Pořád jsem zkoušel různé typy receptů na rýži, která se krásně sype a dobře chutná. Vyzkoušel jsem vše. Pečenou, v hrnci pod pokličkou, restovanou, varný hrnec atd. Až mi jeden Ind řekl: “Nechápu co s tím u vás naděláte.” A naučil mne vždy stejnou a sypkou rýži na první pokus.
Rýží nejprve opláchneme. Dáme do hrnce a zalijeme vlažnou vodou, aby byla celá namočená. Necháme 20 minut odstát a poté ji přes síto scedíme. Cílem je zbavit se škrobu!
Rýži dáme zpět do hrnce a opět zalijeme vlažnou vodou. Pokud se voda zakalí, je tam stále hodně škrobu a to není žádoucí. V tom případě ještě jednou rýži přecedíme. A opět vložíme do hrnce zpět.
4
Nyní začneme vařit rýži. A pozor, vodu neodměřujeme :) Prostě jen rýži zalijte a vodou nemusíte šetřit! Osolíme, vložíme na sporák a začneme vařit. Vaříme bez pokličky a tak aby nám voda ani moc nevřela, ale aby ani nebyl var moc malý. Rýže by měla být vidět jak v hrnci při vaření plave a mísí se. Za občasného míchání hlavně odedna takto rýži vaříme bez pokličky dokud nezměkne tak na skus. Tedy téměř do hotova.
5
Rýži přecedíme přes sítko a do stejného hrnce už bez vody dáme zpět, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák na nejmenší stupeň na 5 minut. Pozor pokličku do té doby neotvírat!
6
Po dokončení 5 minut dovaření a máte hotovo. Rýže bude vždy sypká, nebude se lepit a přitom krásně nabobtná.