Jsou skvělé nasladko, ale i naslano. Řeč je o palačinkách, které jsou hotové raz dva a stačí vám na ně pouhé tři suroviny. Při jejich přípravě ale můžete narazit na několik problémů. Poradíme vám proto, jak jim předejít.
Nadýchané a přitom jemné palačinky získáme tehdy, pokud do těsta přidáme například trošku sodovky, kefíru nebo jednu či dvě lžíce rumu, palačinky budou nadýchané jako obláček a získají příjemné aroma. Velmi důležité je, nechat potom těsto alespoň hodinu nebo dvě uležet, palačinky tak vydrží déle čerstvé, těsto se lépe propojí, čímž docílíte jemnější struktury, a navíc budou lépe stravitelné. Další možností je již do hotového těsta přimíchat vyšlehané vaječné bílky.
Důležité je také to, jakou mouku použijete. V případě klasické hladké pšeničné, která obsahuje velké množství lepku, si můžeme být jisti, že se těsto vydaří. Pokud ale někdo trpí intolerancí na lepek, musí počítat s tím, že těsto už tak jemné nebude, i když na chuti to palačinkám zaručeně neubere. Pozor si ale dejte na to, abyste těsto nepřešlehali. Lepek obsažený v mouce by se příliš aktivoval a palačinky by byly tuhé. Ve chvíli, kdy začnete přidávat mouku, už jen směs lehce promíchejte.
Palačinky: Recepty na klasiku s ovocem, pohankové palačinky i slané s vejcem a šunkou najdete ZDE.
Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, scezené vychladlé pokrájené a spařené houby, pokrájenou slaninu a cibuli, nastrouhaný česnek, osolíme a... více o Houbové karbanátky (nejen) s mletým masem
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme společně s najemno nasekanou cibulkou a česnekem na slunečnicovém... více o Kuřecí nudličky se špenátem a nivou
Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete. Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte... více o Plněné papriky s knedlíkem
Nejdříve si připravíme odpalované těsto..tzn. Do hrnce dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Až začne voda vřít, přidáme pomalu mouku za stálého... více o Věnečky podle Valiky
Mouku a krupici promíchejte na pracovní ploše. Ve středu udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte olej a půl lžičky soli. Rukama vypracujte... více o Smetanové fleky se zelím
Řepu dáme uvařit do osolené vody s rozmáčknutými stroužky česneku a bylinkami do měkka. Po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které na... více o Caprese z červené řepy
Nejdříve si nakrájejte limetky. Jako první odkrojte jeden plátek na ozdobu. Zbytek nakrájejte na měsíčky a dužinu vykrojte. Sklenici naplňte alespoň z... více o (Ne)alkoholické Mojito / Koktejly
Na talíř si rozprostřeme pečící papír, na který dáme trochu dál od sebe špejle. Do kastrůlku si dáme 4 lžíce cukru a zahřejeme. Až se cukr rozpustí,... více o Barevná karamelová lízátka
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme... více o Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme do té doby za občasného promíchání, než se dám vysmaží šťáva... více o Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím
Do hrnce hodíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček nového koření,... více o Rajská omáčka z džusu
Všechny ingredience na drobenku dáme do větší mísy a užmouláme mezi prsty drobenku. Pokud je třeba, přidáme po lžičkách mléko nebo naopak trochu mouky... více o Drobenkový kokosový koláč s tvarohem
Nakrájíme cibulku nadrobno a česnek na plátky. Na pánvi vše osmahneme. Přidáme mleté maso a osmahneme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme v hrnci vodu a... více o Lasagne bez bešamelu
Troubu předehřejeme na 160°C. Máslo, cukr a sirup (med) smícháme, dokud nevznikne měkká a krémová směs. Vmícháme mouku, vanilkový extrakt a čokoládové... více o Měkké sušenky s čokoládou
**Krok 1: Zkaramelizujte kondenzované mléko** \\ Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a začněte vodu vařit. Jakmile se začne vařit, vložte uzavřenou... více o Banoffee irský koláč
Kuře naporcujeme a osolíme. Očištěné a na hranolky nebo kostky pokrájené kořenové zeleniny by mělo být cca 600-700 gramů. Zeleninu dáme s pokrájenou... více o Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou
Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout.... více o Těšínská šoldra
Vejce rozšleháme s cukrem (i vanilkáčem, případně van. aroma). Poté přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Postupně... více o Muffiny po belgicku
Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na... více o Ořechové banánky
Listové těsto si rozpůlíme a na pomoučněném stole rozválíme na dva pláty (velikost velkého plechu). Oba pláty místy propícháme vidličkou a upečeme v... více o Listové řezy s rumovou polevou
Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže
Přes noc namočenou cizrnu dáme vařit do tlakového hrnce, vaříme cca 40 min. Na pánev dáme olej, nasekanou cibulku, prolisovaný česnek a nastrouhaný... více o Cizrnová pánev
Plechovku Salka dáme do hrnce s vodou a vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout (vaříme nejlépe den předem). Mascarpone dáme do mísy a po částech... více o Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky... více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa
Kuře pokrájíme na porce, osolíme a obalíme v těstíčku, připraveném z vajec, mouky, mléka, hrášku, šunky a soli-dle chuti. Hned po obalení smažíme v... více o Kuře smažené v pařížském těstíčku
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Gnocchi povaříme ve vařící vodě dle návodu, scedíme. Dáme na talíř, na ně plátek másla, koření country a petrželkovou nať (dle chuti). Zamícháme.... více o Rychlovka s gnocchi
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Na olej dáme nakrájenou cibuli, na kostky pokrájené maso, osolíme, popepříme a necháme dusit. Po chvíli přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, na... více o Dušené vepřové na provensálském koření
Rozmícháme 1/2 tvarohu s 1/2 zakysané smetany, přidáme mléko a vymícháme hustší, hladký krém. Přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ze které jsme... více o Okurkový salát alá tzatziky
Polohrubou mouku promícháme s kypřícím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přilijeme mléko s rozšlehanými vejci, olejem a dobře promícháme na... více o Mrkvová bábovka
Do rozpáleného oleje vložíme na kostky nakrájené maso a dobře opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme asi 2 lžičky červené papriky, pepř,... více o Pikantní segedínek
Řízky naklepat, osolit, opepřit, lehce poprášit hladkou moukou a opéct na oleji. Potom každý plátek masa potřít hořčicí a dát na pekáč, položit na něj... více o Haštalský řízek
Maso naklepeme. Na každý plátek dáme plátek slaniny a sýra, mírně osolíme, posypeme šalvějí a tymiánem. Zavineme do roládky, upevníme párátkem a... více o Masové závitky
Z uvedených surovin připravíme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Poté ho postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme tvary. Upečeme na... více o Linecké cukroví DIA
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a... více o Chorvatský bramborový salát z Dolače
Do vývaru z masa dáme vařit nadrobno nakrájené brambory. Na jednu porci asi jedna veliká. Když jsou brambory měkké, přidáme majoránku a pustíme do ní... více o Flamendří česnečka
Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a... více o Segedínský guláš III.
Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet... více o Čínské placičky
Všechnu zeleninu očistíme, žampiony nakrájíme na plátky, čekanku posekáme na proužky. Na talíři zeleninu obložíme plátky ryby a podáváme s tmavým... více o Zeleninový salát s lososem
Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk.... více o Palačinkový dort
Maso ostrým nožem rozřízneme na 1-2 cm silný plát. Plát masa rozložíme na prkénko a navlhčenou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso osolíme,... více o Roláda z vepřového masa