Pro nás neobvyklá zelenina, na kterou běžně narazíte ve středomořské kuchyni, už si i u nás našla řadu příznivců. Skvělé jsou do salátů, k masovému i zeleninovému ragú, k jehněčímu i králičímu masu a podobně. Je však důležité vědět, jak artyčoky správně připravit, aby nebyly ve finále hořké.
Věděli jste, že artyčoky jsou vlastně nevykvetlá poupata bodláku? Pěstují se především ve státech okolo Středozemního moře a koupit je můžete už i u nás, sehnat se dají v každém větším supermarketu. Abyste si ale domů přinesly skutečně čerstvý kousek, soustřeďte se při nákupu na několik věcí. Nejlepší artyčoky mají svěží barvu, těžký, pevný stonek, tuhé poupě a tuhé, neovadlé listy. Nikdy nekupujte artyčoky s ohebnými stonky a vysušenými listy.
I když jsou artyčoky na první pohled relativné velké, konzumuje se z nich jen vnitřek tzv. srdíčko (květenství), které se skrývá pod tuhými okvětními lístky. Těch se můžete zbavit ještě před vařením a upravovat už jen samotné květenství, nebo artyčoky připravovat vcelku a k chutnému srdci se dostat až na talíři po oloupání okvětních listů.
Způsobů, jak artyčoky upravit, je celá řada. Dají se připravit v páře, uvařit, upéct či osmažit na pánvi. Aby ale zelenina nezískala nepříjemnou hořkou chuť, je důležité správně postupovat při přípravě. Při čištění je důležité stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. Vždy také mějte na paměti, že s artyčoky musíte pracovat rychle. Na řezu má totiž zelenina tendenci černat, proto se buď hned potírá citronem nebo marinuje či vaří ve vodě okyselené citronovou šťávou.
Omytý špenát vložíme do mísy, rozkrájené ředkvičky také, osolíme a opepříme, přidáme olivový olej, promícháme a přidáme natrhanou mozzarellu. Ozdobíme... více o Špenátový salát s mozzarellou
Z cibulek odkrojte zelenou nať. Bílé části nasekejte najemno a krátce orestujte na oleji. Přidejte cuketu s avokádem, 3 minuty orestujte a ve směsi... více o Zelené tagliatelle
Blumy zbavte pecek a nakrájejte. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Připravte si drobenku. Smíchejte všechny... více o Čokoládový koláč s blumami
Kambalu opláchněte a osušte. Máslo rozpusťte a vmíchejte do něj strouhanou citronovu kůru, drcený česnek, sůl, špetku pepře a hrst nasekaného tymiánu.... více o Pečená kambala s tymiánem
Očištěnou řepu nakrájejte na měsíčky, rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem, potřete olejem. Osolte, opepřete a pečte při 200 °C do změknutí,... více o Salát z červené řepy a brusinek
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nadrobno. Přidáme vejce a mouku, vypracujeme těsto - nemělo by se lepit na... více o Bramborové špalíčky
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony, které dále za občasného promíchání krátce smažíme... více o Pórková polévka se žampiony
Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po... více o Čokoládový dort V.
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme... více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky
Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni. Když je čokoláda rozehřátá, tak formičky vymažeme čokoládou (dáme ztuhnout do lednice), do ní dáme... více o Domácí čokoládové pralinky
V míse si vyšleháme žloutky s cukry do pěny, přilijeme smetanu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem (lze použít i prášek do perníku), těsto můžeme... více o Bábovka s rebarborou - šlehačková
Maso pokrájíme buď na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, nebo ho pokrájíme na kostky či nudličky.... více o Přírodní maso se žampionovým přelivem
Oloupané vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme vejce, osolíme a promícháme, zasypeme pokrájenou tukovou vekou, kterou do brambor zapracujeme... více o Bramborové knedlíky s vekou
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do menší misky, žloutky do větší, kde budeme dělat těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme... více o Lahodné vafle
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Sardinky necháme okapat a dáme do misky. Cibuli pokrájíme nadrobno, přidáme k sardinkám. Do misky dáme ještě cottage sýr, hořčici, osolíme, opepříme a... více o Cottage sardinky - pomazánka
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, sůl, promíchejte a poté přidejte teplou vodu s olivovým olejem a... více o Pizza s cuketou
Nakrájíme kuřecí maso na větší nudličky, posolíme, opepříme, přidáme chilli a rozdrcený česnek. Promícháme a necháme odpočívat. Pruhy masa omotáme... více o Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině
Do pekáčku nebo dortové formy jsem dala cukrářské piškoty seřízlé na půlky. Jeden vedle druhého. Z lipánku, zakys. smetany (dle potřeby moučk. cukr)... více o Lehké piškotové řezy
Marináda: cibuli nakrájíme na kostičky, citrón na kolečka, anglickou slaninu na plátky. V misce smícháme s 1/2 dcl oleje, sterilovanou paprikou,... více o Nakládaný králík se zakysanou smetanou Dočík
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Změklý tuk utřeme s cukry a žloutky do pěny. Přidáme rozmačkané banány, mléko, rum, kokos, čokoládu a mouku s práškem do pečiva. Vše řádně promícháme... více o Banánový chlebíček s kokosem
Na pánvi orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, přídáme pórek a žampiony a chvilku porestujeme. Zalijeme vývarem a chvilku povaříme, přidáme... více o Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po... více o Čočková polévka s klobásou
Opláchnuté ostružiny osušte a rozmixujte tyčovým mixérem. Šťávu pak přeceďte přes vrstvu gázy do misek nebo pohárků a nechte několik hodin stát na... více o Ostružinový dezert
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
Nakrájíme cibuli, česnek, papriku i klobásu, do hrnce si dáme spěnit cibulku, přidáme papriku, klobásu a nakonec česnek, malinko osolíme, opepříme a... více o Rychlé fazolové lečo
Jako první si uvaříme dobrou silnou černou kávu a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Změklé máslo utřeme s... více o Kakaovo-kávový moučník
Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
1 vejce, 100 g cukru, mouku, kypřící prášek a máslo vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici odpočinout.... více o Tvarohovo-třešňový dort (käsekuchen)
*Množství surovin je na formu 20cm širokou. Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do formy vyložené folií nebo... více o Perník z perníků-nepečené
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a přeléváme na talířích omáčkou. Omáčka: Na třech lžících oleje orestujeme cibuli dozlatova. Na cibuli dáme... více o Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou
Všechny ingredience na těsto dobře zpracujeme v hladké těsto a vyválíme do obdélníku. Polovinu delší části obdélníku potřeme povidly, druhou polovinu... více o Bábovková roláda a la tvarohový mazanec
Dvě vajíčka klepneme do misky, dáme strouhanku podle potřeby, uděláme zvlášní těsto a uplácáme z něho placku. Poté jen osmažíme a osolíme podle chuti.... více o Placek ze strouhanky
Žloutky utřeme s cukrem, vodou, přidáme kokos a prosátou mouku s kypřícím práškem. Lehce vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na plech či pekáč a... více o Luxus řez
Vo vodě namočené žemle vymačkáme a spolu s játry na jemno umeleme. Máslo dobře vymícháme s vejci a dobře promícháme s játry. Dochutíme mletou červenou... více o Hrnečková paštika
Těsto vyválíme. Vmícháme sýr, smetanu, vegetu, pepř a natřeme na těsto. Na celou plochu uložíme tenké plátky šunky, stočíme do rolády a dáme ztuhnout... více o Sýrovo-šunkoví šneci
Zpracovat těsto a nechat asi 2 hodiny odstát. Potom rozdělit na 8 bochníků. Každý rozválet na kruh a potřít rozpuštěným máslem. Kruh rozdělit rádýlkem... více o Slaní šneci II.
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, zázvor a asi minutu mícháme. Pak přidáme rozkrájená rajčata, mírně osolíme, přisypeme 1... více o Indické rybí kari
Maso osolíme, přidáme gyros, cibuli, salám nakrájený na kostičky, přidáme houby a dáme dusit. Když je maso do polovičky hotové, dáme do trouby a... více o Vepřové na houbách jinak
Bůček uvaříme v papiňáku spolu s bobkovým listem, novým kořením, masoxem, solí a pepřem. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí,... více o Studený pikantní bůček
Do mléka dáme bobtnat želatinu a zahřejeme na 60 °C. Dno formy vyložíme piškoty a pokropíme šťávou z kompotu. Tvaroh smícháme s pomazánkovým máslem,... více o Tvarohový želatinový dort
Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore
Z přísad vypracujeme těsto, do kterého podle chuti přidáme rozinky. Lžící vykrajujeme bochánky, které smažíme na rozpáleném tuku, a teplé obalujeme v... více o Tvarohové koblihy II.
Listy máty nakrájíme nadrobno, vložíme do láhve a zalijeme vodkou. Dáme dobře zazátkované asi na čtyři dny na slunce. Pak alkohol slijeme, doplníme... více o Likér z máty peprné
Z mouky, tří vajec a několika lžic vody připravíme tuhé nudlové těsto. Uhněteme je, necháme chvíli odležet, potom těsto rozválíme na placky, necháme... více o Zapečené flíčky se šunkou