Kdo by nemiloval dozlatova vypečené kuřátko s nádherně křupavou kůžičkou. Jak jí ale docílit?
Když chcete mít kuře nebo jinou drůbež, například husu nebo kachnu krásně křupavou, potírejte ji během pečení černým pivem. Nejenže budou velmi chutné, ale budou mít i krásnou barvu. Tento trik uplatníte i u mražené drůbeže.
Smažené kuře jako z fast foodu: Tohle musíte zkusit! recept najdete ZDE.
Pokud máte doma sádlo, osušené kuře rovnoměrně celé potřete asi dvěma lžícemi, jednu lžíci použijte i do břišní dutiny, a dejte ho péci. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem a na chvilku ještě vraťte do trouby, vytvoří se vám na něm nádherně křupavá kůžička.
Další možností je upéct kuře na soli. Nebojte, přesolené nebude! Do pekáčku rovnoměrně rozprostřete 1 - 2 kila soli, vrstva byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.
Další triky, díky kterým bude pečené kuře šťavnaté a na povrchu křupavé, najdete ZDE.
Na rozpálené pánvi s troškou sádla či oleje osmažíme pokrájené osolené a opepřené kostky nebo nudličky masa ze všech stran dozlatova. Kdo chce, může... více o Vepřové se zelím v minutkové verzi
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Česnek, zázvor, chili, med a sojovou omáčku smícháme v misce a vložíme do ní paličky (stehýnka, křidélka...). Necháme 4-6 hodin odpočinout (můžeme... více o chili-medové paličky
Připravíme si nadrobno cibuli, kousek porku, žampiony. Kuřecí prsíčka na nudličky osolíme, opepříme v misce, zakápneme olejem a necháme chvilinku... více o Krémová omáčka s kuřecím masem a žampiony
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené... více o Jednoduchá žampionová směs
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který rádýlkem rozkrájíme na cca 16 čtverečků. Do středu každého nandáme lžičkou náplň... více o Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce... více o Jablečný (ovocný) nákyp z ovesných vloček
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek, nasekaný česnek a krátce také na másle osmažíme. Pak odebereme cca 50 gramů hrášku... více o Hrášková polévka se slaninou
Na trošce tuku osmažíme cibuli dosklovata, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso, slaninu a hlívu na nudličky, smažíme do vysmažení... více o Guláš s hlívou ústřičnou
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme sterilované zelí i s nálevem (kdo chce, může pokrájet, ale myslím, že není třeba) a promícháme se zakysanou... více o Salát z červeného zelí IV.
Plátky krkovičky jemně rukou (pěstí) naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme. Jednu stranu posypeme troškou rozmarýnu, druhou stranu lehce... více o Dušená krkovička se zeleninou
Těsto: Ve vodní lázni smícháme tuk, cukr, med a vejce, poté, co se nám vše rozpustí do jednotné hmoty, přidáme i mouku smíchanou se sodou. Ještě teplé... více o Medové řezy alá falešný medovník
Ze všech přísad vypracujte těsto. Můžete z něj vypracovat větší bochníček, vložit ho do chlebíčkové formy nebo vytvarovat několik menších bochánků,... více o Tradiční sodový chléb - Soda Bread
**1)** V pár lžicích z 1/2 litru vlažné vody rozpusťte droždí a špetku cukru. Zbylou vodu utřete v míse s rostlinným tukem a do této směsi vmíchejte... více o Bagely
Okurku oloupejte a rozřízněte ji napůl. Zbavte jadérek a polovinu pokrájejte na malé kostičky. Poduste na másle s posekaným koprem a špetkou soli a... více o Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.
Máslo utřeme s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Přidáme utřený česnek, sůl a bylinky. Nakonec přidáváme strouhanku - konzistence těstíčka by... více o Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky
Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře... více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)
Čínské zelí a cibuli nakrájíme na drobno, dáme do větší mísy, přidáme všechny ingredience a pořádně promícháme. Podáváme vychlazené buď samostatně,... více o Salát z čínského zelí s kysanou smetanou
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kůru, olej, vodu, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto vlijeme do kulaté... více o Citronový dort (řezy) s želé
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na trošce oleje ve velké pánvi. Pak přidáme pyré s česnekem,... více o Ryba s těstovinami
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Panenku si nakrájíme na plátky. Pokud máme plátky silnější, jemně je naklepeme. Plátky okořeníme z obou... více o Kořeněná panenka ve slanině
Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky (kolečka). Na vyšší pánvi nebo v hrnci rozpálíme kousek másla s troškou olivového oleje, přihodíme mrkvičku a... více o Dušená mrkev Dudin
Filety opláchneme, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou a necháme krátce odležet. na másle osmažíme cibuli a česnek do sklovita, vložíme filety a... více o Pangasius zapečený se sýrem
Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme... více o Vepřové koleno v zelí
Do misky dáme všechny ingredience a rozmixujeme. Někdy do pomazánky rozmixuju naložené 2-3 kozí rohy (druh méně pálivý, než feferonky), pak je... více o Rybí pomazánka III.
Očištěnou cuketu nebo dýni nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu... více o Cuketa zapečená s Nivou
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nastrouhané 2 větší mrkve a 1 menší celer, rajčata, protlak a koření. Dusíme asi 30 minut,... více o Skvělá pasta na pizzu
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme... více o Pórková polévka se slaninou
Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem
Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Rozmícháme 1/2 tvarohu s 1/2 zakysané smetany, přidáme mléko a vymícháme hustší, hladký krém. Přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ze které jsme... více o Okurkový salát alá tzatziky
Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou,... více o Svíčková z kuřete
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Fazolová polévka II.
Z uvedených surovin připravíme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Poté ho postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme tvary. Upečeme na... více o Linecké cukroví DIA
Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě, je to rychle... více o Ořechové řezy se žloutkovou polevou
Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z... více o Avokádová pasta
Přebraný hrách propláchneme studenou vodou, zalijeme další studenou vodou a necháme 3 hodiny bobtnat. Pak jej v téže vodě uvaříme doměkka. Mouku... více o Hrachová polévka - dietní
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem. Postupně vrstvíme na kolečka nakrájené brambory, každou vrstvu okořeníme (sůl, majoránka, oregáno, tymián,... více o Vynikající zapečené vepřové kotlety
Kuřecí maso nakrájíme na silnější kousky, které napichujeme a současně omotáváme okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřeme... více o Kuřecí satay
Vejce a cukr ušleháme, potom přidáme ostatní suroviny. Na vymazaný plech nalijeme těsto. Mezitím si připravíme směs z: 2 tvarohy, 1 až 2 vejce, 1... více o Prošívaná buchta
Šlehačku ušleháme a smícháme s tvarohem. Dochutíme pepřem a solí. Přidáme bylinky a promícháme. Je to výborný doplněk k zelenině.... více o Jemná tvarohová pomazánka
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,... více o Valašská kyselica
Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme, zalijeme marinádou a promícháme s majolkou. Vlijeme do litrové sklenice a necháme v chladničce 1-2 dny proležet.... více o Marinované buřty
V mléce důkladně rozkvedláme obě vejce, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vaječné mléko potom vlijeme do ploché, dobře... více o Kuřecí polévka se svítkem