Pokud se chystáte připravovat masové fondue, určitě využijete tenhle praktický tip. Báječnou chuť masu (ať už hovězímu, vepřovému nebo drůbežímu) dodáte, když ho před napíchnutím na vidlici a ponoření do rozžhaveného oleje potřete kořeněným olejem.
Ten si můžete připravit předem do zásoby, potřebuje totiž alespoň dva týdny, aby se řádně rozležel. Jeho výroba je snadná, stačí do oleje vložit oblíbené koření a aromatické bylinky jako je tymián, majoránka a bobkový list, a nechat dva týdny rozležet. Před použitím koření sceďte. Maso potřené tímto olejem bude obzvlášť chutné a voňavé. Na krevety zase můžete použít třeba olej s naloženým česnekem a chilli.
Kousky masa můžete také předem namarinovat. Nebojte se popustit uzdu fantazii a použijte to, co máte rádi. Základem je olej a do něj pak přidejte třeba česnek, hořčici, cibuli, papriku (sladkou, pálivou, uzenou...), pepř, citronovou šťávu, med, bylinky, různé sušené bylinkové a kořenící směsi, které jste si oblíbili a podobně.
K opečenému masu patří také různé omáčky a dipy. Recepty na ty nejlepší najdete ZDE.
Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přidejte jeden oloupaný stroužek česneku a polovinu petržele, opepřete a... více o Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha
Do mísy robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, sůl a vajíčka. Hákem umícháme hladké řídké těsto a necháme pod utěrkou na... více o Lívance s cukrem a skořicí
1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme. Vznikne řídké těsto. 2. Sběračku těsta smažíme na oleji (na fotografii jsou lívance). 3. Podáváme se... více o Babiččiny palačinky
Připravíme si nadrobno cibuli, kousek porku, žampiony. Kuřecí prsíčka na nudličky osolíme, opepříme v misce, zakápneme olejem a necháme chvilinku... více o Krémová omáčka s kuřecím masem a žampiony
Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Borůvkový dort
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce... více o Špecle s fazolkami
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně... více o Masové závitky (nejen) se zelím
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu
Porce králíka nasolíme, dáme do pekáče s máslem, pokrájenou cibulí, česnekem a žampiony, posypeme kořením, poklademe plátky špeku, zaklopíme a necháme... více o Bylinkový králík na žampionech
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem
Nudle připravte podle návodu. Pozor - některé se musí před vařením samotným namočit do studené vody. Krůtí maso nakrájejte na nudličky. Na pánvi... více o Krůtí s rýžovými nudlemi
Připravíme si 4 šálky nebo kelímky na jednotlivé porce (cca 200 ml). 2 lžičky instantní Melty smícháme s 50 ml vody (stačí vlažné). Vyšleháme šlehačku... více o Dětské tiramisu
Marináda: cibuli nakrájíme na kostičky, citrón na kolečka, anglickou slaninu na plátky. V misce smícháme s 1/2 dcl oleje, sterilovanou paprikou,... více o Nakládaný králík se zakysanou smetanou Dočík
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout.... více o Těšínská šoldra
Na lžíci oleje osmažíme slaninu, přidáme na hranolky pokrájenou mladou cuketu (i se slupkou) a zprudka osmažíme, nejlépe v kastrolu nebo pánvi s... více o Cuketa na slanině s česnekem
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Meruňky nakrájejte na kostičky, oloupanou cibuli a zázvor nadrobno nasekejte. Papričky... více o Rebarborové čatní
Prosciutto Cotto nakrájíme na čtverečky. Chlazené (ne sušené) tortelloni - tedy větší verze tortellini - vlastního výběru, nejlépe však plněné masem... více o Tortelloni alla panna
Dáme si mouku,rozmícháme v ní sůl,do vlažné vody kvasnice plus cukr-zamícháme a postupně lejeme do mouky a děláme těsto,které pořádně uhněteme.Až máme... více o Pravé italské těsto na pizzu
Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct,... více o Friulské frico
Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkum žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky... více o Jednoduché artyčoky
Všechny saláty dobře vypereme, necháme okapat a pak natrháme do mísy na menší kousky. Ředkvičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Vše smícháme... více o Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou
Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K... více o Gnocchi s tuňákem
Rozpékané brambory jsou nejlepší z nových brambor, ale nutné to není. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme a podélně nakrojíme (klidně vícekrát) -... více o Rozpékané bylinkové brambory
Hladkou, lesklou, kávovou polevu si připravíme tak, že do cca 20 dkg moučkového cukru přidáme lžičku oleje, po lžičkách přidáváme silnou kávu i s... více o Kávová poleva
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a cukrem. Přidáme žloutky a vše vyšleháme v hustou pěnu. Z bílků a cukru krupice (160 g) vyšleháme tuhý... více o Čokoládový dort z jablek
**Korpus: ** Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu... více o Čokoládový dort IV.
Kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření vložíme do bílého vína a vše svaříme. Necháme vychladnout a vložíme maso. Nádoba musí být tak velká (malá),... více o Vepřová pečeně na divoko-nakládaná
Bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran na oleji. Vložíme do pekáčku. Ve zbylém... více o Bůček trochu jinak
Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace
Brambory i se slupkou pořádně umyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka společně se dvěma lžičkami soli. Uvařené brambory slijeme, ale... více o Fantastický bramborový chléb
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
Do misky dáme všechny ingredience a rozmixujeme. Někdy do pomazánky rozmixuju naložené 2-3 kozí rohy (druh méně pálivý, než feferonky), pak je... více o Rybí pomazánka III.
Do misky si nasypu 2x vanilkový pudink, vanilkový cukr, 1 dcl (nebo půl sklenky) práškového cukru, 1 dcl (nebo půl sklenky) oleje, 2 vajíčka a půlku... více o Pudinková bábovka II.
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony
Rozehřejeme margarín s olejem, přidáme med a smícháme. Rozšleháme vejce s mlékem a jogurtem. Šlehané vejce smícháme s tukem a medem, přidáme mák a... více o Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli popřípadně najemno česnek, osmažíme do růžova, přidáme najemno pórek, restujeme, přidáme... více o Čočka žravka
Z mléka, cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí ho smícháme s moukou, tukem, vejcem, solí a vypracujeme tužší těsto. Dáme na půl... více o Domácí rohlíčky
Uvedené přísady smícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Množství koření se meze nekladou, záleží na každém jedinci. Poté upleskáme menší... více o Pleskačky
Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na... více o Zapečené kuřecí závitky II.
Těsto zaděláme a necháme 2 hodiny kynout. Rozdělíme na 2 bochánky a dáme do lednice na 10 minut vychladit. Potom rozděláme na plech a potřeme kečupem,... více o Italská pizza
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme dozlatova. K hotové cibuli přilejeme zeleninový vývar, přidáme tavený sýr a dobře promícháme, aby se... více o Česnekovo-sýrová krémová polévka
Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k... více o Květáková polévka s krupicí a vejci
Na másle se rozpustí kvasnice a přidá se na kolečka nakrájená část pórku, pak se přidá hladká mouka a udělá se jíška. Zalije se vývarem, přidá se... více o Pórková polévka III.
Zeleninu opláchneme, nakrájíme na malé kostky a vložíme do salátové mísy. Přidáme vypeckované olivy, můžeme rozkrojit vejpůl a posypeme oreganem.... více o Řecký salát po řecku
Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku, kokos. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřící prášek... více o Piškotová bábovka s kokosem
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po trošce do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru zlehka vmícháme současně s kokosem, citronovou kůrou a... více o Kokosky
Řepu důkladně očistíme kartáčem. Vaříme ve vodě zhruba 45 minut doměkka. Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Křen... více o Salát z červené řepy