• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Ájenčina šumavská kulajda

autor: Alenka Macháčková
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 8
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ájenčina šumavská kulajda
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 4
      ks brambory střední
    • sůl a ocet podle chuti
    • 2
      l voda 2 - 2,5 l
    • 5
      ks vejce 4 - 5, dle počtu strávníků - i více
    • 2
      kostka masox slepičí nebo zeleninový (nebo lžíce vegety)
    • 250
      ml šlehačka
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      ks bobkový list
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 300
      g houby 200 - 300g, zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit)

Postup přípravy receptu

1
Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi 1 lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Potom přidáme šlehačku (nejdříve tak 1/3, řádně promícháme a teprve poté dolijeme zbytek) a opět převaříme.
2
Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme.
3
Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké.
4
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Koprová kulajda

Koprová kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Sochová | 10. 9. 2010 09:39

    Slušné.

  • michal jakouš | 2. 5. 2010 17:51

    průměrná kulajdička

  • Alena Macháčková | 28. 7. 2009 16:04

    Ahojky Maruško, úplně to chápu, záleží na zvyku. Já snad kulajdu s koprem nikdy neochutnala, tak mi to k ní nejde (přitom kopr máme moc rádi, ale v něčem jiném), i když vím, že tam správně patří. :-)

  • marie nováková | 26. 7. 2009 14:39

    ahoj ájo,polévka je fajnová ale nám chutná víc s tím koprem,musím ji vařit každé návštěvě,jinak ji dělám úplně stejně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kulajda
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Houby Masox Nové koření Pepř mletý Šlehačka Sůl Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mraky

Mraky

Rybízová buchta s čokoládou

Rybízová buchta s čokoládou

Ďábelská směs na topinky

Ďábelská směs na topinky

Králičí ragú

Králičí ragú

Čokoládové suflé bez lepku

Čokoládové suflé bez lepku

Dietní karbanátky

Dietní karbanátky

Jednoduchá šunková pomazánka

Jednoduchá šunková pomazánka

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Podmáslový chléb

Podmáslový chléb

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

70
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
29
Carpaccio z červené řepy
Carpaccio z červené řepy
24
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
22
Bramborovo-fazolový salát
Bramborovo-fazolový salát
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Blesk.cz Prestižní CarTec party ve Varech: Rozzáření Chladovi a »recyklovaná« Dragounová

Prestižní CarTec party ve Varech: Rozzáření Chladovi a »recyklovaná« Dragounová

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact