Křehká vepřová pečeně s nádherně zlatavou kůrčičkou vypečenou do křupava, to je pochoutka, které jen málokdo odolá. Aby ale chutnala skutečně božsky a nebyla tvrdá a vysušená, je dobré znát pár vychytaných triků na její přípravu.
Základem je zvolit správný kus masa. Na pečení se nejlépe hodí tučnější části jako je bůček a pěkně prorostlá krkovička, vynikající je i pečeně (setkat se můžete i s názvy jako je karé, hřbet, kotleta s kostí i bez) či plec, pro pomalé pečení se nemusíte bát použít ani kýtu. A zapomenout samozřejmě nesmíme ani na vepřové koleno.
Z masa na pečení nikdy neodstraňujte horní tukovou vrstvu, nařezejte ji ostrým nožem do mřížky a vetřete do ní oblíbené koření. Maso můžete stáhnout provázkem, aby po upečení drželo tvar a nerozpadalo se při krájení. Aby se maso na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté, zprudka ho ze všech stran zasmahněte na rozpálené pánvi.
Vepřové v hlavní roli: Recepty z panenky, bůčku i krkovice najdete ZDE.
Pod maso pak do pekáčku dejte nakrájenou cibuli, pokud máte rádi česnek, přidejte i ten, zalijte výpekem z pánve a přidejte trochu vody. Pokud máte vepřové kosti, dejte tam i ty. Získáte tak báječný základ pro šťávu na polití přílohy.
Aby mělo maso ve výsledku zlatavou kůrčičku, vložte ho do předem předehřáté trouby, zpočátku ho pečte prudce, aby se kůrčička na povrchu mohla utvořit, a pak teplotu snížte a dopékejte pečínku zvolna.
Recepty na luxusní vepřové pečeně, které určitě neznáte, najdete ZDE.
Řízky připravíme klasicky jak jsme zvyklí. Pokrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Následně řízky... více o Máslové řízky - sváteční
Na trošce oleje osmažíme očištěná pokrájená játra. Pak přidáme osmažit za občasného promíchání pokrájenou slaninu. Dále přidáme osmažit na plátky nebo... více o Játra (nejen) se žampiony
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala
Žloutky rozšleháme se smetanou ve dvouplášťovém hrnci a za stálého míchání zahříváme na malém plaménku, až krém zhoustne. Meruňky podusíme s cukrem a... více o Meruňková zmrzlina
Hladkou mouku se solí rozpracuje s máslem, poté přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, alespoň 30 minut (čím... více o Quiche s tuňákem a cibulí
Mleté maso dáme do nerozehřáté pánve spolu s najemno nakrájenou cibulí. Mícháme až do zhnědnutí masa a oddělení se na malé kousíčky (jako když děláme... více o Americké "Sloppy Joes"
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Nejprve dle návodu uvaříme pohanku lámanku - propláchnutou ji uvaříme ve vodě, dokud ji do sebe nevsákne a nezměkne. Poté necháme vychladnout - bude z... více o Pohankové zeleninové placky
Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli s celým stroužkem česneku a zelenými bylinkami (např. yzop, bazalka...). Droždí rozdrobíme, vložíme nakrájenou... více o Drožďová pomazánka s pepřem
Rajčátka omyjte a nakrájejte na poloviny. Šalotku a česnek nasekejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte rajčátka, pár si jich nechte stranou na... více o Rychlá rajská polévka s pistáciemi
Nejprve si uděláme směs, kterou budeme bramborové knedlíky plnit. Nakrájíme 2 cibule na jemno, dáme na rozpálený olej. K cibuli přidáme slaninu... více o Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou
Troubu předehřejte na 200°C. Řepu v míse promíchejte se lžící oleje, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 15 minut.... více o Pečené sladké brambory s řepou
Do kastrolu dáme osmažit pokrájenou cibuli a slaninu, na kterou vložíme osmažit ze všech stran dozlatova nasolené a opepřené hovězí maso. Podlijeme ho... více o Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou
Zvlášť uvaříme ve slané vodě do měkka kroupy a zvlášť hrách. Pokrájíme cibuli a na troše oleje ji orestujeme společně s pokrájenou uzenou slaninou ... více o Hrách a kroupy
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Jahodový pudink uvaříme podle návodu na obalu. Za častého míchání ho necháme zchladnout. Mezitím si na dno pohárků rozdělíme jahodový jogurt. ... více o Jahodový pohár
**Korpus: ** Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané... více o Banánová bleskovka - dort
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku s kypřidlem a kakao. Vše řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Kokosový dort - výborný a snadný
Kotlety můžeme použít i s kostí. Jemně je naklepeme a potřeme utřeným česnekem se solí, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc uležet v chladu.... více o Vepřové kotlety se špekáčkem
Tvarůžky nastrouháme smícháme s tvarohem, nastrouhanou okurkou, najemno nakrájenou cibulkou, paprikou a beranímy rohy.... více o Tvarůžková pomazánka speciál
Housku nebo toustový chléb rozmixujeme na strouhanku a smícháme s kypřícím práškem. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme strouhanku se... více o "Péřová" bublanina
**Těsto:** sušenky (nejlépe bebe) rozdrolíme a smícháme spolu s máslem (které jsme nechali povolit při pokojové teplotě). Do připravené formy na dort... více o Cheesecake IV.
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda
Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty namočíme v rozšlehaném vejci s kořením a solí - dle chuti. Prudce po obou stranách osmažíme na... více o Smažené jednohubky
Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady, dáme na 1 hod. odpočinout. Těsto vmáčkneme do košíčku o průměru 5 cm. Nenaplníme celé, musíme tam... více o Plněné linecké košíčky
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek na půlměsíčky, kari, papriku a podlijeme vodou do výše... více o Rychlé kuřecí nudličky
Krabičku salátu rozmixujeme na kaši, zamícháme do ní podle konzistence pomazánkové máslo a jogurt. Většinou nedochucuji, ale každý podle sebe. Osolí a... více o Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky
Vše smícháme, vylejeme na plech, upečeme a sníme :) Můžeme polít čokoládovou nebo citrónovou polevou, ale buchta je výborná i jen pocukrovaná.... více o Kefírová buchta od Camm
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Pomažeme je nutellou, stočíme a ozdobíme pařížskou... více o Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme... více o Pařeznická bramboračka
Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme... více o Vepřové koleno v zelí
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí
Do misky nastrouháme na jemno mrkev, přidáme sýr a pokrájené vejce, lahůdkovou cibulku, kousek másla, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a dáme do... více o Mrkvová mňamka
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nakrájet na kousky (nejlépe protlačit sítkem na bramborový salát). Listy špenátu oprat a pokrájet na kousky. Na... více o Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy... více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta
Vepřové řízky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou a orestujeme kostky. Zalijeme vodu a dusíme do... více o Srbský vepřový guláš
Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík
Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem
Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a... více o Losos s citronovou omáčkou
Do velké mísy nastrouháme na struhadle s těmi většími oky zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme (ideální by bylo vše v robotu, ale důležitá je... více o Coleslaw - podzimní vitamíny
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i... více o Tuňáková pomazánka light
Sádlo (máslo) a sůl vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku, až se začne vařit, zmírníme na střední oheň a najednu vsypeme mouku. Všechno... více o Věnečky z odpalovaného těsta s krémem
Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami
Z vajec a cukru našleháme pěnu. Přidáme mouku, sůl a důkladně promícháme. Banány oloupeme, zbavíme vláken a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky.... více o Rychlý ovocný koláč
Omyté a lehce rozemnuté mátové lístky vložíme do sklenice. Přilijeme limetovou šťávu. Přidáme rum a kostky ledu a přilijeme sodovou vodu. Lehce... více o Mojito
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme.... více o Langoše
Maso omyjeme, osušíme a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Oloupeme... více o Hovězí maso na zelenině
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině