• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby jablka nezhnědla

Aby jablka nezhnědla

Aby jablka nezhnědla

Ať už se chystáte strouháte jablíčka do štrúdlu, koláče, salátu nebo je jen chcete nakrájet na měsíčky dětem k svačině, budete muset bojovat s jejich téměř okamžitým hnědnutím. Jak mu zabránit a jablíčka udržet krásně svěží a čerstvá? Máme pro vás pár praktických tipů.

Proč vlastně jablíčka a hrušky po rozkrojení hnědnou? Na vině je v dužině obsažený enzym, který reaguje s kyslíkem, jde o tzv. proces oxidace. A i když nahnědlá dužina není nijak zdravotně závadná, nevypadá vůbec chutně. Především děti po takovém jablíčku obvykle nesáhnou. Hnědnutí se ale dá účinně zabránit a není to žádná věda.

Nejčastější radou je citronová šťáva. Jablíčka s ní můžete pokapat nebo třeba jen povrch řezu přetřít rozpůleným citronem. Stejně účinné je i ponořit nakrájená jablíčka do mísy studené okyselené vody (přidejte ¼ hrnku citrónové šťávy, 2 lžičky octa nebo 500 mg rozdrcených tablet vitaminu C na každé 4 hrnky studené vody).

Pokud vám nakyslá chuť jablek vadí, ponořte jablíčka do slaného roztoku. Sůl je přírodní konzervační látka a pomůže vám udržet jablka hezky světlá. Stačí asi půl lžičky soli na hrnek vody. Jablka v něm nechte namočené asi 5-10 minut a pak je ledovou vodou důkladně omyjte. Sůl zakonzervuje jejich povrch, na chuti ji ale nepoznáte.

Použít můžete také perlivou limonádu, nejlepší je citronová, pomerančová nebo třeba zázvorová. Nakrájená jablíčka dejte do mísy a sladkým bublinkovým nápojem je zalijte. Nechte je v něm asi 3-5 minut a potom je osušte. Můžete je i omýt, ale dělat to nemusíte.

Když chcete jablka použít na pečení nebo vaření, můžete je zblanšírovat. Deaktivujete tak enzymy, které způsobují oxidaci, a tím zabráníte zhnědnutí. Jablka nakrájejte na kousky, vhoďte je asi na 3 -5 minut do vařící vody a potom je ihned přendejte do vody ledové.

Omrzel vás štrúdl? Recepty na 6 sťavnatých a voňavých moučníků z jablek najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

2 minut
Pečená vepřová plec s bramborem

Pečená vepřová plec s bramborem

Všechny ingredience očistíme a pokrajíme. Dáme do větší mísy, vše osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej. Dobře promícháme a předáme do... více o Pečená vepřová plec s bramborem

120 minut
Ovocný dort

Ovocný dort

Ze šlehačky, ztužovace a mascarpone vyšleháme krém. Na korpus dáme asi tak 1/3 krému (můžeme vložit ke krému i nakrájené ovoce). Na to dáme druhý... více o Ovocný dort

120 minut
Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Na dno pekáče vložíme cibuli a česnek a podlijeme vodou. Kůži na koleni nakrájíme na čtverečky. Rozmícháme si koření gyros a grilovací v oleji a... více o Pečené vepřové koleno

15 minut
Okurkový salát s Kyškou

Okurkový salát s Kyškou

Vychlazenou okurku oloupeme do mísy, ale pokud je čerstvá se svěží slupkou, loupat se ani nemusí a můžeme ji nastrouhat i s ní. Okurku v míse ochutíme... více o Okurkový salát s Kyškou

50 minut
Meruňkové čatní s cibulí

Meruňkové čatní s cibulí

Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zázvor a jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nakrájejte nahrubo.... více o Meruňkové čatní s cibulí

10 minut
Mrkvové smoothie s jogurtem

Mrkvové smoothie s jogurtem

Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem

30 minut
Kuřecí kari maso s cuketou

Kuřecí kari maso s cuketou

Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou

30 minut
Pohankové lívance

Pohankové lívance

Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmíchejte mouku. Těsto nechte alespoň 10 minut odstát. Přidejte lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. V... více o Pohankové lívance

Losos (nejen) v bylinkách

Losos (nejen) v bylinkách

Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách

65 minut
Hasenöhrl (zaječí uši)

Hasenöhrl (zaječí uši)

Mouku prosejte. Udělejte důlek a do něj dejte citronovou kůru, sůl, cukr, na kostky nakrájené máslo, vejce, žloutek, smetanu a rum. Uhněťte těsto.... více o Hasenöhrl (zaječí uši)

55 minut
Čočkový salát s treskou

Čočkový salát s treskou

Čočku před vařením alespoň na 4 hodiny namočte do studené vody - lze ji sice uvařit doměkka i bez této procedury, ale pak je třeba počítat s tím, že... více o Čočkový salát s treskou

50 minut
Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Přírodní plátek s fazolkami

Přírodní plátek s fazolkami

Fazolky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme. Maso pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo, naklepeme,... více o Přírodní plátek s fazolkami

Mleté maso se zeleninou II.

Mleté maso se zeleninou II.

Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.

Jednoduchý jahodový koláč II.

Jednoduchý jahodový koláč II.

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné máslo, promícháme a zalijeme smetanou. Přisypeme mouku s kypřidlem a kůrou, dobře promícháme a... více o Jednoduchý jahodový koláč II.

Jednoduché smetanové žampiony na špeku

Jednoduché smetanové žampiony na špeku

Nadrobno pokrájený uzený špek necháme na pánvi nebo v kastrolu vysmažit. Přidáme na silnější plátky pokrájené žampiony a osmažíme je dozlatova za... více o Jednoduché smetanové žampiony na špeku

60 minut
Shepherd's pie (ovčákův koláč)

Shepherd's pie (ovčákův koláč)

Brambory oloupeme a vložíme do vody, vaříme doměkka. Na oleji s máslem necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, které... více o Shepherd's pie (ovčákův koláč)

Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

Domácí vepřovka po česku ala …

Je mnoho způsobů jak připravit domácí "Rillettes" (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje. Základem je ale vždy dlouhá a... více o Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

20 minut
Pikantní bramborový guláš

Pikantní bramborový guláš

Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme sladkou i pálivou paprikou, přidáme na kolečka nakrájený párek (klobásu) a na malé... více o Pikantní bramborový guláš

Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)

Jednoduché sýrové řízky (karbanátky,…

Starší rohlíky nastrouháme nebo rozmixujeme, zalijeme troškou mléka a necháme nasát. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, uzeninu dle chuti, ale... více o Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)

Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...

Banánový krém - poháry, dezerty,…

Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...

60 minut
Bylinkový chléb (DUKAN)

Bylinkový chléb (DUKAN)

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme na sníh. Do žloutků přidáme tvaroh a prášek na pečení a šlehačem důkladně vymícháme. Přidáme otruby, bylinky a... více o Bylinkový chléb (DUKAN)

40 minut
Jáhlové placky

Jáhlové placky

Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,... více o Jáhlové placky

45 minut
Litá buchta

Litá buchta

Veškeré ingredience na litou buchtu, kromě ovoce, smícháme hromady a vypracujeme na tekuté těsto, které nalijeme do vymazaného pekáče. Povrch buchty... více o Litá buchta

"Jahoďák" - dort

"Jahoďák" - dort

Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o "Jahoďák" - dort

Brampatáčky

Brampatáčky

Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky

Falešný tatarák z uzeniny

Falešný tatarák z uzeniny

Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny

30 minut
Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, posypeme kořením, přidáme plátky česneku, cibuli, scezené žampiony a zakapeme olejem. Vše promícháme a... více o Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou

Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou

Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a přeléváme na talířích omáčkou. Omáčka: Na třech lžících oleje orestujeme cibuli dozlatova. Na cibuli dáme... více o Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou

Kuskus zapečený pod grilem

Kuskus zapečený pod grilem

Dáme vařit brokolici na cca 10 minut. K ní později asi na 3 minuty vsypeme kukuřici. Poté scedíme. Kuskus vsypeme do hrnce, přidáme olivový olej a... více o Kuskus zapečený pod grilem

Plněná cuketa II

Plněná cuketa II

Cuketu oloupeme, překrojíme podélně na půl a vydlabeme, odložíme stranou. V bujónu uvaříme sojovou drť (na malou cuketu mi stačilo tak 50 g). Mezitím... více o Plněná cuketa II

Vynikající pomazánka z nivy

Vynikající pomazánka z nivy

Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy

60 minut
Bublanina - tutovka (tutově se povede)

Bublanina - tutovka (tutově se povede)

Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a... více o Bublanina - tutovka (tutově se povede)

Dětská pomazánka

Dětská pomazánka

Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka

Slavnostní špenátová roláda s lososem

Slavnostní špenátová roláda s lososem

Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem

50 minut
Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami

Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce vypracujeme (lépe řečeno upatláme) do hladkého těsta, vyložíme jím koláčovou formu (nebo pekáč) a utvoříme... více o Tvarohový koláč s meruňkami

Domácí kečup

Domácí kečup

Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a... více o Domácí kečup

Hlávkový salát s vejci II.

Hlávkový salát s vejci II.

Salát opereme, necháme okapat a rozdělíme na čtvrtky. Smetanu promícháme s hořčicí, solí a kořením, salát přelijeme zálivkou, posypeme nadrobno... více o Hlávkový salát s vejci II.

30 minut
Zavařená kapie

Zavařená kapie

Do láhve dáme 1 lžíci oleje, poskládáme očištěné, na poloviny rozkrájené papriky (těsně, aby se jich vešlo co nejvíc), vršky paprik dáme navrch.... více o Zavařená kapie

20 minut
Pórková polévka s krupicí

Pórková polévka s krupicí

Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí

30 minut
Šišky z bramborové kaše

Šišky z bramborové kaše

Bramborovou kaši smícháme s vejcem, hrubou moukou a osolíme. Vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky (pokud budeme chtít knedlíky, vytvoříme... více o Šišky z bramborové kaše

Kuřecí kousky ala Donald

Kuřecí kousky ala Donald

Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald

60 minut
Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Plech vyložíme listovým těstem (trochu i přes okraje). Do mísy dáme mléko, tvaroh, sůl, drcený kmín, vše zamícháme a dáme na těsto. Na másle osmažíme... více o Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy

Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme... více o Tvarohové řezy

60 minut
Zelňačka tety Vandy

Zelňačka tety Vandy

Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a... více o Zelňačka tety Vandy

15 minut
Krevety na česnekovém másle

Krevety na česnekovém másle

Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle

Domácí šunka

Domácí šunka

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4... více o Domácí šunka

Carpaccio z lososa

Carpaccio z lososa

Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Lososa omyjeme, osušíme ubrouskem, nakrájíme... více o Carpaccio z lososa

Jarní polévka

Jarní polévka

Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a přidáme oloupaný jemně nasekaný česnek. Vložíme do vody a 10 minut vaříme. Potom přidáme masox a... více o Jarní polévka

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Poslední sledované recepty

113
Dýňová tortila
Dýňová tortila
97
Máslové řízky
Máslové řízky
70
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
44
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
28
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz 40 let od smrti lásky Bartošové (†48) Sepéšiho (†25): Záhada zmizelého pomníčku!

40 let od smrti lásky Bartošové (†48) Sepéšiho (†25): Záhada zmizelého pomníčku!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby jablka nezhnědla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact