• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
Napište svůj komentář k receptu

100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják

0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 6
doba přípravy: 68 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 1210
      g celozrnná žitná mouka + na vysypání ošatky
    • 2
      lžíce kvásek
    • voda
    • 2
      hrst sůl
    • 2
      hrst kmín
    • 2
      hrst cukr

Postup přípravy receptu

1
Pozor-mouku ve všech následujících krocích musíme nejdříve prosít přes síto. Recept je na velký bochník o váze okolo 1.2kg. Používám celozrnnou BIO žitnou mouku, která je jemně mletá (Probio) nebo běžnou chlebovou žitnou mouku. 2 lžíce kvásku smícháme se 100g mouky a 90 ml vody. Necháme kynout v závislosti na teplotě přibližně půl dne (12 hod, od rána do večera nebo od večera do rána).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Vzešlý kvas rozdělíme na dvě části do dvou misek, jednu větší, druhou menší. Menší část: 2 lžíce z kvasu + 50 g mouky + 40 ml vody. Větší část: zbylé množství kvasu + 310g mouky + 280 ml vody. Tyto dvě misky necháme opět půl dne kynout.
3
Po vykynutí obsah obou misek smícháme ve velké míse a přidáme 500g mouky, 400ml vody, 2 hrsti (hrst ženské ruky) soli, 2 hrsti cukru, 2 hrsti kmínu. Necháme kynout, v této fázi už je kynutí rychlejší, v horkých dnech může být i za 6hod. Pokud chceme kynout pomaleji a proces natáhnout opět na půlden, necháme těsto stát v chladnějším místě.
4
Pracovní plochu posypeme 300g mouky a vytvoříme z ní kruh, výška cca 1 - 2 cm. Na mouku překopíme vykynuté těsto, hodně lepí. Pomoučenýma rukama skládáme těsto od krajů do středu, až do něj postupně zapracujeme všechnu mouku.
5
Pokud máte velkou ošatku, můžete vznikou šišku nechat v celku nebo ji rozdělit na 2 díly do dvou menších ošatek. Ošatky je třeba vysypat moukou. Je možné těsto rozkrájet na malé dalamánky a nechat je kynout na plechu naříznuté zvrchu a posypané hrubou solí a kmínem. Kyneme opět v závislosti na teplotě v místnosti okolo 6 hodin. Těsto musí alespoň dvakrát zvětšit svůj objem.

RADA: Recept na kváskový chéb i pro začátečníky!

6
Rozehřejeme troubu i s plechem, na kterém budeme péct, na 250C (pokud máte 1 velký bochník) nebo na 230C (pokud máte 2 menší bochníky). Velmi opatrně přemístíme těsto z ošatky na rozpálený plech. Dělám to tak, že v rukavicích plech nejprve přiložím zvrchu na ošatku a pak to vše opatrně otočím, abych s bochníkem neťukla. Ošatku opatrně sundám a plech opět bez ťuknutí a prudkých pohybů přemístím do trouby.
7
Po deseti minutách stáhnu teplotu a při té příležitosti na dno trouby vyleju hrníček vody. Je třeba nevlévat jej hned na začátku, ale až v této fázi, kdy se nám vytvořila pevnější kůrka, která chléb drží, aby se nerozjel do stran, ale zůstal na řezu pěkně vysoký. Pokud peču velký bochník, ztlumím troubu na 220C, pokud 2 malé, tak na 200C.
8
Po dalších 10 minutách stáhnu na 180C (v případě obou velikostí) a dopékám přibližně 45 minut. Poklepáním zjistím, jestli je chlepa upečený. Musí zvonit, dunět. Při vytahování z trouby je opět nutná opatrná manipulace. Neťuknout s plechem o podložku. Chléb necháme úplně vychladnout než jej zakrojíme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pečený v kastrolu

Chléb pečený v kastrolu

Chléb typu Šumava

Chléb typu Šumava

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Cukr Kmín Kvásek Sůl Voda

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sněhové rohlíčky s krémem

Sněhové rohlíčky s krémem

Plněný květák mletým masem

Plněný květák mletým masem

Kuře na nivě

Kuře na nivě

Přesňáky s mákem

Přesňáky s mákem

Kávový zákusek - řezy

Kávový zákusek - řezy

Jablečný závin

Jablečný závin

Amorův jablečný řez (koláč)

Amorův jablečný řez (koláč)

Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené

Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené

Základní těsto na koblihy

Základní těsto na koblihy

Doporučujeme

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

134
Klasické lečo
Klasické lečo
112
Kuřecí "Matteo" roládky
Kuřecí "Matteo" roládky
99
Skvělé boloňské špagety
Skvělé boloňské špagety
76
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …
69
Olomoucké kotlety (kapsy)
Olomoucké kotlety (kapsy)

Zajímavé články

Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Velké jubileum u Křížkových: Sté narozeniny jako oslava života, víry a vytrvalosti

Velké jubileum u Křížkových: Sté narozeniny jako oslava života, víry a vytrvalosti

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Další doporučené recepty:

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% sypká rýže, jednoduše a vždy stejně!
100% sypká rýže, jednoduše a vždy…
1001 noc
1001 noc
15 minutová česnečka
15 minutová česnečka
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen)…
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact