Máte doma větší množství česneku a přemýšlíte, jak ho správně usušit a uskladnit, aby vydržel co nejdéle, nejlépe až do další sklizně? V české kuchyni se bez něj neobejdeme a právě nevhodné zpracování a skladování může jeho trvanlivost a kvalitu výrazně omezit. Díky našim praktickým radám si ho ale budete moci vychutnávat ještě příští léto, pokud vám ovšem dřív nedojde.
Základem pro dlouhodobé skladování česneku je jeho včasné sklizení a správné usušení. Vytažené rostliny nezbavujte natě, jen hlavičky česneku očistěte od zeminy, provázkem je svažte po 10–15 kusech a svazky pak zavěste na suché, stinné a vzdušné místo. Ideální je například teplá suchá půda, krytá veranda nebo třeba dobře větraná garáž. V případě, že nemáte možnost je zavěsit, rozložte samostatné rostliny v tenké vrstvě na rošty nebo do dřevěných bedýnek. Důležité je, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Nikdy česnek neumisťujte na přímé slunce, zhoršila by se jeho chuť. Pokud bude příznivé počasí, počítejte s tím, že bude česnek schnout přibližně měsíc.
Zavadlý česnek také můžete splést do copů. Jsou nejen praktické, ale mohou být i hezkou ozdobou kuchyně. Není na tom nic těžkého. Vyberte si na to vzhledné hlavičky s co nejdelší neporušenou natí, jemným kartáčkem je pak jemně očistěte od zbytků hlíny, kořínky zastřihněte, vezměte si tři rostliny, svažte je lněným provázkem nebo je jen mezi sebou překřižte a trochu zauzlujte a pusťte se do pletení. Postupujte jako při pletení copu, nať překládejte a postupně přidávejte vždy jednu další palici a stále splétejte tři prameny. Hotové copy nechte zavěšené dobře vyschnout na suchém, stinném a vzdušném místě.
Jak efektivně oloupat česnek během několika sekund se naučíte ve videu ZDE.
Podcenit nesmíte ani skladování usušeného česneku. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 70 %. Pokud bude nižší, stroužky budou vysychat, když naopak vyšší, začne česnek plesnivět a hnít. Proto není vhodné skladovat česnek v chladniččce.
Vyschlé spletené copy je nejlepší skladovat zavěšené v průvanu, ideálně třeba na trámech na půdě. Pozor ale na zimu, teploty by neměly nikdy klesnout po nulu. Jednotlivé hlavičky je pak nejvhodnější umístit třeba do staré silonové punčochy, oddělit je od sebe uzlem a postupně je podle potřeby odstřihávat. Další možností je naskládat hlavičky se zakrácenými kořeny třeba do proutěného koše, na sebe naskládaných lísek, hliněného květináče, papírového pytle nebo zavěšené síťovky a umístit na dobře větrané tmavé místo.
Tip redakce:
Nám se osvědčilo, že stonky usušeného česneku zastřihneme asi na délku 20-30 centimetrů, hlavičky zbavíme jemným třením ruky svrchní vrstvy a svazek dáme hlavičkami nahoru do vázy jako kytici a v kuchyni postavíme někam nahoru, třeba na polici nebo na lednici. Kvůli vlhkosti je umístění v kuchyni podmínkou. Česnek tak vydrží opravdu až do další sklizně.
Naložte si doma česnek, hodí se k masu, do omáče, těstovin i do polévky. Recept najdete ZDE.
Nakrájíme všechny bylinky, chilli papričky a česnek rozetřeme. Smícháme olej s citronovou šťávou, přidáme bylinky, papričky a česnek a promícháme.... více o Pikantní marináda na maso
Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé... více o Kančí guláš s bramborami
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Z fenyklu odřízněte jemnou nať. Bulvy zbavte dvou listů, nakrájejte je na... více o Fenyklová polévka
Avokádo používám často do salátů, jím ho jen tak se solí, pepřem a oliváčem, výborný je třeba i do brownies. Anebo si udělejte fantastickou snídani či... více o Avokádová pomazánka na toasty
Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho... více o Boží milosti F.O.O.D.
Listové těsto si rozválíme a vykrajujeme trojuhelníky. Doprostřed dáme trochu nuttely, nebo kousek čokolády. Zabalíme, dáme na plech, potřeme vajíčkem... více o Čokoládové croissanty z listového těsta
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo... více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle
Korpus: - rozmačkáme si změklé banány, přidáme rozemleté ovesné vločky (je možné nakombinovat např. i se špaldovou moukou - já dala 50 g vloček + 150... více o Banánový dortík
Rybíz omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme a vylisujeme. Šťávu necháme chvíli stát, aby se usadil kal a scedíme přes plátno Čistou šťávu (1 litr)... více o Sirup z rybízové šťávy
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec... více o Jednoduché kávové řezy s ořechy
Tyčovým mixérem udělejte pyré z vody a manga. Vmíchejte chia semínka a kokosové mléko/jogurt. Nechte v lednici semínka nabobtnat a po chvíli... více o Chia dezert s mangem
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Já ji vařím 5 minut na mírném ohni, vypnu a pak 30 minut za občasného promíchání nechám pod pokličkou dojít.... více o Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
* cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky * maso nakrájíme na kostičky, smícháme s cibulí a přidáme koření * na rozpálené pánvi orestujeme maso s... více o Rychlá tortilla
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem
Z jednoho dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno(ne bílou část-je hořká). Ze tří citronů vymačkáme šťávu. Máslo rozpustíme ve vodní lázni s... více o Citronový krém s tvarohem
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, pak k ní přidáme slaninu a také orestujeme. Přidáme zelí, cukr, sůl a pepř dle chuti,... více o Lasagne se slaninou a kyselým zelím
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Maso nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolíme, přilijeme olej, přidáme tymián a nakrájený česnek. Promícháme a necháme marinovat minimálně hodinu.... více o Kuřecí prsíčka s rajčátky a tymiánem
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
Oloupeme jablka a nastrouháme. Přidáme rozinky. Dále můžeme přidat cukru dle chuti a také skořici. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, vejci a dvěma... více o Klasická žemlovka
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Pečené vepřové maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do pánve k osmažené cibuli na trošce oleje. Pro lepší chuť můžeme přidat i sádlový výpek s... více o Rizoto z pánve-po našem
Filety z kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Takto připravené hranolky kapřího masa osolte, potřete lisovaným česnekem, kořením a sojovou omáčkou... více o Hranolky z kapra
V míse promícháme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, smetanu a olej. Pomocí ručního šlehače vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme plochý váleček,... více o Meruňkový koláč s müsli
Cibuli nakrájenou na kostičky necháme zpěnit, přidáme naklepané maso nakrájené na nudličky a všechno koření. Necháme podusit. Vepřové maso můžeme... více o Azu po česku
Celý nerozebraný květák uvaříme ve slané vodě do měkka, ale tak, aby zůstal křupavý, nerozpadající se. Necháme okapat a udržujeme v teple. Polijeme... více o Květák s kakaem
Žloutky našleháme s cukrem, přidáme vše ostatní. Těsto vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem, uhladíme a dáme zapéct do trochu vyhřáté... více o Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Kuře omyjeme, rozčtvrtíme a položíme na plech politý trochou oleje. Kuře osolíme a posypeme grilovacím kořením z obou stran. Oloupeme brambory a... více o Vávrovo pečené kuře s bramborami
Žebírka naporcujeme, můžeme osolit (nemusíme), vložíme do pekáče. Na plotně na větší pánev(nebo do hrnce) dáme hoisin omáčku, med, sladkou chilli... více o Lahodná lepivá vepřová žebírka
Prsa naklepeme a nařízneme tak, aby se nám v nich vytvořila "kapsa". Maso posypeme grilovacím kořením, a pořádně rozetřeme prsty, aby koření dobře... více o Plněná kuřecí prsa
Mrkev, naklíčenou nebo namočenou čočku a koření podusíme 10 minut. Zaprášíme hladkou moukou, promícháme, odstavíme. Vyjmeme koření, případně přidáme... více o Červená čočka se sýrem
Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a... více o Domácí kečup
Salám nakrájíme na kostičky, přidáme sterilovanou zeleninu - Kunovjanku, vejce i okurky pokrájené na kousky a hrášek a dáme do mísy. Do odměrky... více o Salámový aspik
Do mléka dáme bobtnat želatinu a zahřejeme na 60 °C. Dno formy vyložíme piškoty a pokropíme šťávou z kompotu. Tvaroh smícháme s pomazánkovým máslem,... více o Tvarohový želatinový dort
Řepu namočte přes noc do vody. Ráno kartáčkem omyjte, přelijte vařící vodou a 2 hodiny vařte. Potom prudce zchlaďte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte.... více o Nakládaná červená řepa
Uvařenou,vychladlou čočku utřeme se změklým máslem, vmícháme drobně nakrájenou cibuli a dochutíme octem, solí a pepřem.... více o Čočková pomazánka
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, přidáme jogurt, rajčatový protlak, 2 lžíce olivového oleje, skořici, kari a sůl. Vše promícháme a necháme uležet... více o Alláhova směs
Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout,... více o Drožďové knedlíčky do polévky
Brokolici vaříme asi 5 min, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Přidáme tuňáka i s olejem, kukuřici a na kostičky nakrájený balkánský sýr.... více o Brokolicový salát s tuňákem
Kuřecí řízky nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme, mírně osolíme a okořeníme česnekovým pepřem. Pekáč vymažeme olejem a klademe polovinu surovin... více o Zapečené kuřecí řízečky
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme... více o Bábovka z vaječného koňaku
Oloupané brambory pokrájíme na silnější plátky a rozložíme na dno tukem vymazaného pekáče. Pokmínujeme, osolíme a pokryjeme očištěnými a na plátky... více o Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Cuketu očistíme a nakrájíme na třísky. Petrželku omyjeme a nakrájíme. Olej rozpálíme a osmahneme cibuli. Přidáme cukety,... více o Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli
Cibuli s česnekem zpěníme. Přidáme mleté maso, chvilku prosmažíme, přidáme špenát a nakonec přidáme vejce.... více o Mleté maso se špenátem
Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a... více o Staročeské zelníky s bramborami