Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě. Necháme vychladnout a rozmixujeme nebo nadrobno nasekáme. Arašídy nastrouháme nebo opět nadrobno nasekáme. Prolisujeme česnek. Obě přísady vmícháme spolu s citronovou šťávou do lilkové pomazánky. Osolíme a opepříme.
Výborná netradiční pomazánka. Určitě jsem nedělala naposled. <3
iva
|10. 7. 2013 21:44
nechutná nám :-(
Hanka
|30. 1. 2012 23:09
Tak sousede prezili mixovani orisku v jedenact v noci a pomazanka je na svete. Delala jsem ji na zadost pritele, ktery pry jednou nejakou likovou jedl v cajovne a moc mu chutnala. Tahle pry chutna uplne jinak. Neni spatna, po vychladnuti si ji s pita chlebem a s chuti dam, nicmene priste bych zkusila original baba ganoush se sezamem. Arasidu bylo na jeden lilek asi trochu moc. :-\
meduňka
|25. 10. 2011 16:20
moc nám nechutnala :-(
seš kokot
|20. 9. 2011 13:11
to je pičovina a to bych nežral vy skurvisini zasrani ste piče <3
Tato "pomazánka" opravdu pochází z Východu z arabských států, nejčastěji ji najdete pod názvem BABAGANUŠ /píši, jak se čte/. Lepší je lilek nejdříve ugrilovat, až slupka zčerná, tu oloupat, rozmixovat, místo arašídů dát tahinu - sezamová pasta, která se koupí i ve zdravé výživě apod.
Arabové si ji mažou na své chlebové placky, často používají místo naší hořčice nebo majonézy např. k falafelu, k mashi (plněné vinné listy), apod.
nikki73
|7. 7. 2011 20:27
Jak sekáte ty oříšky? já jsem je dala do mikrot. sáčku a bušila do nich paličkou na maso a připadalo mi, že snad spadne panelák... :-)
Velice podobné jako již (Airan) zmiňované Kjopolo. A skutečeně výborné!!!!
Jana Sochová
|1. 2. 2010 13:39
Moc dobrá pomazánka, zvláště s domácím chlebem.
Petr Chaloupsky
|2. 9. 2008 18:29
Vynikajici pomazanka, dneska jsem ji delal, vrele doporucuji.
Petule B
|7. 2. 2008 20:05
Tak mě napadá jaké by to bylo kdyby se místo nastrouhaných arašídů dalo arašídové máslo??? Nezkoušel jste někdo?
Brethová
|23. 1. 2008 19:19
Poprvé jsem zkusila lilek, a celkem chutná pomazánka.
Anonym
|26. 11. 2007 16:43
We sell store online.
Anonym
|24. 11. 2007 18:48
come
Michaela Atherton
|30. 4. 2006 14:00
Vcera jsem opet delala a misto arasidu jsem pouzila orisky, ktere se prodavaji pod nazvem pecan, ve slovniku jsem to nasla pod orechovcem. Vypadaji podobne jako vlasske, akorat jsou hodne tmave. Chutnalo to zajimave:o]
Airan
|20. 4. 2006 12:28
Tohle znam, i kdyz ne z Afriky ale z Balkanu:-) Jen davam vlasske orechy misto arasidu. U nas se podava na zakousnuti k tvrdimu alkoholu. Je to tak dobre, ze deti to nam vetsinou sni nez si stacime pripit:-)) Doporucuji, je to vynikajici!