• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Adventní sušenky Spekulatius
Napište svůj komentář k receptu

Adventní sušenky Spekulatius

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Adventní sušenky Spekulatius
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g polohrubá mouka výběrová (Typ 405)
    • 300
      g hnědý cukr
    • 200
      g máslo
    • 2
      ks vejce
    • sůl špetka
    • 1
      lžička prášek do pečiva 0.5-1,(dáváme přednost vinnému kameni = přírodní kypřící prášek bez fosfátu)
    • skořice - mletá 2 1/2 lžičky čerstvě
    • muškátový květ 1/2 lžičky
    • 1
      lžička nové koření mleté
    • 1
      lžička semínka kardamonová
    • zázvor - mletý 1/2 lžičky
    • 100
      g mandle na plátky hoblované

Postup přípravy receptu

1
Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřícím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi, hnětením vyrobíme speciální křehké těsto, ze kterého vytvarujeme rolku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do ledničky, nejlépe přes noc. Další krok se odvíjí od toho, jaké máme příslušenství.Varianta A: Pokud máme speciální vyřezávanou formičku (nebo formičky) na Spekulatius, tak ji pomoučíme (tip: je lepší nevymazávat) a do této formičky vtlačíme přiměřené množství těsta, zarovnáme a přebytečné těsto odstraníme. Poté vtlačíme několik mandlových plátků a na plech vyložený papírem na pečení vyklepeme těsto z formičky. Při uvedeném množství surovin nám takto vyjdou asi 3 plechy.
2
Varianta B: máme-li vyřezávané prkno nebo vyřezávaný váleček na Spekulatius vyválíme těsto na mírně pomoučeném vále klasickým (tedy nevyřezávaným) válečkem na tloušťku 2-3 mm. Pomoučeným prknem nebo vyřezávaným válečkem se do těsta poté vtlačí obrázkové motivy. Podél zároveň vtlačených kontur pak ručně vyřízneme z těsta čtverečky, které hladkou stranou dolů pokládáme na plechy vyložené papírem na pečení, a které jsme ještě navíc posypali plátky mandlí.
3
Varianta C: pokud máme váleček na vykrajování Spekulatius, rovněž vyválíme těsto nejprve na tloušťku 2-3 mm klasickým válečkem na mírně pomoučeném vále. Poté těsto přejedeme vykrajovacím válečkem, je nutné přitom přitlačit. Váleček by měl kontrolovat správnou tloušťku těsta a při jeho použití nám vzniknou některé z oblíbených motivů a forem sušenek Spekulatius, které opatrně přeložíme na plechy vyložené papírem na pečení a posypané plátky mandlí.V každém případě bychom mezi nehotovými sušenkami měli nechat malé odstupy, jelikož se během pečení mírně zvětší. V předehřáté troubě pečeme buď horkovzdušně všechny plechy při 180-190 °C nebo jednotlivě při spodním a horním ohřevu při teplotě 200-220 °C cca 15 minut. Pokud těsto nemá správnou tloušťku (resp. pokud je moc tlusté) což se stává hlavně při variantě B, tak bude nutné dobu pečení prodloužit o 5-10 minut. Hotové Spekulatius necháme vychladnout na roštu. V dózičkách na keksy mohou Spekulatius údajně vydržet čerstvé i několik týdnů. Při vysokém faktoru závislosti, kterou tyto sušenky avšak způsobují, jsou ovšem zpravidla snězené během pár dní.
4
Spekulatius pocházejí z regionu Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska. Jedna domněnka je, že by slovo Spekulatius mohlo pocházet z latinského speculum = zrcadlo (kvůli zrcadlově do formiček zařezaným motivům). Avšak je pravděpodobnější, že se název odvozuje od latinského názvu pro biskupa (=speculator - dozorce, pozorovatel). Motivy sušenek totiž původně pocházejí z tzv. příběhu Mikuláše, který může být vyprávěn na základě správného seřazení motivů. Dnes to už však není pravidlem. Navíc existují různé druhy Spekulatius (kromě tohoto ještě např. bez mandlí či méně kořeněné a jednoduše máslové). Typickou chuť dodává běžně stejnojmenná směs koření, jejíž originální receptura se však postupem času ztratila, a tak různí výrobci koření používají na tuto směs různé druhy a poměry koření. Jedna z variant např. obsahuje pouze skořici a hřebíček, jiné jsou - jako třeba zde v receptu uvedená směs - rozsáhlejší a nejspíš i chuťové příjemnější a zajímavější. Dříve se Spekulatius také pekly výhradně bez kypřícího prášku, v dnešní době je to celkem normální postup, pro zachování jistých tradic - možná si člověk může i namluvit, že výsledek je pak nepatrně lepší a zdravější - se avšak dá použít namísto klasického, chemicky vyrobeného prášku do pečiva vinný kámen, který je přírodním produktem. Formy na Spekulatius jsou v ČR těžko dostupné, jelikož jsou tyto sušenky u nás ještě relativně neznámé, díky internetu je však možné je objednat ze zahraničí. Úplně v nejhorším případě si člověk (kterému tolik nezáleží na motivech) může vyválet těsto na požadovanou tloušťku a použít klasické vykrajovací formičky, i když se tak člověk připraví o estetičnost svých Spekulatius.
5
Na těchto adresách jsou mimochodem fotografie v receptu popsaných tvořítek motivů:
6
Vyřezávaná formička: http://www.geocities.com/paddy080585/model.jpg
7
Vyřezávané prkno: http://www.geocities.com/paddy080585/brett.jpg
8
Vyřezávaný váleček: http://www.geocities.com/paddy080585/drueckwalze.jpg
9
Váleček na vykrajování: http://www.geocities.com/paddy080585/ausschneidewalze.jpg
10
Tento recept věnuji památce mé nedávno zesnulé babičky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zdravé sušenky

Zdravé sušenky

Fantastické sušenky KOKA

Fantastické sušenky KOKA

Sušenky brownies

Sušenky brownies

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Adéla a Silvie | 23. 12. 2011 16:10

    Moc děkujeme za recept, který jsme několik let marně hledali. Bydlíme v malém městě a Spekulatius tu nemáme. Naše překvapení bylo o to větší, když sušenky opravdu chutnaly jako originální Spekulatius. Děkujeme moc!! :-* 8-)

  • Simča S.
    Simča S. | 29. 11. 2011 14:24

    Odkazy na konci článku mi nefungují ("nadává" mi to anglicky, čemuž nerozumím, ale žádní obrázky neukáže), tak jsem pár obrázků vygůglila... Tady: http://www.google.cz/search?q=spekulatius&hl=cs&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rNvUTueQJtG6hAfx4Llv&sqi=2&ved=0CDgQsAQ&biw=661&bih=674. Jinak tyhle sušenky teď měli v Penny asi za 16 korun celkem veliký pytlík, koupila jsem je k Mikuláši....

  • karolka hašlerka | 19. 12. 2010 14:34

    dyt jo :-D

  • Tereza T
    Tereza T | 25. 11. 2010 15:43

    Máte pravdu, už je opraveno, díky.

  • Líba | 25. 11. 2010 13:03

    mám recept se stejnými ingradiencemi a množstvím - mouky je uvedeno 400 g

  • hel | 23. 11. 2010 15:06

    Nic proti ale zajímalo by mě kde by v holandsku sehnali polohrubou mouku, když tam zanjí jen hladkou :-D

  • B | 16. 11. 2010 21:07

    Jen se chci zeptat, jaké množství polohrubé mouky? díky

  • Hana Jelínková | 15. 1. 2009 12:38

    můj muž sušenky pamatuje, když se prodávaly v plechovce. Nedávno jsme je objevili v Intersparu v papírové krabičce. Já si na ně vůbec nevzpomínám, že bych je v dětství jedla. Teď mi moc chutnají.

  • Patrick Schmitt | 27. 11. 2008 02:14

    Kolem Vánoc (což je období, kdy se vyskytují v obchodech) je také občas kupuji v Lidlu, když nemám čas, ale není nad domácí výrobu. Jsou pak ještě mnohem aromatičtější...a není to ani tak těžké jak se zdá. ;-)

  • Anna R. | 26. 11. 2008 22:06

    Juj, když to vidím, příjde mi to složité, ale dají se koupit v Lidlu nebo v Kauflandu. V tomto čase si je s manželem rádi dáváme ke kávě. Jsou výborné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Svačina Pečení Vánoce Dobrůtka Belgie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hnědý cukr Mandle Máslo Muškátový květ Nové koření mleté Polohrubá mouka Prášek do pečiva Semínka Skořice - mletá Sůl Vejce Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Zázvorový čaj II.

Zázvorový čaj II.

Zelená rajčata

Zelená rajčata

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Kuře v zelenině

Kuře v zelenině

Hovězí zázvorový guláš

Hovězí zázvorový guláš

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

26
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
22
Pivní výpečky s bramborovými noky
Pivní výpečky s…
16
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
16
Pečená sýrová cuketa
Pečená sýrová cuketa
15
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše …

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Aleš Háma v křížku se zákonem: Policejní vyšetřování a trest

Aleš Háma v křížku se zákonem: Policejní vyšetřování a trest

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Denní horoskop na pondělí 13. 10. 2025: Kdo se bude muset vyrovnat s odmítnutím a komu se dnes zhroutí iluze?

Denní horoskop na pondělí 13. 10. 2025: Kdo se bude muset vyrovnat s odmítnutím a komu se dnes zhroutí iluze?

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Michaela Ochotská tají jméno pro dceru: Obavy z okolí!

Michaela Ochotská tají jméno pro dceru: Obavy z okolí!

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

  • Recepty.cz
  • Adventní sušenky Spekulatius
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact