 19. 3. 2008 09:24

    tak jsem to přečetla.... no možná až budu v důchodu tak se do toho pustím......:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Z mouky/obilovin Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Mletý kmín Podmáslí Pšeničná chlebová mouka Sůl Voda Žitná chlebová mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře a la kachna II.

Kuře a la kachna II.

Brokolicová polévka s vločkami

Brokolicová polévka s vločkami

Kořeněná rajská omáčka

Kořeněná rajská omáčka

Jogurtová buchta II.

Jogurtová buchta II.

Slané copánky z listového těsta

Slané copánky z listového těsta

Krémové rizoto s lososem

Krémové rizoto s lososem

Smažený sýr v těstíčku

Smažený sýr v těstíčku

Cibulová polévka podle Marušky

Cibulová polévka podle Marušky

Vepřový plátek s listovým špenátem

Vepřový plátek s listovým špenátem

Doporučujeme

30 minut
Salát Caesar s kuřetem

Salát Caesar s kuřetem

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

61
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z…
55
Kuřecí kari se zeleninou a rýží
Kuřecí kari se zeleninou…
52
Dýňová tortila
Dýňová tortila
42
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
40
Dušená kmínová kýta na špeku
Dušená kmínová kýta na…

Zajímavé články

Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů, kterými ohromíte i babičku
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů,…
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
AHA.cz Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Ženy.cz Nevycházíte s penězi? Osvojte si finanční návyky úspěšných žen

Nevycházíte s penězi? Osvojte si finanční návyky úspěšných žen

Blesk.cz Zemřel skladatel Mark Snow: Proslavila ho Akta X

Zemřel skladatel Mark Snow: Proslavila ho Akta X

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy 10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

Další doporučené recepty:

Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alenčin medovník
Alenčin medovník
Alenčin rychlý skládaný salát
Alenčin rychlý skládaný salát
Alenino kuřecí
Alenino kuřecí
  • Recepty.cz
  • Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact