• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • 2x křenová omáčka se smetanou
Napište svůj komentář k receptu

2x křenová omáčka se smetanou

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 121
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
2x křenová omáčka se smetanou
8fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 2
      lžíce máslo
    • sůl dle chuti
    • 4
      lžíce hladká mouka
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      ml smetana ke šlehání (i více)
    • 50
      g křen
    • 1,25
      l vepřový vývar nebo kostí
  • Na dochucení:
    • ocet
    • cukr

Postup přípravy receptu

1
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě nastrouhaným křenem přidáme též krátce povařit. Dochutíme solí. Podáváme s plátkem vařeného hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem. Křenová omáčka takto připravená se dříve nazývala "posvícenská".
2
Já ještě přidávám trošku krupicového cukru a pár kapek octa.

RADA: Tradiční omáčky 9x jinak

3
**Vegetariánská varianta:** Místo vývaru použijte mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
4
**MINUTKOVÁ VARIANTA se zakysankou:** Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Plátky uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hl. mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem, plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.

RADA: VIDEO, jak na houskový knedlík

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Křenová omáčka se zakysanou smetanou

Křenová omáčka se zakysanou smetanou

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Křenová omáčka od babičky

Křenová omáčka od babičky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Andrea | 23. 3. 2017 13:26

    Já mám ráda minutky a přítel omáčky a tohle bylo dokonalý pro nás oba. Dííííííííííky moc <3

  • Hanah | 20. 2. 2017 11:25

    Místo klasické mouky

  • Dana Čížková | 3. 12. 2016 13:20

    Omáčka byla výborná. Děkuji :-)

  • BronislavaP
    BronislavaP | 21. 11. 2016 08:58

    Moc dobré

  • Vránová | 8. 11. 2016 16:09

    Byla skvělá, dík

  • Budajova Hana | 19. 9. 2016 11:19

    Vynikajici omacka bez zdlouhave pripravy. Doporucuji.

  • Magda | 16. 1. 2016 17:47

    Manželovi jí dělám takřka pravidelně. Je to jeho oblíbená.

  • Andrea | 20. 10. 2015 11:46

    Nádobí mám umyté a přítel se olizuje ještě teď, omáčka byla fakt senzační!!

  • Veronika | 16. 2. 2015 18:33

    Mám radši rychlejší vaření tak jsem volila tu minutkovou variantu. Omáčka byla super maso taky, takže naprostá společnost. :-* Děkuji.

  • Bábina | 28. 1. 2015 12:01

    Křenovka je výborná,jen jsem trošku alergická na špatně naskládané knedlíky na talíři.

  • Jana Šmídová | 4. 3. 2014 12:59

    Křenovou omáčku máme rádi všichni a taky do ní přidávám ocet s cukrem. Někde jsem slyšela, že se může dát i citronová šťáva, tak jsem to zkusila no a to nám teda moc nechutnalo.

  • Jaruš | 4. 1. 2014 12:56

    Je skvělá! Vařila jsem jí na nový rok. Rychlovka co nám spravila chuť byla na vyžádání i dneska. Vřele doporučuji.

  • Monika | 15. 11. 2013 18:35

    Tuhle omáčku zbožňuju,hlavně pro její rychlost.Akorád ji dělám jinak 1litr mléka,cukr,sůl,nechám povařit zadělám zákletkou (mouka s vodou) a přidám smetanu ke šlehání,křen,trochu octa a může se servírovat <:-)

  • ivcula | 6. 10. 2013 09:00

    Dnes jí budu vařit již po několikáté,je to výborný recept :-) přidávám ještě opražené plátky mandlí :-)

  • Horníková | 19. 9. 2013 13:43

    Z minutkové varianty jsem doslova paf :-) . Žádnou lepší a rychlejší křenovku neznám a to nejsem v kuchyni žádný nováček. Také jsem se v komentářích dočetla, že křen může zhořknout, to slyším také prvně a nikdy se mi to nestalo.

  • Majka J. | 5. 5. 2013 10:42

    Omáčku dělám stejně,jen křen dávám zvlášť na talířku.Odpadnou problémy s hořknutím,které já tím pádem neznám.Právě dnes ji vařím a moc se těším!

  • Majka J. | 5. 5. 2013 10:42

    Omáčku dělám stejně,jen křen dávám zvlášť na talířku.Odpadnou problémy s hořknutím,které já tím pádem neznám.Právě dnes ji vařím a moc se těším!

  • Katka | 15. 4. 2013 17:48

    Omáčka byla uvařená za chvilku a byla výborná <3 , dala jsem k ní jen knedlík a nikomu to nevadilo.

  • Alice | 12. 1. 2013 22:13

    Omáčka je výborná, křenovou jsem dělala poprvé a povedla se mě podle receptu na jedničku :)

  • sarka rudlova | 9. 11. 2012 12:31

    Moc dobrá, jen jnepřehnat s křenem ;-)

  • Káča | 8. 10. 2012 19:08

    ahoj lidičky!ta minutková varianta je exkluzivní :-D

  • Iveta Malcová | 25. 8. 2012 18:35

    Omáčka je výborná a chutnala i dětem, měla jemnou chuť po křenu, který vůbec nepálil, jen při strouhání mi ukáplo pár slz. :-)

  • Ludmila Žaludová | 31. 7. 2012 19:53

    Křenovou omáčku znám z domova jen s uzeným masem ale z minutkové úpravy jsem dočista paf. Je skvělá, rychlá, jednoduchá a nejlepší!! Díky!! <3 <3 <:-) <:-)

  • Jarka | 23. 5. 2012 09:23

    Křen se nesmí dlouho vařit,jinak zhořkne.

  • Brabcová Hana | 30. 4. 2012 16:46

    Křenovou omáčku vařím už téměř 3O let svému muži,který jí má velmi rád,žebych jí ale mohla dát k přírodnímu masu mě jaktěživ nenapadlo.Je vidět,že se člověk učí i ke stáru,děkuji vám,Brabcová.

  • jára | 17. 4. 2012 12:52

    Proč mi křenová omáčka zhořkla?

  • Kramešová | 30. 12. 2011 13:57

    Minutková úprava mě velmi příjemně překvapila, je jednoduchá a mnohem rychleší, díky.

  • Slávka | 4. 12. 2011 16:12

    Smetanovou omáčku znám od mamky, je dobrá. Já zkusila tu minutkovou variantu a je bez chybičky, lepší křenovou omáčku jsem snad ještě neuvařila. Je i rychlá a jinou dělat už ani nebudu. Mamka jí teď umí zase ode mě ;-) .

  • Anna Stárková | 25. 10. 2011 14:56

    Křenovou omáčku máme s mužem rádi a děláme jí aspoň jednou do měsíce. Minutková úprava mě zaujala a tak jsem jí zkusila. Na to, že je zde přírodně smažené maso se houskový knedlík velmi hodí, zrovna jako k obyčejné omáčce, těšíme se až jí brzy znovu uvaříme, byla totiž výtečná.

  • recepty73
    recepty73 | 21. 10. 2011 13:10

    ...tak jsem to dopsal, prosím o přidání fotky k receptu, díky...

  • Vlasta Novák | 21. 10. 2011 12:16

    Jiří, připište to klidně jako poznámku do receptu - takhle Vám to další komentáře "posunou" dolů.

  • recepty73
    recepty73 | 21. 10. 2011 11:56

    ;-) :-P ...omáčku můžeme připravit i jako ,,MINUTKOVOU VARIANTU,, se zakysanou smetanou: Plátky masa(vepřové nebo drubeží) osolíme, opepříme, nakrojíme strany a opečeme z obou stran dozlatova. Plátky uložíme v teple, do výpeku dáme lžíci hl.mouky, necháme zpěnit, přidáme 200 g zakysanky a 250 ml. vývaru nebo vody, přidáme křen dle chuti, ochutíme solí, cukrem a octem dle chuti, necháme provařit a podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Chuťově také velmi dobrá a rychlá úprava křenové omáčky... ;-) :-P - fotku posílám také :-)

  • Péťa | 15. 9. 2011 16:11

    Dělám stejně, je výborná a rychlá :)

  • MartikK
    MartikK | 14. 7. 2011 12:42

    Moc dobrá omáčka. Máme raději hustší omáčky, takže na množství jíšky jsem dala jen 0,75 l vývaru a bylo to akorát. Příště budu muset dát ještě trošku ostřejší křen, aby byla pikantnější.

  • Běta Tkáčová | 1. 7. 2011 13:03

    Než doběhl manžel s knedlíkem,omáčka byla hotová.Byla velmi chutná a za pár korun.

  • H. D. | 24. 5. 2011 06:47

    Vynikající omáčka za pár minut, moc jsme si pochutnali, díky :-P ;-)

  • Anonymous | 21. 5. 2011 13:36

    fuj

  • Jitka | 27. 4. 2011 08:11

    Výborná a rychlá, podávám s volským okem nebo s plátkem uzeného masa. Máme rádi sladkokyselé, tak přidávám trochu octa a cukru :-) .

  • recepty73
    recepty73 | 30. 3. 2011 19:30

    ...kdysi jsem dával i více žloutků, ale od té doby, co si dcera přivezla ze školního výletu z koprovky salmonelu(tam se také přidávají), je nedávám vůbec, rodina začala stávkovat ;-) :-D , ikdyž mě tam nevadí, jim to nenutím... .Pokud se hodně rozšlehají se smetanou, nejsou tam ani znát ;-)

  • ŠKORNÍKOVÁ | 30. 3. 2011 17:08

    Dobrý den?Jakou máte zkušenost i se žloutky v té omáčce? :-\

  • MAJANEK | 30. 3. 2011 13:14

    PRÁVĚ JSEM OMAČKU DODĚLALA A JE SUPER DÍKY MOC JE TO ZA 1 <:-)

  • pavel | 9. 3. 2011 20:28

    děkuji za tip nemá to chybu ještě jednou dík

  • Vegetarián | 15. 2. 2011 18:01

    Super gábl a nedal jsem ani ty žloutky ;-) .Za jedna!

  • ivculastoki | 6. 1. 2011 09:18

    Tato omáčka je výborná,já někdy do ní přidám nasekané mandle(bez slupky). :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Maso & ryby & mořské plody Vepřové Hovězí Kuřecí
Maso Ostatní Hovězí Zálivky a omáčky Vepřové Drůbeží Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Křen Máslo Ocet Smetana ke šlehání Sůl Vepřový vývar Žloutek

Jak na houskový knedlík

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře v kořenové zelenině

Kuře v kořenové zelenině

Superrychlý gyros

Superrychlý gyros

Jogurtová bábovka s pudinkem

Jogurtová bábovka s pudinkem

Cuketové lasagne

Cuketové lasagne

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Cukrové koláčky nebo šátečky

Cukrové koláčky nebo šátečky

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Dušené zelí - zadělávané

Dušené zelí - zadělávané

Bramborový salát s okurkou a koprem

Bramborový salát s okurkou a koprem

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Jak na houskový knedlík

Poslední sledované recepty

147
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
57
Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Bramborovo-cizrnová…
43
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Blesk.cz Režisér Zelenka v slzách: Smrt kostýmní výtvarnice Libuše Pražákové (†78), se kterou dlouhodobě spolupracoval!

Režisér Zelenka v slzách: Smrt kostýmní výtvarnice Libuše Pražákové (†78), se kterou dlouhodobě spolupracoval!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

2 x tvarohové knedlíčky nasladko
2 x tvarohové knedlíčky nasladko
2x cuketovo-smetanová omáčka
2x cuketovo-smetanová omáčka
2x jinak rajský salát s česnekovou bagetou nebo toustem
2x jinak rajský salát s česnekovou…
2x šunková pěna (pomazánka)
2x šunková pěna (pomazánka)
3-minutový chléb
3-minutový chléb
3x3 - těstovinový salát
3x3 - těstovinový salát
  • Recepty.cz
  • 2x křenová omáčka se smetanou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact