Vynikající pikantní čalamáda připravená z červených paprik, lilku, chilli papriček a česneku, se skvěle hodí jako příloha k pečenému a grilovanému masu, ale i jako pomazánka na chleba nebo salát.
Lilek a kapie rozložte na plech, dejte do trouby rozehřáté na maximum a pečte, dokud slupka nezačne černat, zeleninu obracejte, aby zčernala všude. Zabere to asi 20 minut, ale i déle. Kapie dejte do sáčku a nechte zapařit, pak je oloupejte a zbavte semínek. Lilek rozkrojte a vydlabejte.
2
Dužninu lilku a paprik nasekejte nadrobno, dejte do hrnce, přidejte utřený česnek, citronovou šťávu, slunečnicový olej a podle chuti sůl a nasekané chilli papričky. Vařte na mírném plameni asi 3 hodiny. Průběžně míchejte. Ajvar plňte ještě teplý do horkých sklenic, uzavřete, na pár minut otočte dnem vzhůru a uložte v chladu a temnu.