• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Adrijská Ciabatta
Napište svůj komentář k receptu

Adrijská Ciabatta

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Adrijská Ciabatta
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Na omládek
    • 7
      g droždí
    • 175
      ml voda vlažná
    • 350
      g polohrubá mouka pšeničná typu T405
  • Na hlavní těsto
    • 15
      g droždí
    • 400
      ml voda vlažná
    • 60
      ml mléko vlažné
    • 500
      g polohrubá mouka pšeniční typu T550
    • 2
      lžička sůl
    • 4
      lžíce olivový olej 3 až 3.5 - za studena lisovaný

Postup přípravy receptu

1
Omládek: droždí smíchame s vodou, necháme chvilku odstát. Mouku nasypeme přes síto do velké mísy, přidáme rozpuštěné droždí, ze začátku smícháme vařečkou, poté na mírně pomoučeném vále řádně ručně (!) hnětáme, až než je vzniklé těsto hladké a poměrně elastické. Vrátíme do mísy a přikryjeme olivovým olejem potřenou fólií na potraviny. Omládek necháme kynout 12-15 hodin (!) na teplém místě.
2
Na hlavní těsto opět smícháme droždí s vodou a necháme chvilku odstát. Do jiné mísy přidáme zbývající ingredience a pak i rozpuštěné droždí, řádně smícháme vařečkou, přidáme k omládku a ručně či lépe vařečkou vpracováváme; s vypracováváním těsta pokračujeme i po dokonalém spojení omládku s hlavním těstem. Těsto vypracováváme ne klasickým hnětením, spíše "vymlácením", přičemž vařečku prudkým rychlým pohybem zapíchneme do těsta, přitáhneme vařečku k sobě, vytáhneme a vždy zapíchneme za místem, kde jsme těsto napíchli předtím, aby těsto, které lepí na vařečce přykrylo vzniklý důlek v těstě. Tímto a jen tímto způsobem dostaneme do těsta tolik vzduchu, že po upečení nebude Ciabatta kompaktní, ale bude mít velké otvory uvnitř a bude tedy krásně nadýchaná. Toto vypracování těsta by mělo trvat až půl hodiny. To už by se pak měly na povrchu sem tam tvořit i nějaké bubliny. Těsto je relativně řídké, mouku nepřidáváme, pouze povrch vypracovaného těsta mírně posypeme trochou mouky, kterou jsme použili i na hlavní těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
3
Připravíme si 2 plechy které vyložíme pečícím papírem, který ještě posypeme přiměřeným množstvím mouky. Pomocí stěrky necháme extrémně opatrně sklouznout 1/4 těsta na plech poblíž kraje, na těsto se nesmí vyvíjet tlak, aby nepoškodily vzduchove bubliny uvnitř těsta. Povrch pomoučíme a rovněž pomoučenýma rukama velmi opatrně vytvarujeme víceméně do požadovaného tvaru (klasicky do delšího kvádru), na tvaru avšak příliš nezáleží, hlavně příliš netlačit! Další čtvrtinu těsta necháme sklouznout poblíž druhého kraje plechu a poslední dvě čtvrtiny na druhý plech. Pro jistotu ještě jednou pomoučíme povrch. Necháme přikryté kynout na teplém místě ještě jednou minimálně 30 minut. Troubu si předehřejeme na 250 °C (spodní a horní ohřev). Na nejnižší úroveň dáme rošt, na který postavíme dva hrnky horké vody. Uprostřed trouby pečeme Ciabatty (plechy pečeme jednotlivě). Prvních 10 minut teplotu nesnižujeme, poté stáhneme na 200 °C až 220 °C a dopékáme 20-25 minut. Ciabatty by pak při zaklepání na spodní stranu měli znít dutě. Výjmeme z trouby a necháme vychladnout na roštu.
4
Poznámky: recept zní poněkud složitě, ale není to až tak těžké, nejpracnější je ruční zpracování těsta, ale stojí to za to. Kuchyňský robot nedostane do těsta tolik potřebného vzduchu a kupovaná ciabatta se této domácí též nevyrovná. Dbejte na použití uvedených typů mouky. Každá mouka má jiné pečící vlastnosti a polohrubá mouka není rovná se polohrubá mouka. Třídění na tři základní typy mouky je pro dobrý výsledek při pečení (zejména pečiva) zcela nedostačující.
5
Recepty na Ciabatty tu sice už nějaké jsou, tento recept se od nich ale hlavně liší středomořskou originalitou skvělého výsledku, který je při dodržení pokynů garantovaný.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněná ciabatta

Plněná ciabatta

Máslíčko z pizzerie + ciabatta

Máslíčko z pizzerie + ciabatta

Chléb Ciabatta s černými olivami

Chléb Ciabatta s černými olivami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pankrác | 9. 1. 2015 12:15

    A kde mám koupit všechny ty mouky T....??!?!?

  • Radek | 4. 2. 2014 11:18

    Konecne jsem nasel znova tento recept. Zkousel jsem ciabatu uz nekolikrat ,ale nikdy se mi nedarilo vytvorit tu nadychanost- posledni pokus s timto receptem se povedl na 1 .Ale po nekolika tydnech jsemzapomnel kde jsem se to docetl . Tak tady jses! Dnes se do toho pustim znova. Jen jsem mel po nakynuti konecneho testa problem to vyndat na plech-nalepilo se mi to na steny misy .Ted to zkusim namazat olejem jestli to pomuze.

  • Pavel | 8. 11. 2013 20:57

    omládak má kynout 30 minut při teplotě 30-32 stupňů c a záleží jaká je teplá mouka a teplota ovzduší a nato je vzoreček na výpočet třeba v místnosti bude 25 stupňů teplota mouky 20 stupňů a chceme aby měl ten omládek 30 stupňů vzorec se počítá 30 krát 3-25-20 =45 stupňů a když vyjde až tak moc tak se smíchá s moukou aby se to ohřálo výtěžnost 200% 100% je vždy mouka a poliš má výtěžnost 240-300% a kyne 1-2 hodiny a má taky 30-32 stupňů takhle se dělá v pekárnách omládek a i kvásek

  • Jarka O. | 1. 11. 2010 22:54

    Úžasná dobrota :-p 1***

  • Apina Hrbek | 29. 6. 2008 22:31

    Ad: Sylva a Patrick, Jsem rada, ze se toto male nedorozumeni vysvetlilo. :)

  • Sylva Karešová | 29. 6. 2008 14:34

    ad: Hrbek Apina: nic se přece neděje :-) Ano, to je správné, že je na konci receptu uvedeno jméno Patrick Schmitt, neboť právě ten je autorem! :-) A já jsem jeho přítelkyně.

  • Patrick Schmitt | 29. 6. 2008 14:14

    Ad paní Apina: Nemusíte se omlouvat. Není mnoho mužů, kteří sem vkládají recepty, takže se třeba ani nedivím, když někdo přehlédne jméno autora a myslí si, že recept je od ženy, přestože je od muže. Stane se no. :-) Recept je ode mne, ale já přece nejsem malicherný. ;-)

  • Patrick Schmitt | 29. 6. 2008 14:08

    ad pan Oldřich: S tou hladkou moukou u paní Hrbek Apina je to taková věc...Kde žije, tam by požadované mouky asi jen těžko sháněla, jelikož se tam prakticky neprodávají, alespoň dle mého vědomí. Navíc tam mají mouky jiné pečící vlastnosti jak naše české mouky, proto je možné, že s tamní hladkou moukou mohla dosáhnout výborného výsledku. Nevím, jak by to vypadalo s naší českou hladkou moukou (a i tady jsou různé typy). Jinak u nás mouky často nejsou oznaženy typovým číslem. V takovém případě musíte jít podle názvu, který jsem uvedl do závorky. Co se týče mouky a hypermarketů, tak mívá velký výber Globus, někdy dostanu, co sháním, také v Hypernově. I do maloobchodní sítě Hruška se dodává spousta druhů mouky.

  • Hrbek Apina | 27. 6. 2008 16:55

    Pani Karesova, prosim prijmete moji omluvu. Ja kdyz kliknu na recept Adrijska Ciabatta vase jmeno tam neni uvedeno a jedine jmeno na konci receptu je “uzivatel Patrick Schmitt”. Tim vznikl omyl.

  • Oldřich Gargulák | 27. 6. 2008 16:44

    To s tou moukou je zajímavé, já myslel, že když nebude T405 a T550, tak si ani neškrtnu! Zatím je marně sháním (kg balení není už takto značeno!?). Ale, přece není možné aby byl stejný výsledek z mouky polohrubé i hladké. Pokud je produkt "báječný", tak podle receptu by měl být báječnější, nebo dokonce nej.......... I když čert ví, jak to je. Ciabatta pravděpodobně pochází z Itálie a tam pečou všechno z hladké mouky. Vyzkoušíme-uvidíme.

  • Sylva Karešová | 27. 6. 2008 15:50

    ad: Hrbek Apina - "autorka" je autor :-) Já totiž žiji s mužem, nikoliv se ženou :-D Ale pobavilo mne to. Chybička se vloudí.. jinak i za Páťu jsem ráda, že jeho recept má úspěch. :-)

  • Hrbek Apina | 27. 6. 2008 14:49

    Tento recept je bajecny. Pecu mnoho ruznych druhu chleba, ale dobry recept na Ciabattu jsem nemela. Testo jsem udelala z hladke mouky s vyssim obsahem glutenu. Pouzila jsem suche kvasnice a mouku jsem odmerovala od “oka”, vahy nemam. Chleba vysel krasne, velike bubliny, krasne nadychany, bajecna kurka, neobycejne chutny. Na vetsinu chlebu ktere pecu pouzivam hladkou mouku s vyssim obsahem glutenu (lepku). V pripade tohoto receptu je opravdu dulezite propracovat testo tak, jak je popsano v receptu a zapracovat do nej hodne vzduchu. Stejne tak je nutne testo “nesrazit” kdyz se dava na plech a nechat ho jeste tech 30 minut znovu kynout jak autorka napsala. Vsem kdo nemaji k disposici jinou mouku nez hladkou, mohu tento recept doporucit a ujistit vas, ze vysledek bude fantasticky.

  • Patrick Schmitt | 22. 6. 2008 16:30

    Všem děkuji za chválu mého receptu. Jak je myslím zřejmé i z mých jiných, starších receptů, tak chci, aby podle nich mohl vařit či péct naprosto každý, koho vaření zajímá či baví, jedno jaké má zkušenosti. Zastávám totiž názor, že právě od toho tu takové stránky jsou. Kdo totiž všechno zná a umí, se ani nemá čemu přiučit, sem ale podle mého chodí často lidé, kteří chtěji poznat něco, co ještě neznají či neumějí a je nutné na to brát ohled. Ohledně mouky a typů vždy doporučuji následující stránky: http://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=5 respektive http://www.pekarny.unas.cz/typy_mouky1.html Mouka typu 400 a 405 mají velmi podobné vlastnosti a jsou tedy vzájemně nahraditelné, to jen jako dodatek k uvedeným článkům. :-)

  • ladislava staffenová | 22. 6. 2008 13:38

    Ještě k té mouce,včera jsem koupila nové číslo časopisu Apetit a v něm je zajímavý článek o mouce,(nebojte se,nedělám manažera časopisu :-))),ale dovolím si ocitovat závěr článku: Nejvíce podrobností o mouce prozradí typové číslo.Stačí si zapamatovat - čím nižší je typové číslo,tím méně vláknin mouka obsahuje a tím je také světlejší.Čím vyšší je typové číslo mouky,tím je menší obsah lepku a tím pomaleji bude těsto kynout.. (nejvíc lepku obsahuje mouka typu 550) Autorka pí Sieglová tu uvádí popis druhů mouky a k čemu se nejlépe používá.Docela se to zrovna sem hodí.:-))Laďka

  • ladislava staffenová | 22. 6. 2008 13:09

    Moc díky za tento perfektní recept - a i skvělý postup přípravy,včera večer jsem začala a dnes dopoledně dopekla,voní to nádherně,vypadá nádherně,chutná tak,jak vypadá.Souhlasím s vámi,že záleží na typu mouky a i na firmě,která ji vyrábí.Těším se na vaše dalšíi recepty.Laďka

  • Helena | 20. 6. 2008 20:10

    Patricku, perfektně napsaný recept !Myslím, že postup pochopí i naprostý diletant v pečení.Dávám 1, protože výsledek bude jistě tak skvělý jako recept.Díky

  • Otakar Novák | 19. 6. 2008 20:44

    Dávám 1 za zpracování předpisu! Určitě vyzkouším,jen co nakoupím mouky.Nikdy jsem nad moukou do takových detailů neuvažoval.

  • Sylva Karešová | 19. 6. 2008 19:14

    Byla velmi chutná, barva jako v obchodech, přesto ale křehčí, nadýchanější a veliká :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Mléko Olivový olej Polohrubá mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ďábelské fazole

Ďábelské fazole

Sýrový nákyp II.

Sýrový nákyp II.

Ořechovo-kávové řezy

Ořechovo-kávové řezy

Treska na gril

Treska na gril

Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín

Španělské „španělské ptáčky“…

Fitness sendvič

Fitness sendvič

Flíčky se zelím

Flíčky se zelím

Bezinkový džem (rosol) - květový

Bezinkový džem (rosol) - květový

Chlebová polévka

Chlebová polévka

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

94
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
48
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
42
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
38
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
33
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Adamovy kuličky (sekaná)
Adamovy kuličky (sekaná)
Adonisova řecká kotopoulo
Adonisova řecká kotopoulo
Ádovy koule
Ádovy koule
Adžika - zeleninová pasta
Adžika - zeleninová pasta
Adžika masovo-zeleninová směs
Adžika masovo-zeleninová směs
Adžika masovo-zeleninové ragú
Adžika masovo-zeleninové ragú
  • Recepty.cz
  • Adrijská Ciabatta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact