• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
Napište svůj komentář k receptu

100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják

0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 6
doba přípravy: 68 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 1210
      g celozrnná žitná mouka + na vysypání ošatky
    • 2
      lžíce kvásek
    • voda
    • 2
      hrst sůl
    • 2
      hrst kmín
    • 2
      hrst cukr

Postup přípravy receptu

1
Pozor-mouku ve všech následujících krocích musíme nejdříve prosít přes síto. Recept je na velký bochník o váze okolo 1.2kg. Používám celozrnnou BIO žitnou mouku, která je jemně mletá (Probio) nebo běžnou chlebovou žitnou mouku. 2 lžíce kvásku smícháme se 100g mouky a 90 ml vody. Necháme kynout v závislosti na teplotě přibližně půl dne (12 hod, od rána do večera nebo od večera do rána).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Vzešlý kvas rozdělíme na dvě části do dvou misek, jednu větší, druhou menší. Menší část: 2 lžíce z kvasu + 50 g mouky + 40 ml vody. Větší část: zbylé množství kvasu + 310g mouky + 280 ml vody. Tyto dvě misky necháme opět půl dne kynout.
3
Po vykynutí obsah obou misek smícháme ve velké míse a přidáme 500g mouky, 400ml vody, 2 hrsti (hrst ženské ruky) soli, 2 hrsti cukru, 2 hrsti kmínu. Necháme kynout, v této fázi už je kynutí rychlejší, v horkých dnech může být i za 6hod. Pokud chceme kynout pomaleji a proces natáhnout opět na půlden, necháme těsto stát v chladnějším místě.
4
Pracovní plochu posypeme 300g mouky a vytvoříme z ní kruh, výška cca 1 - 2 cm. Na mouku překopíme vykynuté těsto, hodně lepí. Pomoučenýma rukama skládáme těsto od krajů do středu, až do něj postupně zapracujeme všechnu mouku.
5
Pokud máte velkou ošatku, můžete vznikou šišku nechat v celku nebo ji rozdělit na 2 díly do dvou menších ošatek. Ošatky je třeba vysypat moukou. Je možné těsto rozkrájet na malé dalamánky a nechat je kynout na plechu naříznuté zvrchu a posypané hrubou solí a kmínem. Kyneme opět v závislosti na teplotě v místnosti okolo 6 hodin. Těsto musí alespoň dvakrát zvětšit svůj objem.

RADA: Recept na kváskový chéb i pro začátečníky!

6
Rozehřejeme troubu i s plechem, na kterém budeme péct, na 250C (pokud máte 1 velký bochník) nebo na 230C (pokud máte 2 menší bochníky). Velmi opatrně přemístíme těsto z ošatky na rozpálený plech. Dělám to tak, že v rukavicích plech nejprve přiložím zvrchu na ošatku a pak to vše opatrně otočím, abych s bochníkem neťukla. Ošatku opatrně sundám a plech opět bez ťuknutí a prudkých pohybů přemístím do trouby.
7
Po deseti minutách stáhnu teplotu a při té příležitosti na dno trouby vyleju hrníček vody. Je třeba nevlévat jej hned na začátku, ale až v této fázi, kdy se nám vytvořila pevnější kůrka, která chléb drží, aby se nerozjel do stran, ale zůstal na řezu pěkně vysoký. Pokud peču velký bochník, ztlumím troubu na 220C, pokud 2 malé, tak na 200C.
8
Po dalších 10 minutách stáhnu na 180C (v případě obou velikostí) a dopékám přibližně 45 minut. Poklepáním zjistím, jestli je chlepa upečený. Musí zvonit, dunět. Při vytahování z trouby je opět nutná opatrná manipulace. Neťuknout s plechem o podložku. Chléb necháme úplně vychladnout než jej zakrojíme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pečený v kastrolu

Chléb pečený v kastrolu

Chléb typu Šumava

Chléb typu Šumava

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Cukr Kmín Kvásek Sůl Voda

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bulharské papriky s Balkánem

Bulharské papriky s Balkánem

Řezy Pribiňáček

Řezy Pribiňáček

Donuty

Donuty

Domácí paštika II.

Domácí paštika II.

Bezlepkový dort

Bezlepkový dort

Pikantní vepřové se smaženou rýží

Pikantní vepřové se smaženou rýží

Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

Hovězí guláš s domácím Bavorským…

Boloňské tousty

Boloňské tousty

Nakládané masové kostky dušené na cibuli

Nakládané masové kostky dušené na…

Doporučujeme

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

33
Dýňová polévka s hruškami
Dýňová polévka s hruškami
31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Meruňkový koláč s…
24
Ca Hoi Sot Ca Chua – Losos v rajčatové omáčce s koprem
Ca Hoi Sot Ca Chua –…
20
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské,…
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s voňavým kořením, bylinkami nebo dalším ovocem
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s…
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
AHA.cz Nečekaná pravda o Kodetovi (†67): Zákaz a zrada vlastní matky!

Nečekaná pravda o Kodetovi (†67): Zákaz a zrada vlastní matky!

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Šaty, které se vám v kufru nezmačkají: S těmito 5 kousky si vystačíte!

Šaty, které se vám v kufru nezmačkají: S těmito 5 kousky si vystačíte!

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Ilona Csáková (54) radikálně zhubla a šla do plavek: Tělo jako dělo!

Ilona Csáková (54) radikálně zhubla a šla do plavek: Tělo jako dělo!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude pod velkým tlakem a kdo by neměl podcenit zdravotní prohlídku?

Horoskop na další týden: Kdo bude pod velkým tlakem a kdo by neměl podcenit zdravotní prohlídku?

Další doporučené recepty:

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% sypká rýže, jednoduše a vždy stejně!
100% sypká rýže, jednoduše a vždy…
1001 noc
1001 noc
15 minutová česnečka
15 minutová česnečka
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen)…
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact