• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Ájenčina šumavská kulajda

autor: Alenka Macháčková
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 8
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ájenčina šumavská kulajda
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 4
      ks brambory střední
    • sůl a ocet podle chuti
    • 2
      l voda 2 - 2,5 l
    • 5
      ks vejce 4 - 5, dle počtu strávníků - i více
    • 2
      kostka masox slepičí nebo zeleninový (nebo lžíce vegety)
    • 250
      ml šlehačka
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      ks bobkový list
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 300
      g houby 200 - 300g, zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit)

Postup přípravy receptu

1
Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi 1 lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Potom přidáme šlehačku (nejdříve tak 1/3, řádně promícháme a teprve poté dolijeme zbytek) a opět převaříme.
2
Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme.
3
Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké.
4
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Koprová kulajda

Koprová kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Sochová | 10. 9. 2010 09:39

    Slušné.

  • michal jakouš | 2. 5. 2010 17:51

    průměrná kulajdička

  • Alena Macháčková | 28. 7. 2009 16:04

    Ahojky Maruško, úplně to chápu, záleží na zvyku. Já snad kulajdu s koprem nikdy neochutnala, tak mi to k ní nejde (přitom kopr máme moc rádi, ale v něčem jiném), i když vím, že tam správně patří. :-)

  • marie nováková | 26. 7. 2009 14:39

    ahoj ájo,polévka je fajnová ale nám chutná víc s tím koprem,musím ji vařit každé návštěvě,jinak ji dělám úplně stejně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kulajda
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Houby Masox Nové koření Pepř mletý Šlehačka Sůl Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Pomazánka z Nivy s ořechy

Pomazánka z Nivy s ořechy

Pomazánka "hned pryč"

Pomazánka "hned pryč"

Omáčka z kuřete

Omáčka z kuřete

Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem

Špagety s kuřecím masem, žampiony a…

"Dospělácké" řezy

"Dospělácké" řezy

Pikantní salát s čočkou

Pikantní salát s čočkou

Mexická polévka Sopa Tarasca

Mexická polévka Sopa Tarasca

Cuketové placičky s mozzarellou (tofu)

Cuketové placičky s mozzarellou (tofu)

Doporučujeme

40 minut
Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

40
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
36
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
33
Jednoduchá uzenářská sekaná
Jednoduchá uzenářská…
29
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů, kterými ohromíte i babičku
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů,…
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
AHA.cz Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Barťáka milovaly i zahraniční celebrity. Prohlédněte si 10 fotek, které to dokazují

Barťáka milovaly i zahraniční celebrity. Prohlédněte si 10 fotek, které to dokazují

Ženy.cz Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Blesk.cz Začíná festival bez nejzářivější hvězdy…: Takhle Bartoška změnil Vary! Nejkrásnější a nejdojemnější fotky

Začíná festival bez nejzářivější hvězdy…: Takhle Bartoška změnil Vary! Nejkrásnější a nejdojemnější fotky

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy 10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact