Kdo by nemiloval dozlatova vypečené kuřátko s nádherně křupavou kůžičkou. Jak jí ale docílit?
Když chcete mít kuře nebo jinou drůbež, například husu nebo kachnu krásně křupavou, potírejte ji během pečení černým pivem. Nejenže budou velmi chutné, ale budou mít i krásnou barvu. Tento trik uplatníte i u mražené drůbeže.
Smažené kuře jako z fast foodu: Tohle musíte zkusit! recept najdete ZDE.
Pokud máte doma sádlo, osušené kuře rovnoměrně celé potřete asi dvěma lžícemi, jednu lžíci použijte i do břišní dutiny, a dejte ho péci. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem a na chvilku ještě vraťte do trouby, vytvoří se vám na něm nádherně křupavá kůžička.
Další možností je upéct kuře na soli. Nebojte, přesolené nebude! Do pekáčku rovnoměrně rozprostřete 1 - 2 kila soli, vrstva byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.
Další triky, díky kterým bude pečené kuře šťavnaté a na povrchu křupavé, najdete ZDE.
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od... více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem
Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější... více o Třešňové lívanečky II.
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Na trošce oleje si osmažíme na nudličky pokrájená očištěná játra. Po osmažení jater přidáme pokrájenou slaninu a půlměsíčky cibule a smažíme do... více o Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně
Na másle nebo oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájené žampiony a slaninu a za občasného promíchání krátce podusíme. Pak vmícháme... více o Žampionové placičky (karbanátky)
Cibule a špek pokrájíme a na lžíci oleje osmažíme dosklovata. Hlívu nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli společně s nasekaným nebo nastrouhaným... více o Česneková hlíva s těstovinami
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Pudinkový dort (řez) s ovocem
Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli s celým stroužkem česneku a zelenými bylinkami (např. yzop, bazalka...). Droždí rozdrobíme, vložíme nakrájenou... více o Drožďová pomazánka s pepřem
1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)
Troubu předehřejte na 180 °C. Palačinky položte na plech pokrytý pečicím papírem. Na každou dejte 2 plátky šunky, doprostřed vyklepněte vejce, okraje... více o Palačinky se šunkou a vejci
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina nabobtnala. Čtyři formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml... více o Panna cotta s malinovou omáčkou
Cibuli nasekáme nadrobno, cuketu nakrájíme i se slupkou na kostičky, pórek na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky. V hrnci rozpálíme olivový olej... více o Brokolicovo-cuketová krémová polévka
Ze surovin na těsto zpracujte husté těsto. Rozdělte na několik částí, podle velikosti plechu tak, abyste získali tenké pláty. Pečte při 180°C cca 10 -... více o Medovník s čokoládou
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Na pánvi s troškou oleje orestujeme hrubě nakrájenou cibuli do sklovata, přidáme na kousky nakrájené maso, které jsme osolili, opepřili, okořenili... více o Pikantní gyros v housce
1. Okurku nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Dáme ji do mísy, smícháme s bazalkou, olejem, octem, sojovou omáčkou a solí. 2. Pořádně promícháme a... více o Salát z okurek
Žloutky vyšleháme do husté pěny s cukrem, pak vmícháme mouku a na závěr i tuhý sníh z bílků.Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a v předehřáté... více o "Tiramisu" roláda
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené přidáme papriku a krátce orestujeme, ihned pak... více o Gulášová polévka z předního hovězího masa
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou... více o Vánočka - třená
Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový.... více o Vařená čokoládová poleva
Den před přípravou knedlíku si nakrájíme housky na kostičky. Když to nestihnete, nevadí, vezmete housku z předešlého dne. Mouku smícháme se solí a... více o Klasický houskový knedlík
Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky a prolijeme vařící vodou, necháme vychladnout. V míse s mícháme všechny přísady a pečlivě... více o Dia jogurtové řezy s rebarborou
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a přeléváme na talířích omáčkou. Omáčka: Na třech lžících oleje orestujeme cibuli dozlatova. Na cibuli dáme... více o Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou
Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme, do pekáče smícháme pomerančový džus a sojovou omáčku - poměr tak zhruba 60% džusu a 40% sojovky. Křidélka vložíme... více o Kuřecí křidélka - ideální na párty
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, trochu mléka. Zamícháme, pak teprve přilijeme rozpuštěné sádlo a... více o Náš domácí štrúdl
Ze surovin na těsto umíchat těsto, vylít na vymazaný a vysypaný plech a upéct. Ještě horký koláč rozpíchat špejlí. Po vychladnutí nakrájet na kostky a... více o Píchaná buchta
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, promícháme. Vsypeme nakrájené brambory,... více o Brambory na paprice jako příloha
Vejce rozkvedláme, osolíme, přidáme strouhanku a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové dáme na chléb, potřeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem.... více o Blesková smaženka
Tuk a med rozpustíme, přidáme cukr, kakao, skořici, koření na perníky, a pak i mouku, vejce, jedlou sodu (dávám do mouky), vypracujeme těsto, které... více o Medové perníčky III.
Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé
Jahody rozmixujeme s cukrem. Zvlášť ušleháme šlehačku a bílky. Postupně zlehka smícháme šlehačku a sníh z bílků s rozmixovaným ovocem. Po zmražení... více o Jahodová zmrzlina II.
Vejce uvaříme na tvrdo a zatím si do mísy nalejeme všechnu tatarku. Poté si na drobno nakrájíme cibulku a vše smícháme dohromady. Na konec dochutíme... více o Vajíčková pomazánka
Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny
Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájené a okořeněné kuřecí maso. Když je maso z poloviny hotové, přidáme... více o Široké nudle s kuřecím masem a nivou
Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby... více o Mušle
Halušky připravíme z brambor, hladké mouky, vejce, soli. Těsto nesmí být husté, aby šlo dobře protlačit děrovaným sítem na halušky vaříme asi 3-5 min.... více o Halušky se zelím a vařeným masem
Omyté pstruhy osušíme a uvnitř posolíme, popepříme a okmínujeme. Otvor uzavřeme a spíchneme párátky. Takto připravené pstruhy obalíme v hladké mouce a... více o Pstruh na másle
V míse smícháme cukr, mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidáme majonézu, mléko a promícháme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45... více o Bábovka z majonézy
Rajčata nakrájíme na kolečka, sýr na plátky. Talíř obložíme tak, že střídáme kolečka rajčat a plátky sýra. Posypeme lístky bazalky, zalijeme olejem a... více o Salát z mozzarelly a rajčat
Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme kouli a necháme ji 30 minut odležet v chladničce. Švestky vypeckujeme. Na... více o Švestkový koláč
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Banány nakrájíme na špalíky, které namáčíme v připraveném... více o Smažené banány
Maso nakrájíme na nudličky. Z vína, pasty sambal oelek, solamylu a chilli omáčky připravíme marinádu, ve které necháme maso asi hodinu odležet.... více o Pekingské maso
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,... více o Valašská kyselica
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Po 30 minutách varu přidáme ocet, podle potřeby přisolíme a omáčku... více o Koprová omáčka
Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a přidáme oloupaný jemně nasekaný česnek. Vložíme do vody a 10 minut vaříme. Potom přidáme masox a... více o Jarní polévka