g
lučina
nebo jiný měkký přírodní sýr: ricotta, cottage, mascarpone, žervé
200
g
dušená šunka
smetana ke šlehání
33% , dle potřeby
sůl
pepř mletý
hořčice plnotučná
, česnek, bylinky, brusinky... na dochucení dle vlastní chuti
Postup přípravy receptu
1
Máslová pěna: změklé máslo vyšleháme s rozmixovanou nebo jemně pomletou šunkou (lze použít i kvalitní šunkový salám). Dle slanosti šunky osolíme, podle chuti opepříme a podle vodnatosti šunky pomalu zašleháváme po lžičkách smetanu do požadované pěnové konzistence.
2
Sýrová: sýr vyšleháme se smetanou na požadovanou konzistenci (smetanu přidáváme postupně dle vodnatosti sýru). Pak vmícháme rozmixovanou nebo jemně pomletou šunku (či kvalitní šunkový salám), osolíme a opepříme a podle chuti můžeme přidat například plnotučnou či dijonskou hořčici, rozetřený česnek, nasekané brusinky, bylinky nebo mandle... Záleží na chuti každého, kdo co má rád. Pro zjemnění můžeme vmíchat i smetanový tavený sýr.
3
Pěnu (pomazánku) mažeme na čerstvé pečivo a dle chuti a fantazie dozdobíme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Irena Samcová
|30. 3. 2017 13:01
Výborné :-) děkuji ze recept.
Martina
|3. 2. 2016 09:54
Vyzkoušela jsem obě a taky nám obě chutnaly, přįteli o něco víc ta s máslem, ale to se dalo i čekat, tučnějšímu dá vždycky přednost :( :)) Děkuji za oba recepty.
Ema Melkusová
|21. 6. 2015 18:51
Výborná :-* s kupovanou se nedá srovnat a opravdu chutná po šunce.
Zuzana
|29. 11. 2014 07:33
Dělám jí stejně jako vy, jenom přidávám špetku papriky pro barvu, ale ta tam ani není poznat. Mám totiž zkušenost, že mi šunka většinou zšedne a už nevypadá tak vábně jako za pultem. My jsme si na šunkové pěně pochutnávaly už jako děti a to nám zůstane asi na pořád.