• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Napište svůj komentář k receptu

Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Kvas
    • 75
      ml voda + později dalších 75ml
    • 75
      g žitná chlebová mouka typ 1150 + později dalších 120g
    • 1
      špetka mletý kmín
    • podmáslí 2 až 2.5
  • Dokončení chleba
    • 800
      g žitná chlebová mouka typ 1150
    • 200
      g pšeničná chlebová mouka typ 1050
    • 1
      kostka droždí
    • 20
      g sůl
    • 750
      ml voda vlažná

Postup přípravy receptu

1
První část ingrediencí na kvas smícháme v misce, zabalíme do igelitového sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Další den promícháme a opět zabalíme do sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. To samé si zopakujeme den následující a až den poté, kdy už by se měly tvořit výrazné kvasné bubliny, smícháme s ostatními uvedenými ingrediencemi, ještě jednou zabalíme, přikryjeme a necháme přes noc stát na teplém místě. Pak je náš kvas hotový a můžeme se věnovat našemu středověkému německému chlebu s názvem "Krustenbrot" tedy přeneseně něco jako chléb s krustičkou.
2
Mouky spolu smícháme ve velké míse, uprostřed vytvoříme velký důlek. V cca třetině vlažné vody rozpustíme droždí, přidáme do důlku společně s naším kvasem. Z této směsi a cca čtvrtiny z mouky uhnětáme tzv. omládek. Zbytek mouky, který je rovněž v míse spolu s vytvořeným omládkem, necháme zatím nedotčený a celou mísu s omládkem a zbytkem mouky zabalíme do igelitu, přikryjeme utěrkou a necháme stát 2 a 1/2 hod. na teplém místě, aby omládek mohl eventuálně trošku nakynout. Nyní přidáme sůl, zbytek vlažné vody a zpracováváme i zbytek mouky v míse. Třeba podotknout, že těsto se při hnětení velmi lepí, nicméně doporučuji dodržet množství ingrediencí a zbytečně nic nepřidávat. Prohnětáme řádně. Značkou dobře připraveného těsta jsou mimochodem i bubliny, které se tvoří a při hnětení praskají. Až jsme těsto řádně prohnětali, mísu opět přikryjeme, tentokrát bez igelitu, jen utěrkou a necháme na teplém místě kynout ještě 2 hodiny. Poté vysypeme trochou mouky (třeba použité pšeničné) plech a na něj vyklopíme těsto co nejopatrněji. Též opatrně bez nadměrného tlačení vytvarujeme kulatý asi 30 cm široký bochník, přikryjeme utěrkou, necháme asi 10 min. odpočívat a mezitím si rozehřejeme troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev). Na plech postavíme i hrnek s vodou a pečeme uprostřed trouby 90 minut. Párkrát, především v první třetině této doby, vystříkneme během pečení trošku vody na dno trouby a vždy ihned troubu zavřeme. Okamžité výpary pomáhají nakynutí. Chléb je hotový, když při poklépání spodní strany zní dutě. Až chléb vyjmeme z trouby, ihned potřeme vrchní stranu pomocí stětce studenou vodou. Poté postavíme na rošt a necháme zchladnout. Chléb s popraskanou a extrémně křupavou kůrkou je pak hotový ke konzumaci.
3
Vynásobením všech ingrediencí (včetně kvasu) lze samozřejmě upéct i více chlebů.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"

Alemanský Frankfurtský věnec - …

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Fantastický bramborový chléb

Fantastický bramborový chléb

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie Pirkova | 9. 2. 2010 15:23

    diky za vyjasneni.me se ten kvasek nikdy moc nepovedl a kdyz jsem zkousela upect ze suseneho,tak ten chleba vubec nechtel kynout.tak uz si pripadam skoro zoufale :-] budu rada o recept na tento chleb bez drozdi na muj email- keltic@seznam.cz. jinak nejprve vyzkousim tenhle s drozdim.dnes jsem se pidila po tech doporucenych moukach v hypernove a ty typy tam nemeli,pouze chlebove mouky z predmerickeho mlyna.je mozne pouzit tyto? typ u zitne tusim T990? u psenicne si bohuzel nepamatuju....

  • Patrick Schmitt | 8. 2. 2010 13:40

    Ačkoliv jsou si slova kvas a kvásek významově podobná, raději jsem schválně nenapsal kvásek. Zde jde hlavně o to, aby kvas dodal chlebu svou přirozeně nakyslou chuť. Dobrý kvásek, ze kterého by chleba mohl dobře vykynout, se musí vyrábět s větší trpělivostí, když se bavíme o časové náročnosti. Toto je spíše rychlá jednoduchá varianta, pro lidi, kteří kváskový chleba pravidelně nepečou a chtějí přesto domácí chléb, který chutná jak od pekaře nebo ještě lépe. Samozřejmě, že se dá recept i upravit tak, aby droždí nebylo zapotřebí. V případě zájmu stačí říct ;-)

  • Lucie Pirkova | 8. 2. 2010 11:57

    myslila jsem,ze do kvaskoveho chleba drozdi nepatri,pak to neni jiz kvaskovy chleba.nicmene ten recept mne zaujal. bez toho drozdi to nevykyne? ja se o kvaskovy chleb zajimam a drozdi se prave vyrazne nedoporucuje.

  • ladislava staffenová | 25. 6. 2008 10:58

    Patricku,díky za dobrý chlebik.Dokonce i mouku přesně podle Vás měli, a to v Albertu - tam mi řekli,že ji mají hned vyprodanou - neobjenávají velké množství a i v Kauflandu ji prý mívají,ale já tam na ni nenarazila, ale jinak dobré.Ještě mám připraveno na ten Drážďanský,ale už začínám věřit...,abych to nezakřikla:-))Laďka

  • Patrick Schmitt | 3. 4. 2008 23:17

    Dada: Zakoupil jsem to v Hypernově. Eventualně ji seženete ale i jinde. Byla od firmy Penam. Jedna má obal červený, druhá modrý. Na této stránce o typech mouky se můžete podívat na obal, respektive se dozvědět i více o různých moukách: http://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=5

  • Sylva Karešová | 3. 4. 2008 18:02

    Dado, jako Patrickova přítelkyně mohu odpovědět, že ve velkých hypermarketech se dá sehnat. I když je pravda, že někdy je těžké hledat mouku, kde je přímo napsán typ, na což si právě Patrick kvůli vaření, pečení hodně potrpí. Já vždy mouku rozlišovala jen na hladkou, polohrubou a hrubou :-) Ty speciálně chlebové mouky mají tam, kde jsou mouky běžné, teď nevím přesně, kde jsme ji kupovali, ale asi v Tescu (možná Hypernově).

  • Dada | 3. 4. 2008 14:52

    Já to zkusím o dovolené. Patriku, kde kupujete tu mouku?

  • Věra z Dc | 19. 3. 2008 09:24

    tak jsem to přečetla.... no možná až budu v důchodu tak se do toho pustím......:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Z mouky/obilovin Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Mletý kmín Podmáslí Pšeničná chlebová mouka Sůl Voda Žitná chlebová mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Přírodní řízek

Přírodní řízek

Česneková pomazánka z balkánského sýra

Česneková pomazánka z balkánského sýra

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Špekáčky na pivě II.

Špekáčky na pivě II.

Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou

Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou

Achillova pikantní křidýlka

Achillova pikantní křidýlka

Mrkvové lívanečky

Mrkvové lívanečky

Čína s vepřovým

Čína s vepřovým

Houbové placičky s rýží

Houbové placičky s rýží

Doporučujeme

60 minut
Cuketové cannelloni s ricottou

Cuketové cannelloni s ricottou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

Poslední sledované recepty

57
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
23
Zapečená plněná rajčata
Zapečená plněná rajčata
19
Krůtí pečeně
Krůtí pečeně
18
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína

Zajímavé články

Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující chuťovka, která se stala letním hitem
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující…
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina, kterou si právě teď můžete nasbírat úplně zadarmo
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina,…
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
AHA.cz Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Blesk pro ženy Kim Cattrall slaví 69. narozeniny! Jak vypadá Samantha ze Sexu ve městě po více než 20 letech?

Kim Cattrall slaví 69. narozeniny! Jak vypadá Samantha ze Sexu ve městě po více než 20 letech?

Ženy.cz Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Blesk.cz Hvězdy komedie Bota jménem Melichar Řandová a Syslová zase spolu: Potkávají se před kamerou!

Hvězdy komedie Bota jménem Melichar Řandová a Syslová zase spolu: Potkávají se před kamerou!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují umělecký talent: Patří mezi ně i to vaše?

10 jmen, která předurčují umělecký talent: Patří mezi ně i to vaše?

Další doporučené recepty:

Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alenčin medovník
Alenčin medovník
Alenčin rychlý skládaný salát
Alenčin rychlý skládaný salát
Alenino kuřecí
Alenino kuřecí
  • Recepty.cz
  • Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact