Sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí milují všechny generace. Jde o chutný, rychlý a snadný dezert. Už jste ale někdy ochutnali pravý a poctivý domácí pudink, připravený ze smetany a žloutků? Pokud ne, je nejvyšší čas! Jiný už pak chtít nebudete.
Uvařit pudink ze sáčku není žádná věda. Stačí ho jen rozmíchat v mléce, přidat pár lžic cukru, svařit a nalít do misek. I proto po něm tak často saháme. Málokdo však tuší, že příprava poctivého domácího pudinku vám nezabere o moc víc času. Vyjde sice o něco dráž, ale stojí to za to. A vychutnat si ho můžete stejně jako ten pytlíkový. Jen tak samotný, s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem. Klidně ho ale můžete použít i do některého z oblíbených pudinkových moučníků, jako jsou tradiční kremeše, šátečky nebo různé koláče a řezy na plech.
Přichystejte si 500 ml kvalitního mléka, 40 - 50 gramů kukuřičného škrobu, žloutek z 1 vejce a 2 až 3 lžičky cukru. Jednu třetinu mléka ohřejte v hrnci. Zbylou druhou třetinu si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, kukuřičný škrob a žloutek. Jakmile mléko začne vařit, přilijte k němu směs se škrobem a vařte za stálého míchání, dokud puding nezhoustne. Jakmile je puding hustý, odstavte ho. Hustotu můžete ovlivněn škrobem, pokud chcete méně tuhou konzistenci, dejte méně škrobu nebo rozřeďte mlékem. Obecně ale platí, že 50 gramů škrobu je ideální množství na 500 ml mléka. Pudink si dochuťte a ozdobte podle vlastní chuti a fantazie. Můžete přidat třeba semínka z vanilkového lusku, kakao, rozpuštěnou čokoládu, kávu, rum nebo mandlový či vanilkový extrakt.
Tip:
Aby se nám po uvaření na pudinku neudělal škraloup, přikryjte hrnce hned po uvaření potravinovou fólií.
Recept na pudinkový pohár najdete zde.
Špagety dáme vařit podle návodu do osolené vody s trochou oleje. Cibuli nakrájíme najemno, rukolu oplachneme a trochu pokrájíme. Cibulku osmahneme na... více o Rychlá večeře
Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku. Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran... více o Halloumi z grilu na salátu
ovesné vločky, semínka, corflakes, ořechy rozprostřete na plech a dejte upražit do trouby (asi 10 minut při teplotě 160 °C). V hrnci povařte máslo,... více o Výborné müsli - tyčinky
Brokolici nebo menší květák rozebereme na růžičky, košťál pokrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme... více o Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem
Nastrouháme brambory na hrubo, osolíme, opepříme, přidáme na drobno nasekanou cibuli, majoránku, vejce a česnek. Namícháme klasické těsto na... více o Zapečené kuřecí v bramborákové směsi
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
Dortovou formu s průměrem 22 cm vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte rozinky a kešu oříšky. Mixujte dohladka. Směs by měla být lehce mastná díky... více o Fitness jogurtový koláč nepečený
Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi 15 Kč. K pečení není potřeba pekárna. Těsto na tento chléb kyne nejméně 8 hodin. Proto je vhodné si těsto... více o Chléb pečený v kastrolu
Kefír smícháme v míse s vejci, olejem, cukrem krupicí, moukou, práškem do pečiva a asi polovinou nasekaných ořechů. Dobře promícháme a těsto nalijeme... více o Kefírový koláč s ořechy
Na sádle nebo oleji necháme společně s pokrájenými párky zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a ještě krátce smažíme. Přidáme osmažit na... více o Frankfurtská polévka s hlívou
Sardinky necháme okapat a dáme do misky. Cibuli pokrájíme nadrobno, přidáme k sardinkám. Do misky dáme ještě cottage sýr, hořčici, osolíme, opepříme a... více o Cottage sardinky - pomazánka
Jogurt smícháme s vejci, cukry, olejem, moukou a práškem do pečiva. Pak přidáme mouku s kypřidlem, promícháme a nalijeme do připraveného vyššího... více o Jogurtový koláč (řez) s pudinkem
Rýži uvaříme dle návodu. Na pánvi si na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek, orestujeme... více o Salát s broskví a krabími tyčinkami
Celer očistíme a strouháme na malém struhadle, průběžně zakapáváme citronem, aby nezhnědl. Do nastrouhaného celeru přidáme sýr, majonézu a protlačený... více o Celerová pomazánka s česnekem
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Oloupat krevetky, zahodit hlavy, ale nechat jim ocasy. Rozehřát olej na pánvi na mírném ohni, osmažit na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda.... více o Krevety Pil Pil
Nakrájíme kuřecí maso na větší nudličky, posolíme, opepříme, přidáme chilli a rozdrcený česnek. Promícháme a necháme odpočívat. Pruhy masa omotáme... více o Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině
Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou
Mouku nasypeme do mísy. Přidáme vejce, vodu a droždí a dobře promícháme. Necháme 30 minut odstát, poté rozdělíme na válečky a na 20 minut dáme do... více o Knedlíky z rýžové mouky
Vezmeme si mísu a smícháme v ní výše zmíněné ingredince (stehýnka vkládáme až nakonec). Takto připravenou mísu vložíme do ledničky a necháme ji... více o Medová kuřecí stehýnka
Na kousku másla osmažíme na kolečka pokrájenou cibuli, kterou jsme ještě rozebrali na jednotlivé prstýnky. K cibuli dáme ještě osmažit nudličky... více o Rychlá sedlácká omeleta
Jako první si naložíme kuřecí maso (paličky,stehýnka,co máte:-)) do marinády (recept je i na zadní straně koření Grilované kuře). Necháme minimálně 2... více o Kuře pečené na zelenině
Hermelín nastrouháme nabo pokrájíme na malé kousky a vmícháme do rozšlehaných vajec, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do pánve s nepřilnavým dnem s... více o Hermelínová omeleta
Turistický salám oloupeme a pomeleme (rozmixujeme), pak přidáme měkký sýr, který se salámem smícháme. Vejce nastrouháme a přidáme spolu s majolkou k... více o Turistická pomazánka
Česnek smícháme s bylinkami a olejem, bobkové listy přepůlíme. Každou kotletu položíme zvlášť na alobalový čtverec, osolíme a opeříme, pokapeme... více o Jehněčí kotlety - grilované
Mouku si nasypeme do mísy, uděláme důlek, přidáme droždí, cukr, část mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme... více o Škvarkové tyčinky
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez... více o Holandská hrachová kaše
Vše smícháme, podáváme k čerstvé zelenině, grilov. bramborám, rybě a všemu ostanímu, co máme rádi!... více o Výborný dresing
Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky a prolijeme vařící vodou, necháme vychladnout. V míse s mícháme všechny přísady a pečlivě... více o Dia jogurtové řezy s rebarborou
Brambory i se slupkou pořádně umyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka společně se dvěma lžičkami soli. Uvařené brambory slijeme, ale... více o Fantastický bramborový chléb
Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky
Spařte a oloupejte rajčata, nakrájejte na kousky. Fazolové lusky pokrájejte na 3 cm dlouhé kousky a trochu povařte. Slejte. V hlubší pánvi na oleji... více o Fazolové lusky s rajčaty
Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky nebo jej můžeme nastrouhat. Na nudličky nakrájíme i jablko (nebo nastrouháme na hrubém struhadle).... více o Celerový salát s jablkem
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zesklovatět na sádle. Přidáme na kolečka nakrájený salám nebo párky. Uzeninu osmažíme a přidáme koření - obě papriky,... více o Frankfurtská polévka II.
Nové brambory kartáčkem omyjeme a nakrájíme na větší kousky, osušíme papírovým ubrouskem a dáme na dno římského hrnce, osolíme, přidáme česnek a různé... více o Kuře na nových bramborách
Celer, vysočinu najemno nastrouhat, cibuli nadrobno nakrájet a smíchat s majolkou. Nakonec dle chuti osolit.... více o Celerová pomazánka II.
Na trošce tuku podusíme houby s kmínem a solí. Smícháme mleté maso s vejcem, trochou strouhanky, přidáme podušené vychladlé houby, můžeme dochutit... více o Houbové karbanátky s mletým masem
Změklé máslo (ale ne zahřáté, těsto by bylo tuhé), citrónovou kůru a studené mléko vmícháme do mouky, ale nehněteme. Těsto necháme v chladu asi 20... více o Třešňový koláč
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
Na sádle nebo oleji (sádlo je lepší) necháme zesklovatět na drobno nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím horké vody a přidáme na malé kostičky... více o Pórková "malovaná" polévka
Uvařené maso obereme, nadrobno nakrájíme. Přidáme okapanou naloženou zeleninu, jogurt, majolku, cibuli a dochutíme hořčicí, octem, pepřem, cukrem a... více o Rybí salát z králíka
Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a... více o Segedínský guláš III.
Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a... více o Svařené víno
Na rozpáleném oleji opečeme malé kousky krůtího masa, okořeníme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Zvlášť ušleháme vždy dvě... více o Vaječná omeleta a la Brillat Savarin
Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev
Omyté brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Na sádle orestujeme cibulku nakrájenou na kostičky a nasekaný česnek. Do této směsi... více o Šťouchané brambory
Porce kapra osolíme, pomoučíme a okmínujeme. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách dočervena. Těsně před podáváním porce přelijeme... více o Kapr po mlynářsku