Jednoduché, levné a rychlé na přípravu. Použít je můžete jako samostatný pokrm, skvělé jsou i jako příloha. Výhodou je, že suroviny na jejich přípravu máte obvykle vždycky doma. Vystačíte si totiž s bramborami, vajíčkem a moukou.
Na jemném struhadle nastrouhejte oloupané brambory. Přidejte polohrubou nebo hrubou mouky, 1 lžičku soli (můžete přidat také 1 vejce) a těsto promíchejte. Množství mouky záleží na kvalitě a typu brambor. Těsto na halušky by konzistencí mělo připomínat těsto na lívance nebo řídší bramborovou kaši. Pokud je těsto příliš řídké, mouku po troškách přidávejte. Správnou hustotu těsta lze otestovat tak, že kousek uvaříte v horké vodě. Pokud se rozpadne, je příliš řídké a musíte přidat mouku.
Udělejte si vynikající domácí halušky se zelím!
Halušky protlačujte přes síto na halušky do horké vroucí vody. Těsto musí odpadávat po kouskách. Můžete je také vkládat lžičkou, kterou vytvarujete knedlíčky nebo se inspirovat naším videem. Halušky vaříme na etapy, to znamená, že hotové halušky vybíráme z vody postupně. To, že jsou hotové poznáme tak, že plavou na hladině. Halušky následně přes cedník přeceďte.
Podávejte třeba promíchané s na kostičky nakrájeným uzeným a zelím, s vyškvařenou slaninou, bryndzou, hrudkovitým tvarohem, skvěle ale chutnají i jako příloha, třeba ke kuřeti na paprice.
Ochutnejte také tradiční slovenské halušky se slaninou, smetanou a bryndzou.
Troubu předehřejte na 180 °C. Postupně promíchejte všechny igredience kromě švestek. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno dejte... více o Švestkové muffiny s mákem (hrnkový recept)
Bagetu nakrájejte na kostičky a na chvíli, tak aby se příliš nerozmáčela, ji ponořte do marinády, poté ji uložte stranou. Do marinády dejte na... více o Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli dosklovata a k ní přidáme očištěná, osolená a opepřená hovězí líčka, která osmažíme ze všech stran dozlatova... více o Hovězí líčka na houbách
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Gajzy
Vychladlá vařená vejce oloupeme a nastrouháme do mísy, kam přidáme i jemně pokrájenou cibuli a drobně pokrájenou šunku. Následně přidáme majolku a... více o Sýrovo-šunková pomazánka
Mléko spolu s 8 vejci a rozpuštěným máslem důkladně rozmíchejte v robotu, přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Smíchejte s nasekanými... více o Slané lívance
Všechny ingredience smícháme mixérem dohromady do hustšího těsta (aby třešně hned nepropadly na dno). Vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.... více o Rychlobublanina
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme olej a vlažné mléko, promícháme, přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec do těsta... více o Čokoládovo-ořechová vláčná bábovka / beránek
Nejprve uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr. Následně dáme vychladnout. Připravíme si listové těsto, které rozválíme. Následně... více o Pudinkové šátečky
Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po... více o Čokoládový dort V.
Ovesné vločky a oříšky opražíme nasucho na pánvi. Až jsou nazlátké, vsypeme do mísy. Ovoce spaříme a pokrájíme na malé kousky a přidáme k oříškům. V... více o Zapečené müsli II.
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu, přisypeme kukuřici, vše zalijeme smetanou a... více o Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí - rychle a chutně
Je mnoho způsobů jak připravit domácí "Rillettes" (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje. Základem je ale vždy dlouhá a... více o Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)
Romadůr s cibulí pokrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný nebo rozetřený česnek, hořčici, kečup, pepř a worcestr. Směs můžeme ochutit chilli a solit... více o "Tataráček" z Romadůru
Maso (kuřecí, krůtí, vepřové) si pokrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme a na trošce rozpáleného oleje osmažíme dozlatova. Pak maso smícháme v míse... více o Batáty s masem a zeleninou - zapečené
Vyrobit a uhmatat těsto, vložit na půl hodiny do ledničky, pak nechat asi 3 minuty v pokojové teplotě a pak vzít tubu na krém a dávat na plech. Péct... více o Esíčka
Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney
Zelené mungo fazolky si přes noc namočíme do vody. Poté vaříme cca 15 minut v osolené vodě. Kuskus si těšně před vařením zalijeme horkou vodou a... více o Teplý mungo salát s tofu a kuskusem
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na proužky široké 2 cm. Na proužky těsta položíme 3 půlkolečka salámu, zarolujeme a spodek růžičky... více o Růžičky z listového těsta
Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, na pomoučněné ploše tvoříme pizza základ.... více o Super tenké těsto na pizzu
Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem
Na trošce oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou cuketu a zprudka orestujeme. Přidáme šunku, zaprášíme moukou,... více o Cuketa v sýrové omáčce
Maso osolte a opepřete a zprudka osmažte tak, aby zůstalo šťavnaté. Ještě teplé pokrájejte na kousky a promíchejte s rukolou nebo natrhanými lístky... více o Domácí gyros
Pokrájenou cibuli osmahni v pekáči, ve kterém pak budeš péct maso. Očištěné krůtí křídlo osol a opeč po obou stranách na cibuli, lehce posyp kmínem a... více o Krůtí křídlo pečené na houbách
Na těsto smíchejte mouku, cukr a na kostky nakrájené máslo. Přidejte žloutky, citronovou kůru a šťávu. Vypracujte těsto a uložené v mikrotenovém sáčku... více o Pekanový koláč
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
Lilek pokrájíme na plátky,posolíme a necháme vypotit,pak vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme... více o Zapečený lilek (nejen) s rýží
Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem. Jak změknou, dáme na kousky nakrájená játra, žaludky, srdíčka a pažitku. Osolíme, přidáme pepř, kmín... více o Nádivka do kuřete, kachny, husy a vepřové kapsy
Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli)... více o Alpský Kaiserschmarrn
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme a opepříme, naskládáme do pekáčku. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme a přidáme ostatní (kečup, citron,... více o Pikantní pečené kuře
Kuře naporcujeme a osolíme. Do vymazaného pekáče dáme syrové brambory nakrájené na plátky, na ně žampiony, osolíme, opepříme, pokmínujeme a posypeme... více o Zapečené kuře na žampionech
Uvaříme těstoviny (nepříliš do měkka), propláchneme studenou vodou a přidáme do základu: majolku (jogurt) rozmícháme s hořčicí, kečupem, kořením,... více o Těstovinový salát Moravanka
Nařízneme maso na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrájíme do konce. Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu a... více o Krkovička pro vítanou návštěvu
Řízky nasolíme, naklepeme a poté je ještě jednou naklepeme ve strouhance. Takto připravené řízečky obalíme v rozšlehaném vejci a dáme zprudka opéct na... více o Řízečky naruby
Celé kuře očistíme, opláchneme a rozčtvrtíme. Posypeme grilovacím kořením, špetkou soli a pepře. Vložíme do pekáčku, podlejeme trochou vody a dáme... více o Maminčino kuře
Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně... více o Mrkvánky
Těsto stačí na 4 šišky.... více o listové těsto
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky... více o Velikonoční tvarohový mazanec
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Anglickou slaninu orestujeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený česnek. Až cibule zesklovatí, přidáme houby, lehce osolíme a... více o Smaženice z hub
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme... více o Domácí tlačenka
Med šleháme se žloutky, přidáme strouhané studené brambory, kůru z citronu, ušlehaný sníh z bílků a polovinu ořechů. Těsto vtlačíme do formy, posypeme... více o Ořechový koláč bez mouky
Do přesáté mouky uděláme jamku, přidáme rozšlehané vejce a vypracujeme tuhé těsto. Rozdělíme je na dva díly, každý vyválíme na tenkou placku a dáme na... více o Domácí široké nudle
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny... více o Omáčka z plísňového sýra
Oloupeme cibuli s česnekem a jemně je nasekáme. Zeleninu očistíme a opereme. Paprikové lusky nakrájíme na kostičky. Cukety i lilky rozpůlíme a... více o Pestrý zeleninový kotlík