Namrzlé brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je oloupeme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti můžeme do vody přidat trochu octa. Podobným způsobem zbavíme také staré brambory jejich nepříjemne chuti.
Recept na bramboráky najdete zde.
Stehenní nebo prsní řízky pokrájíme na nudličky či kostičky, osolíme a okořeníme dle chuti necháme cca 30 minut odležet. Pak je zaprášíme cca lžičkou... více o Kuřecí směs se zeleninou
Kuřecí prsa očistíme, omyjeme. Nakrájíme na kousky a pánev pořádně rozehřejeme, pak do ní nalijeme polovinu sklenice s vodou a necháme je zatáhnout.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme. Po zatažení maso osolíme, opepříme a přidáme na drobno nakrájený pórek. Pokračujeme... více o Vynikající těstovinový salát se špenátem
Začneme tím, že dýni zbavíme měkkého prostředku a oloupeme ji. Nakrájíme ji na kostičky asi 25 x 25 mm a v hrnci je zalijeme studenou vodou. Vaříme,... více o Americký dýňový koláč
1. Žloutky oddělte od bílků. Připravte si vodní lázeň. voda se nesmí dotýkat dna horního kastrolku. Smetanu nalijte do kastrolku, asi 100 ml nechte... více o Vanilkový krém
1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme. Vznikne řídké těsto. 2. Sběračku těsta smažíme na oleji (na fotografii jsou lívance). 3. Podáváme se... více o Babiččiny palačinky
Ledový salát dobře omyjeme a natrháme na kousky. Karotku očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na lístky (nebo prostě a jednoduše rozkrájíme na... více o Ledový salát s karotkou
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový... více o Angreštové / rybízové knedlíky
Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, ale neloupejte. Pak přeřízněte podélně napůl. Předvařte v osolené vodě asi 8 minut. Pak nařízněte... více o Pečené brambory
Nastrouhanou cuketu v míse smícháme s rozehřátou Herou, cukrem, vejci, kokosem, moukou a kypřidlem. Přidat libovolně a dle chuti můžeme i uvedené... více o Cuketová bábovka s ovocem
//6–8 porcí:// 200 ml vody vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Vsypte cukr a na mírném ohni vařte zhruba 8 minut, až vznikne sirup. Sundejte z ohně... více o Pomerančový sorbet
Dodržujeme poměr 2:1 - dva díly masa, jeden díl sýru. Bůček pomeleme, osolíme, přidáme dvě vejce, pažitku, nahrubo strouhaný sýr a dobře promícháme.... více o Bůčkový holandský řízek
Zeleninu použijeme dobře vychlazenou, jelikož salát nebudeme nechávat proležet (ledový salát by díky soli rychle povadl a nekřupal), ale ihned podávat... více o Jednoduchý (nejen) rajský salát
Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky,... více o Domácí Trdelník
Protlak necháme rozmrazit a v cedníku okapat, pak dáme do mísy, přidáme žloutek, sůl, pepř, česnek, mouku s kypřidlem a dle chuti slaninu nebo sýr ... více o Nadýchané špenátové lívance
Uděláme si kvásek, který poté smícháme s moukou a solí a zbytkem vody. Těsto pořádně propracujeme a necháme vykynout přibližně hodinu. Po vykynutí... více o Francouzské bagety (Baguettes)
1/ Sypké ingredience dáme do mísy, promícháme, přidáme tuk a zakysanou smetanu a utvoříme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát o... více o Sušenky bez vajec - snadno a rychle
1. Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku; mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké okurky vám... více o Tzaziky
Pokud máte čas, naložte den před vařením kuřecí prsa do halali - kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáte rovnou... více o Blesková "svíčková" z kuřecích prsou
Nejprve si připravíme těsto na lívanečky: Do mísy dáme prášek do pečiva, mouku, cukr a přidáme špetku soli. V druhé míse si rozšleháme vejce, poté... více o Americké palačinky s horkými jablky
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou
Grilování na cedrovém prkénku je velmi používaný způsob úpravy nejen ryb, ale i krevet a jakéhokoli masa nejen v Kanadě a USA, ale získává si čím dál... více o Losos grilovaný na cedrovém prkénku
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za... více o Podzimní polévka s houbami
Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a... více o Mramorový korpus
Vychladlé brambory nastrouháme, smícháme se změklým máslem a moukou. Hladké těsto vyválíme na kulatý plát a přeneseme do formy, okraje necháme... více o Bramborový koláč s tuňákem
Hrubě nastrouhanou mrkev dáme krátce orestovat na rozpuštěné máslo, pak posypeme moukou, promícháme, krátce zapražíme, zalijeme vývarem nebo vodou,... více o Květáková polévka s brokolicí
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a nastrouhaný celer s mrkví dorůžova. Pak přidáme osolené a opepřené maso na kostky pokrájené a dorestujeme... více o Boloňský guláš na zítra
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Umeleme nebo nastrouháme, přidáme sůl, vejce, mouku a krupici a vypracujeme těsto. Pomocí mouky... více o Bramborové knedlíky se švestkami
Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké nelepivé těsto, které si dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, kterým vyložíme dno i... více o Tvarohový dortík
Brokolici uvaříme v páře, rozsekáme na kousky, česnek nakrájíme na slabé plátky, cibuli na slabé půlměsíčky, šunku a sýr na malé čtverečky, přidáme... více o Brokolicový salát IV.
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Do pekáčku dáme vrstvu na kolečka nakrájných brambor, na ně vrstvu koleček cibule, na ně rozprostřeme naklepané kuřecí řízečky. Na maso natřeme cca... více o Kuřecí prsíčka v tatarce
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky, dáme vařit s 1 l vody a kostkou masoxu. Až změknou, přidáme rozdrcený česnek, sůl, pepř, olej, rozšlehané... více o Česneková polévka IV.
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla
Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře... více o Třešňový koláč z podmáslí
Nové brambory kartáčkem omyjeme a nakrájíme na větší kousky, osušíme papírovým ubrouskem a dáme na dno římského hrnce, osolíme, přidáme česnek a různé... více o Kuře na nových bramborách
Škvarky pomeleme na masovém mlýnku, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurku, podle chuti hořčici, sůl, pepř a kmín. Kdo má chuť, může přidat i... více o Škvarková pomazánka III.
Připravíme těstíčko z jemně nastrouhané brambory, česneku, majoránky, soli pepře, lžíce strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec jako na bramborák.... více o Kuřecí řízky Ondráš
Náplň: všechny suroviny kromě bílků se smíchají šlehačem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do náplně. Těsto: v míse promícháme suroviny,... více o Linecký tvarohový koláč
Z mouky, másla, vejce, cukru, špetky soli uhněteme těsto a necháme na 30 min. odpočinout do chladna. Těsto vyválíme na vymazaný plech, pečeme asi 15... více o Krupicovo-tvarohový koláč s ovocem
Olej smícháme s kořením a česnekem (nemusí být), směsí potřeme celé hermelíny a zabalíme do alobalu. Necháme alespoň 1 hod. rozležet. Poté grilujeme... více o Grilovaný hermelín
Prosátou mouku, změklé máslo a cukr smícháme, přidáme v mléce rozšlehané vejce a rum. Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 3 části a dáme do chladu.... více o Tvarohový mřížkový koláč
Oloupanou mrkev nahrubo nastrouháme. Máslo, cukr, vejce utřeme v míse nebo v robotu do pěny. Mouku smícháme s oříšky a práškem do pečiva a přimícháme... více o Mrkvová oříšková bábovka
Smícháme jogurt, mouku,cukr, vejce, prášek do pečiva, pečlivě zamícháme. Uděláme si posypku a necháme odkapat ovoce. Do vymazaného pekáčku vysypaného... více o Jogurtová buchta II.
Dekorativní pečivo, které není určeno k jídlu. Vytvářejí se z něho různé figurky. Mouku s vodou smísíme, dobře prohněteme a vytvarujeme na těstový... více o Vizovické pečivo
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme... více o Italské kuře
Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme.... více o Vepřová pečeně se špenátem
Maso očistíme, zbavíme chrupavek a umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a mléko, rozmícháme a necháme odležet v chladničce. Do odleželého... více o Holandské řízky