Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.
2
Rajčata omyjeme, rozkrojíme a dáme do hrnce. Pomalu zahříváme, občas promícháme a až se z rajčat začne oddělovat slupka můžeme je začít pasírovat za pomoci naběračky přes cedník do dalšího hrnce.
3
Čistou šťávu s dužinou bez slupek a peciček (když vám nějaká uteče, nic se neděje) naléváme do připravených čistých sklenic, dobře uzavřeme a dáme sterilovat od bodu varu na 10 minut.
4
Použití: na rajskou omáčku, polévku, džusy... a hlavně na Bloody Mary! :-))))
...jak se říká, všeho s mírou ;-) ...já bych spíš kladl důraz na to, že jsou rajčata zdrojem vitamínů a minerálů ...obsahují dokonce více železa než mléko ...jsou nízkokalorická, čili vhodná při dietě ...působí jako prevence proti rakovině, zejména karcinom prostaty ;-)
Valerian
|10. 8. 2014 22:28
Recept je výborný, dělám rajčata tímto spůsobem a jsem spokojený. Jeden přítel mi řekl, že štáva z rajčat takto připravená je nezdravá, způsobuje překyselení organismu. Nevěřím tomu, ale m,ůžete se
k tomu vyjádřit? Děkuji
Také dělávám <3 milují ji i děti . Máte receptík na Bloody Mery? :-)
Jitka
|9. 8. 2013 21:19
Šťávu dělám každým rokem, používám na polévku, omáčku a máme jí rádi dokonce i jen tak k pití. Taky z ní dělám krvavou Mery. Už mám prvních devět litrových sklenic a pokračovat budu dokud budou rajčata.
Alex
|7. 8. 2013 17:08
no kdyz uz se stim delate, tak uz se urcite vyplati rovnou pridat i nejakou tu cibuli, mozna feferonku a koreni a pred pasirovanim rajcata poskadlit ponornym mixerem. cibule ani koreni Krvave Marusce neuskodi, ale usetrite si spoustu prace pri vareni, protoze pak uz staci "stavu" jenom zasmazit.
Alena Mrázová
|9. 6. 2013 17:16
Každé léto jí máme ve sklenicích litry, aby jsme s ní vyšli do dalšího léta. Prý je výborná jako prevence proti rakovině a pánům je užitečná na prostatu.