• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Ájenčina šumavská kulajda

autor: Alenka Macháčková
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 8
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ájenčina šumavská kulajda
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 4
      ks brambory střední
    • sůl a ocet podle chuti
    • 2
      l voda 2 - 2,5 l
    • 5
      ks vejce 4 - 5, dle počtu strávníků - i více
    • 2
      kostka masox slepičí nebo zeleninový (nebo lžíce vegety)
    • 250
      ml šlehačka
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      ks bobkový list
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 300
      g houby 200 - 300g, zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit)

Postup přípravy receptu

1
Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi 1 lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Potom přidáme šlehačku (nejdříve tak 1/3, řádně promícháme a teprve poté dolijeme zbytek) a opět převaříme.
2
Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme.
3
Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké.
4
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Koprová kulajda

Koprová kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Sochová | 10. 9. 2010 09:39

    Slušné.

  • michal jakouš | 2. 5. 2010 17:51

    průměrná kulajdička

  • Alena Macháčková | 28. 7. 2009 16:04

    Ahojky Maruško, úplně to chápu, záleží na zvyku. Já snad kulajdu s koprem nikdy neochutnala, tak mi to k ní nejde (přitom kopr máme moc rádi, ale v něčem jiném), i když vím, že tam správně patří. :-)

  • marie nováková | 26. 7. 2009 14:39

    ahoj ájo,polévka je fajnová ale nám chutná víc s tím koprem,musím ji vařit každé návštěvě,jinak ji dělám úplně stejně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kulajda
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Houby Masox Nové koření Pepř mletý Šlehačka Sůl Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem

Zapečené brambory s listovým špenátem…

Grahamové rohlíky

Grahamové rohlíky

Bramborové placky pečené v kuse

Bramborové placky pečené v kuse

Pudinkovo-jablečné řezy

Pudinkovo-jablečné řezy

Jablečný závin s tvarohem z pomazánkového másla

Jablečný závin s tvarohem z…

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Ovocný koláč se žmolenkou

Ovocný koláč se žmolenkou

Kari placičky se sýrem a rýží

Kari placičky se sýrem a rýží

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

45
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou
Vepřová krkovice s…
41
Kedlubnové zelí na cidru s bramborami na bouchačku
Kedlubnové zelí na cidru…
39
Klasické lečo
Klasické lečo
36
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s…
35
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami
Zapečené těstoviny se…

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Deník Aha! 16.8.2025

Deník Aha! 16.8.2025

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Zemřela hvězda Supermana Terence Stamp (†87): Ikonický Zod se málem stal Bondem!

Zemřela hvězda Supermana Terence Stamp (†87): Ikonický Zod se málem stal Bondem!

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

  • Recepty.cz
  • Ájenčina šumavská kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact