Bábovka patří k nejoblíbenějším tradičním českým moučníkům. Je poměrně jednoduchá a rychlá na přípravu, a navíc báječně chutná. Receptů na ni je celá řada, mezi populární patří ty na bábovku třenou. Pokud se ji chystáte péct, bude se vám hodit trik, díky němuž bude ve výsledku nádherně křehká a vláčná.
Nejde o nic složitého, stačí, když při tření žloutků s cukrem budete postupně přidávat tolik lžic vlažné vody, z kolika vajec bábovku připravujete. Nezapomeňte ale, že je důležité žloutky do utřeného másla přidávat postupně vždy jen po jednom a každý důkladně zašlehat, aby se s máslem spojil.
Důležitá je však i příprava samotného utřeného másla. To je třeba s krupicovým cukrem třít dostatečně dlouhou dobu, aby se do něj dostalo potřebné množství vzduchu. Od toho je také odvozen název třená bábovka. Pokud máslo budete třít ručně, počítejte s třiceti minutami, v robotu bude stačit deset minut. Správně utřené máslo poznáte tak, že téměř zdvojnásobí objem, trochu zesvětlá a má konzistenci hutnější pěny.
Další skvělé triky, díky nimž bude moučník z třeného těsta ještě lepší, najdete ZDE.
Vychladlé vařené brambory (pokojové teploty) pokrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájený vychlazený ledový salát a zakysanou... více o Bramborovo-ledový salát
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, scezené vychladlé pokrájené a spařené houby, pokrájenou slaninu a cibuli, nastrouhaný česnek, osolíme a... více o Houbové karbanátky (nejen) s mletým masem
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně... více o Italské uzly ala focaccia "fokáča"
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Poté jí na cedníku necháme okapat. Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na... více o Brokolice na mozeček po našem
Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě
Těsto: mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme moučkový cukr, rozdrobené... více o Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přisypeme hrášek, přidáme rozmáčknutý česnek a krátce osmažíme. Pak přilijeme vývar, zaklopíme a vaříme do... více o Hrášková polévka - sýrová
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Na másle orestujeme jablka, přidáme k nim rozinky a med (nebo cukr) - můžeme nechat lehce zkaramelizovat. Potom zalijeme mlékem a vodou a nasypeme... více o Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí
Připravíme si těsto: smícháme mouku, rozpuštěnou heru a najemno nastrouhanou nebo rozmixovanou mrkev. Přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr (a cukr... více o Vláčné mrkvové taštičky
Zeleninu smícháme, přidáme sušená rajčata, posypeme semínky a navrch nadrobíme kozí sýr. Doporučuji použít sušená rajčata naložené v oleji s česnekem.... více o Rychlý salát s kozím sýrem
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
* máslo necháme povolit (popřípadě použijeme mikrovlnku) * smícháme sušené mléko, cukr * přidáme máslo a hněteme, dokud nevznikne jednotná hmota ... více o Domácí nugát
Mléko a mouku vmícháme do sebe, přidáme 2 vejce, špetku soli a 1 lžíci moučkového cukru. Důkladně promíchat! Připravené těsto vložte na 15 minut do... více o Palačinky (na palačinkovač)
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
1) Zapneme friťák. Mřížku necháme ponořenou dole. 2) Vejce rozšleháme s moukou a kořením podle chuti na kašičku hustší než jogurt. 3) Maso nakrájíme... více o Maso jako z KFC
V osolené vodě si uvaříme květák. Vytáhneme a v téže vodě si uvaříme těstoviny. Slaninu a květák si nakrajíme na malé kousky. V míse smícháme uvařené... více o Těstoviny zapečené s květákem a slaninou
Zapalte oheň v grilu a nechte ho dojít do stadia řeřavých uhlíků. Roštěnky důkladně potřete olejem a poprašte směsí soli, chilli a pepře. Dobře ji na... více o Steak z roštěnce s bylinkovým máslem
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé... více o Slaný chřestový koláč
Kuřecí maso si pokrájíme na delší proužky, které napíchneme jako harmoniku na předem namočené špejle. Gyros koření si prošleháme se solí, citronovou... více o Kuřecí gyros harmonika - grilovaná
Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem, jedním vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a pudinkovým práškem dohladka. Višně scedíme a vypeckujeme. Těsto... více o Tvarohovo-višňový závin
Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme, zakapeme... více o Kuřecí prsa na citronu
1 - Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u... více o Alsaský jablečný koláč
Na másle osmažíme do růžová na drobno nakrájenou cibulku, zalijeme cca 2. litry vody nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme... více o Hustá bramboračka
Kuřecí prsa naklepeme, posolíme a posypeme pepřem a oregánem. Na jednotlivé kousky masa položíme vždy kousek mozzarely, čtvrtku rajčete, olivy,... více o Kuřecí závitky - křehké a šťavnaté
Žloutky s cukry utřeme, přimícháme opatrně vařící vodu (lze použít i horkou kávu), majolku, ořechy a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý... více o Majolková bábovka - ořechová
Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská
Osmažit tortilly, až jsou nazlátlé, ve stejném oleji osmažíme i chilli papriky. Nahrubo rozmixujeme rajčata s česnekem a cibulí, také osmažíme. Vše... více o Mexická polévka - Sopa de Tortilla
Nálev nechte povařit a pak nalejte do sklenic, kde máte okurky prokládané nakrájenou cibulí, mrkev a kopr. Do paprik nedávejte cibuli, mrkev a kopr,... více o Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky
Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z... více o Ferrero Rocher na plechu
Rybičky s Lučinou utřeme do jemna, pak přidáme hořčici, kečup - opět utřeme a nakonec přidáme majoránku a sůl - opět utřeme. Mažeme na různé druhy... více o Rybí pomazánka II.
Vše "zhňácáme", necháme hodinu odležet a pak strojkem děláme na suchý plech tvary. Pokud nemáme strojek, jde to i lisem na česnek.. Necháme v chladu... více o Skvělé kakaové věnečky
Droždí rozmícháme s cukrem dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem) -... více o Rohlíky na ráno
Troubu předhřejeme na 200 °C (plynová stupeň 3-4). Bílky do tuha vyšleháme s 50 g práškového cukru a s 1 vanilkovým cukrem. Po jednom přimícháme... více o Broskvový dort
Omytou a osušenou kačenu potřeme 12 hodin před pečením pastou z 3 stroužků česneku, solí, papriky a pepře. Brambory na jemno nastrouháme, dáme do... více o Kachna plněná brambory
Vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrajujeme z něj menší kolečka, která klademe na plech. Zpracujeme nádivku - z bílků ušleháme sníh nad parou (2... více o Myslivecké knoflíky
Mrkev nastouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na jemno a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Mažeme na plátky veky potřené máslem nebo... více o Mrkvová pomazánka na chlebíčky
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Na olej dáme zpěnit na kostička pokrájenou cibuli a pokrájený pórek. Do cibule přidáme na kostičky pokrájená prsíčka, osolíme, opepříme a přidáme... více o Krůtí prsíčka podle hospodskýho
Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno nastrouháme, salám na jemnou... více o Smažený sýr bez smažení
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme. Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.Ochutíme solí, pepřem a... více o Gnocchi
Dobře očištěnou hlavu, ocas, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme... více o Rybí polévka
Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme. Kuře podélně rozpůlíme a každou polovinu obalíme v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. V kastrole... více o Smažené kuře
Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku,... více o Bramborové krokety