smetanový sýr
tavený nebo strouhaná Niva, Ementál... dle chuti
muškátový květ
- není nutný
Postup přípravy receptu
1
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a cuketu, pak přidáme bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené) a česnek a ještě krátce osmažíme. Přidáme dvě oloupaná, pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a teď už záleží na tom, jakou chceme dělat omáčku. Zda pikantnější nakyslou a odlehčenou nebo jemnější krémovou.
2
Se zakysanou smetanou: pokud máme rajčata hodně kyselá a smetanu také, můžeme zeleninovou směs trochu osladit špetkou cukru ve fázi, kdy jsme přidali rajčata. Pak vše chvilku provaříme (nerozvařit cuketu!), odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu. Již nevaříme a podáváme například s těstovinami nebo bramborem, dozdobené rajčetem, bylinkami...
3
Se smetanou a sýrem: do zeleninové směsi nalijeme smetanu ke šlehání a přidáme i tavený sýr (2-3 obdélníčky) nebo nastrouhaný sýr (dle chuti), krátce provaříme, jen aby se nám sýr rozpustil a podáváme. Podáváme nejlépe s těstovinami, gnocchi, bramborem, ale i rýží.
...dietní strava má být pestrá a nikdo netvrdí, že si omáčku musí uvařit třeba hned po žlučníkovém záchvatu ;-) ...zakysaná smetana se vyrábí i extra light a doporučuje se běžně při redukční dietě, kde s ní můžete dost dobře nahradit šlehačku nebo majonézu například v segedínu nebo bramborovém salátu...
Eva
|19. 3. 2015 19:38
Já myslím že cuketa s rajským a kysanou smetanou není nic proti dietě a taky asi záleží na druhu diety.