• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ajvar
Napište svůj komentář k receptu

Ajvar

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 6
doba přípravy: 230 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
4fotografie
Nahrát fotku
 

Čalamáda z paprik, lilku, cibule a česneku má svůj původ v Srbsku, vy si ji ale můžete snadno připravit i doma. Skvělá je jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům, dá se ale použít i do omáček, pomazánek nebo k těstovinám.

Suroviny

3 porce
    • 600
      g paprika
    • 400
      g lilek
    • 4
      stroužek česnek
    • 4
      ks cibule
    • slunečnicový olej
    • 2
      lžička uzená paprika - koření
    • sůl dle chuti
    • pepř mletý dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy, zakryjte fólií a nechte zapařit, pak je oloupejte. Lilky dejte vychladnout a vyškrábněte z nich dužninu. Česnek a cibule nasekejte nadrobno.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Ve velkém kastrolu zahřejte vrstvu oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájené papriky a lilky a asi 5 minut restujte. Odstavte na 5 minut. Přidejte česnek a v tuku nechte rozpustit papriku. Vraťte na sporák, přidejte podle potřeby olej, zeleninu osolte a opepřete a pod poklicí duste na mírném plameni až 3 hodiny, podle potřeby přidejte trochu vody.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

3
Zeleninu podle potřeby rozmixujte do hrubší konzistence a naplňte sklenice. Tip: Pokud budete ajvar nadělovat někomu, kdo si potrpí na pikantní chutě, směle přidejte více česneku a chilli papričku.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Omáčka Guacamole

Omáčka Guacamole

Chilli omáčka se švestkami

Chilli omáčka se švestkami

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Pesta FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Lilek Paprika Pepř mletý Slunečnicový olej Sůl Uzená paprika - koření

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zákusek chudých

Zákusek chudých

Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou

Vídeňský bramborový salát s kysanou…

Pařížské rohlíčky II.

Pařížské rohlíčky II.

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Bramboráky sváteční

Bramboráky sváteční

Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky

Rychlá pikantní pomazánka na…

Jablková buchta II

Jablková buchta II

Pivní krkovička z pečícího sáčku

Pivní krkovička z pečícího sáčku

Sacher dort

Sacher dort

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
20
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
17
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Detaily smrti basáka (†48) Limp Bizkit: Tvář v kaluži krve

Detaily smrti basáka (†48) Limp Bizkit: Tvář v kaluži krve

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Další doporučené recepty:

Ainsleys Blueberry Muffins
Ainsleys Blueberry Muffins
Ajťácké Chilli con carne
Ajťácké Chilli con carne
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Alemanský chléb s krustičkou -…
Alenčin medovník
Alenčin medovník
  • Recepty.cz
  • Ajvar
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact