Kynuté ovocné knedlíky jsou nejchutnější, pokud je připravíte v páře. Nejsou pak oslizlé a nehrozí, že by se vám mohly rozvařit. Aby se ale při přípravě nepřilepily na pařák, dejte na dno kousek pečícího papíru, který předtím propícháte vidličkou, aby mohla pára ucházet. Když pečící papír nemáte, můžete potřít pařák olejem nebo rozpuštěným máslem či sádlem.
Pokud knedlíky vaříte ve vodě, vhazujte je vždy až do vroucí vody a po necelé minutě je opatrně lžící nebo obracečkou nadzvihněte ode dna, aby se nepřilepily. Vyzkoušet můžete také trik našich babiček, které před nalitím vody dno hrnce vymazaly máslem nebo sádlem.
Recept na kynuté ovocné knedlíky najdete zde.
Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové". Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je... více o Mandle v pánvi pražené
Do studené vody dáme kousky kuřete a necháme zavařit. Masem nešetříme, aby byl vývar dostatečně silný. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom... více o Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha
ovesné vločky, semínka, corflakes, ořechy rozprostřete na plech a dejte upražit do trouby (asi 10 minut při teplotě 160 °C). V hrnci povařte máslo,... více o Výborné müsli - tyčinky
Prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli do zlata, přidáme nakrájené žampiony. Do orestované zeleniny, přidáme na... více o Kuřecí prsa na žampionech s rýží
Hrušky a jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Vsypte do mixéru, přilijte citronovou a řepnou šťávu, dohladka rozmixujte. Přihoďte... více o Ovocné smoothie s červenou řepou
Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by... více o Měkké medové perníčky
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a... více o Bylinkovo-okurkový nápoj
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej vyšleháme do pěny, poté přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, lžičku skořice, půl lžičky kakaa a... více o Cuketová buchta se skořicí
V hrnku smícháme vločky s 60 ml mléka, medem, skořicí, vejcem a práškem do pečiva, dáme odstát na 60 minut do ledničky, ať vločky změknou. Pak přidáme... více o Fitness MUGCAKE
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou
- listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále rozválíme na dva obdélníky cca 30x35 cm - jablka nastrouháme do mísy a smícháme s... více o Jablečný závin z listového těsta
Mleté maso (vepřové, hovězí či drůbeží) dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, žloutek, sojovou (rybí) omáčku, pepř. Pokud více solíme,... více o Asijské smažené kuličky (šišky)
Kuřecí maso pokrájíme na velmi drobné kousíčky a dáme do mísy. Přidáme sýr, sojovou omáčku, vejce, solamyl, kari a sůl. Vše řádně promícháme a necháme... více o Báječné kuřecí placičky se sýrem
Nivu nastrouháme do misky, přidáme dle chuti nasekané bylinky, zakysanou smetanu a opepříme. Solit není nutné, pokud je Niva hodně slaná. Dobře... více o Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jednoduchá kávová roláda
Mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva a mák smícháme v míse. Přidáme mléko, vlažné máslo, vejce a vše dobře promícháme. Těstem naplníme do 3/4 vymazané... více o Citronovo-makové muffiny
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Šťávu dle potřeby... více o Nepečený ostružinový dort
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
Olej promíchejte metličkou s cukrem a medem. Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Postupně ji zapracujte do oleje. Čokoládu nasekejte... více o Špaldové sušenky s čokoládou
Brambory omyjeme, očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti tak, aby jeden kousek byl na jedno nebo dvě sousta. Pokud najdeme nějaké... více o Brambory na plechu s bylinkami
Nakrájíme cibuli a na trošce oleje ji osmahneme spolu s česnekem. Přidáme fazole a nakrájenou mrkev. Promícháme a zalijeme 1,5 l – 2 l vody (záleží,... více o Italská polévka Minestrone Institutu Kompliment
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě na skus, pak scedíme. Cibuli osmažíme na oleji, pak přidáme orestovat i pokrájenou slaninu, vsypeme... více o Anglické těstoviny se špenátem a sýrem
Sekaná: všechny ingredience(kromě oleje) na sekanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Z vytvořené směsi uděláme šišku, kterou dáme do olejem... více o Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou
Špenát připravíme přesně podle návodu, osolíme a opepříme. Brambory uvařené v šupce oloupeme a nastrouháme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku... více o Bramborové placičky se špenátem
Listové těsto rozválíme do obdélníku, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem, dle chuti... více o Krachle z listového těsta
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si... více o Výborné koblížky z trouby
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a... více o Jablkový koláč se zakysanou smetanou
Petrželovou nať nasekáme na drobno. Na alobal kápneme olivový olej (asi tak 1 - 2 polévkové lžíce) a rovnoměrně ho po něm rozetřeme. Nasypeme na něj... více o Ďábelský Pangasius
Lososa nakrájíme na podkovy, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje. Připravíme si bylinkové... více o Výborný losos
Cibuli oloupeme a nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka (lépe, když se nerozpadnou - nezabírají tolik místa při smažení), oloupaná jablka nakrájíme na 1 cm... více o Zámecká drůbeží játra
Nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku rozpůlíme a nasekáme na přibližně centimetrové kousky. Vlijeme olej na pánev. Do rozžhaveného oleje vhodíme... více o Chilli con carne IV.
Oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh a ostatní suroviny smícháme - nakonec přidáme sníh a asi 2-3 lžíce kakaa. Do dobře vymazané formy na bábovku... více o Bábovka v mikrovlnce za 10 minut
Tvarohy, vejce, sůl, krupičku pomocí mixéru smícháme. Rukama nebo pomocí 2 kávových lžiček tvoříme kuličky velké asi jako větší třešně, které hážeme... více o Nejrychlejší tvarohové kuličky
Tuk a med rozpustíme, přidáme cukr, kakao, skořici, koření na perníky, a pak i mouku, vejce, jedlou sodu (dávám do mouky), vypracujeme těsto, které... více o Medové perníčky III.
Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý... více o Sýrové rohlíčky s česnekem
Smícháme sypké přísady (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva), přidáme heru a vejce. Krátce promneme mezi prsty na žmolenku. Vsypeme do pekáče... více o Kakaové řezy s tvarohem a jablky
Vodu, Heru, cukr a vanilkový cukr svařime a necháme vychladit. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky, ořechy, kakao a... více o Alibábovka
Do kuřecího vývaru dáme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev a necháme vařit. Mezitím si uděláme knedlíčky. Na olej dáme rozpustit droždí, pak přidáme... více o Pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Na olej dáme zpěnit na kostička pokrájenou cibuli a pokrájený pórek. Do cibule přidáme na kostičky pokrájená prsíčka, osolíme, opepříme a přidáme... více o Krůtí prsíčka podle hospodskýho
Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso
Brambory nastrouháme, vše smícháme. Lžičkou tvarujeme kuličky, které smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C asi 5-7 minut.... více o Bramborové krokety II.
Smícháme jogurt, mouku,cukr, vejce, prášek do pečiva, pečlivě zamícháme. Uděláme si posypku a necháme odkapat ovoce. Do vymazaného pekáčku vysypaného... více o Jogurtová buchta II.
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme 50 g másla a maso na něm dozlatova opečeme. Rozpůlíme papriky,... více o Krůtí medailonky na zelenině
Očištěnou slepici rozpůlíme, vložíme do 1 1/2 l vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kolečka, na polovinu... více o Slepičí polévka s játrovými knedlíčky
Houby namočíme do studené vody a po půl hodině scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně... více o Sója s houbami