Šleháním sněhu mnoho receptů začíná a jde o důležitý základ, na kterém ale často ztroskotá. Díky správně vyšlehanému sněhu budou dezerty a další jídla vláčná a nadýchaná.
Před samotným šleháním důkladně oddělte žloutky od bílků, nesmí se do nich dostat ani kousek, protože by sníh nezhoustl. Bílky by měly být pokojové teploty a z čerstvých vajec, takže je nezapomeňte včas vyndat z lednice.
Jestliže chceme šlehání urychlit, můžeme přidat špetku soli, kapku citronové šťávy, anebo jablečného octa. Ať už šleháte ručně nebo elektrickým šlehačem, vždy dbejte na to, aby metly byly zcela čisté. Raději volte širší a mělčí mísu než vysoký úzký pohár.
Až si budete jistí, že je sníh opravdu vyšlehaný, můžete vzít nádobu, ve které ho připravujete a otočit ji dnem vzhůru. Hotový sníh zůstane na svém místě.
U šlehání sněhu je důležitá intenzita, která by měla být co největší. Jestli šleháte ručně, snažte se ze všech sil a elektrického pomocníka zapněte na co možná nejvyšší výkon.
Pokud do bílků budete už při šlehání přidávat cukr, používejte extra jemný krupicový, který předem přesně navážíte a budete ho přidávat postupně.
Chcete si šlehání sněhu z bílků nacvičit? Zkuste báječné sněhové rohlíčky!
Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou nebo více malých zapékacích míst vymažte máslem. Švestky smíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a... více o Švestkový crumble
Mouku prosejte s práškem do pečiva. Přidejte oba cukry, tři žloutky, mléko smíchané se semínky z vanilkového lusku a slunečnicový olej. Vše důkladně... více o Vanilkové mini bábovky
Nakrájenou cibulku s dýní zpěníme v hrnci na másle. Přidáme zázvor, hřebíček a kari. Přilijeme bílé víno a vývar, uvedeme do varu a ochutíme... více o Dýňová polévka.......Danča
Dáme vařit brambory ve slupce. Necháme vařit tak aby byly na zkus. Nesmí být moc měkké, kvůli dopékaní v troubě. Mezi tím co se brambory vaří, si... více o Francouzské brambory
Brambory uvařte v osolené vodě. Přidejte k nim polovinu nakrájeného másla a smetanu a rozšlehejte na hladké pyré. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte s... více o Proužky portobello ve strouhance
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle... více o Bramborové placky se sýrem po našem
Nejlépe v zapékací míse (můžeme jí pak dát rovnou do trouby) smícháme ingredience na marinádu - jogut, koření, worcetrovo omáčku a rajský protlak. Do... více o Naložená kuřecí křídla
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátek šunky a sýru a zavineme (spíchneme párátkem nebo... více o Plněná vepřová rolka
Chléb z obou stran osmažte dozlatova na oleji. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte tymián, bobkový list, zaprašte moukou, krátce... více o Topinky se sýrem, šunkou a vejcem
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko s rozpuštěným máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně... více o Jednoduché rybízové muffiny / koláč
Vejce a cukr ušleháme do husté pěny. Postupně přidáme olej, mouku, pudink a prášek do pečiva. Dobře promícháme. Těsto vlijeme do tukem vymazané,... více o Sacher dort
Žampiony oloupat, nakrájet, převařit (nejlépe ve vývaru) a přecedit aby omáčka nezhnědla. Mezi tím do hrnce dát vařit smetanu (pořád míchat) do ní... více o Koprová omáčka se žampiony
Kuřecí řízky očistíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a zprudka maso ze všech stran osmažíme. Maso vyndáme na talíř, do výpeku... více o Bylinkové kuřecí řízky na zelenině
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, přidáme mouku s kakaem a kypřidlem. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto... více o Jednoduché kokosové řezy ala Bounty
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na cca 2,5 - 3mm obdélníkový plát, který přeneseme na plech s pečícím papírem. Ten potřeme cukrovou... více o Listové tyčinky na sladko
1.Kuřecí prsa naklepeme a dáme je na cca 20-30 minut do marinády a do ledničky 2.Rozdrtíme na malé kousky paprikové chipsy 3.Vytáhneme z ledničky... více o Kuřecí prsa obalované v chipsech
Uvedené suroviny prošleháním spojíme, dáme péct asi na 170°C na plech asi 37x27 cm(velký), jen na přibližně 10 minut-pečeme do světla. Na upečený a... více o Citronové řezy-máslové a výtečné
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na jedné straně stejnoměrně... ... více o Vepřová játra obalovaná
Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a... více o Mramorový korpus
1) Nejprve rozšleháme pomazánkové máslo, tvaroh a šlehačku. Přidáme ztužovač šlehačky a zamícháme. 2) Uvaříme si kávu a necháme vychladnout, poté v ní... více o Luxusní tiramisu
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho,... více o Malinové profiterolky
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a houby (hlívu ústřičnou, nebo hřiby, žampióny ap). Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme horkou... více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme... více o Čínská sladkokyselá omáčka
Vejce vyšleháme s cukrem do husté lesklé pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, smetanu a a nakonec vešleháme máslo, rum a mák. Formu vymažeme... více o Makovec V.
Mleté maso, sýr a vejce si řádně promícháme, ochutíme solí, pepřem a dle potřeby zahustíme strouhankou nebo rozmočenou žemlí. Do směsi můžeme přidat i... více o Mletý sýrový řízek s uzeným masem
Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme stroužky česneku, odstraníme je a přidáme rajčata. Pokud máme rajčata sterilovaná,... více o Chlebové "lasagne"
Toastový chleba rozložíme do požadovaného tvaru (já volila čtverec 2 x 2 plátky) a potřeme pomazánkovým máslem. Na ni poklademe šunku a uzený sýr.... více o Sýrový dort II.
Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou
Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale... více o Skvělá italská pizza
Na mírně rozpáleném oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte obsah sáčku "kari pasta", chvíli poduste, vlijte kokosové mléko a zastříkněte rybí... více o Thajské kari
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Poté přidáme nakrájenou kostku masoxu, apetito, přilejeme cca... více o Sýrová polévka V.
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Kuře naporcujeme, opláchneme a nasolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku podlijeme vodou asi 150 ml. Na zelí poklademe nasolené kuře,... více o Pečené kuře na zelí s medem
Houby nakrájíme na námi oblíbené kousky, (plátky, kostičky...), dáme do mísy, osolíme, mírně opepříme a důkladně promícháme. Necháme 20 minut odležet.... více o Zavařování hub
Celý sáček bonbónů vysypeme na talíř, přidáme 3 lžíce citrónové šťávy a vložíme do mikrovlnky na plný výkon zhruba na 30 vteřin, zkrátka než se... více o Hmota Marshmallow - nahradí marcipán
Pokud máme korpus po domácku upečený, uříznene z něj slabou horní vrstvu, v případě kupovaného dělat nemusíme. Namažeme jej marmeládou a podélně na... více o Kubánský dort
Vše dobře promícháme, nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Posypeme kokosem a pečeme.... více o Jablková buchta bez vajec
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do... více o Jablkový koláč s pudinkem
Z veky odřízneme jeden konec a dlouhou lžící (pomůžeme si i nožem nebo jiným nástrojem) střídku vydlabeme, aby veka zůstala dutá, jen 1 cm silná.... více o Plněná veka II.
Všechno nakrájíme na kostičky a zamícháme majonézu. Dle chuti lze dosolit či dokořenit. Rychlé, jednoduché, chutné.... více o Šopský salát jinak
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, a řízky ji vyložíme (i boční části). Mléko smícháme s... více o Mramorové maso
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty a olej, dobře promícháme. Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem, skořicí. Tuto směs postupně... více o Jogurtové řezy
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut. Potom... více o Pizza
Do studené vody dáme hlavu z kapra, kousek mrkve a petržele rozkrájené podélně na čtvrtky, pepř, nové koření, masox, kousek cibule, přivedeme k varu a... více o Polévka z kapra
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, potřeme je z obou stran olejem a necháme odležet. Potom obalíme ve strouhance ... více o Pečené obložené řízky
Brambory uvaříme ve slupce. Potom je slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vývar přivedeme k varu. Cibule oloupeme,... více o Lehký salát
V mléce důkladně rozkvedláme obě vejce, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vaječné mléko potom vlijeme do ploché, dobře... více o Kuřecí polévka se svítkem
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a opékáme je cca 10 minut. Mezitím okrájíme a opereme celer a... více o Zelenina v pánvi