Bábovka patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejjednodušší moučníky. Přesto se ale může stát, že vám během pečení popraská nebo se po upečení nená vyklopit z formy. Proto pro vás máme pár tipů, jak těmhle nepříjemným nehodám předejít.
Jestli se vám stává, že povrch během pečení vyboulí a popraská, potřete těsto ve formě ještě před tím, než bábovku vložíte do trouby, mlékem. Jestli vám praská opakovaně, může být ale na vině i samotná konzistence těsta, anebo kvalita surovin. Takže pokud děláte těsto hustší, nebojte se ho zředit mlékem nebo jinou tekutinou dle chuti a vybírejte vždy kvalitní ingredience. U třeného těsta problém může být i v příliš vysoké teplotě, vyhovuje mu teplota 160°C.
Pokud se vám naopak bábovka propadá, dejte si pozor hlavně na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení. Nikdy také neotvírejte zbytečně troubu příliš brzy během pečení, studený vzduch totiž způsobí, že se bábovka srazí. Na vině může být i málo rozpálená trouba.
Recept na rychlou ořechovou bábovku najdete zde.
Pokud bojujete s tím, že se vám nedaří upečenou bábovku lehce a vcelku dostat z formy, dejte příště po vymazání tukem formu na chvíli do ledničky, aby tuk ztuhl, a teprve pak ji vysypejte moukou. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici.
Chybou může být i to, že se bábovku snažíte vyklopit příliš horkou. Nesmíte ji ale ani nechat příliš vychladnout. Bábovku vytaženou z trouby tak nechte stát jen asi dvě až tři minuty, dokud se jakoby neodtáhne od stěn formy. Pokud byste čekali déle, může se stát, že se k formě opět přilepí. Nebojte se s ní lehce klepnout. Pokud ale přece jen nechce vypadnout, položte na chvilku zhora na formu přeloženou utěrku navlhčenou ve studené vodě a dobře vyždímanou.
Recept na báječně vlhkou tvarohovojablečnou bábovku najdete zde.
Dýni omyjte, vydlabejte a pokrájejte na měsíčky. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Cizrnu slijte a nasypte mezi dýni. Vše osolte,... více o Pečená dýně
Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme... více o Sýrové karbanátky s uzeným masem
Mouku smíchejte s tymiánem, česnekem, paprikou, solí a pepřem, přidejte pivo a důkladně promíchejte. Cibule nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka a... více o Cibulové kroužky
Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest
Banány a avokádo rozmixujeme , přidáme kakao (holandské) dle chuti a zakápneme trochou šťávy z citronu. Směs pořádně promícháme. Vzniklou směs... více o Avokádový dezert
Máslo s oběma druhy cukru rozpustíme ve vodní lázni a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak do směsi přidáme salko a kokos, důkladně... více o Rafaelo se salkem
Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky
Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý... více o Borůvkový dort
Uvedené množství je do malé formy na chlebíček 13 x 22 cm. Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5 - 6... více o (Nejen) Velikonoční špenátová nádivka / žemlovka
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme... více o Zeleninová bramboračka
Bramborákové těsto si můžeme připravit podle svého osvědčeného receptu a nemusíme se striktně držet uvedeného receptu. Někdo zahušťuje strouhankou,... více o Kuře pečené na bramboráku
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí,... více o Jidáše - sádlové
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutily. Takto připravené řízky z jedné strany potřeme hořčicí,... více o (nejen) Hořčicové řízky
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, kuřecí maso, cibuli, okurky, majolku (zakysanku), hořčici, sůl, pepř a vše dobře... více o Těstovinový salát s červenou řepou
Z ingrediencí na knedlíčky umícháme hladkou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (1cm). Na másle osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který poté... více o Pórková polévka s knedlíčky
V míse rozšleháme metličkou mléko s vejcem, přidáme špetku soli, asi lžíci krystalového cukru, za stálého šlehání dosypáváme hladkou moukou, můžeme... více o Palačinky s ovesnými vločkami a jablky
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice. Dresink si připravíme... více o Salát Caesar II.
Žebra, skelety... opláchneme a dáme do hrnce společně s kořením a zeleninou, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme kostku bujonu a dáme vařit do... více o Masový vývar s petrželovými noky
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek.... více o Špenátovka
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až... více o Vepřové na zelenině
Řízky prokrojíme, lehce nasolíme, uvnitř potřeme hořčicí, do každého řízku položíme sýr a podélně prokrojenou klobásu, zavřeme a posypeme kořením. Na... více o Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)
Kuřecí prsa odblaníme, odstraníme tuk a do každého nožem nařízneme hlubší zářezy, osolíme a opepříme. Cibulku nakrájíme i s natí. Sýr nastrouháme na... více o Kuřecí prsa v slanině
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje. Přidáte rajčátka nakrájená na... více o Těstovinový salát se šunkou
Na proužky pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na oleji. Plátky masa tence naklepeme, nasolíme, opepříme a posypeme strouhankou. Na každý plátek... více o Závitky s cibulovou náplní
Tvaroh, smetanu a majonézu dobře našleháme. Přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný pórek, osolíme a opepříme.... více o Jemná pórková pomazánka
Na másle osmažíme do růžová na drobno nakrájenou cibulku, zalijeme cca 2. litry vody nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme... více o Hustá bramboračka
Cibuli oloupat a nakrájet na kolečka. Cukety mladé neloupat, nakrájet na půlkolečka. Cibuli osmahneme, poprášíme paprikou, chilli a dvěmi stroužky... více o Cuketová čína 3
Syrové nebo uvařené brambory nakrájíme na větší čtvrky, osolíme. Zeleninu nakrájíme také na větší kousky a střídavě napichujeme na špejle - brambora,... více o Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou
Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru důkladně propracujeme. Vznikne sypká směs jako drobenka. Pak přidáme mléko a vejce, znovu... více o Scones
Margarín smíchat s Lučinou, celá vejce uvařená natvrdo nastrouhat na jemno, pokud máte rádi cibuli, přidejte na jemno nakrájenou, přidat hořčici. To... více o Úžasná vajíčková pomazánka
Vše dáme do pekárny (v pořadí tak jak jsou ingredience). Zapneme pekárnu na základní program BASIC. Můžeme přidat i lněná nebo slunečnicová semínka.... více o Jogurtový chléb pro domácí pekárnu
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,... více o Cizrnový guláš se zeleninou
Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát... více o Černý kuba
Ingredince vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku velká, barva kůrky střední (pekárna Vega, Eta Sympatic... více o Kefírový chléb
Kroupy několikrát propláchneme a na několik hodin namočíme do vody. Potom je v téže vodě uvaříme doměkka, osolíme. Sušené houby namočíme a doměkka... více o Houbový kuba II.
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, přidáme koření a dusíme ve vlastní šťávě. Po dodušení necháme vychladnout. Ze všech ingrediencí... více o Ravioli s náplní
Žloutky vyšleháme s cukrem, přičmž postupně přidáváme vodu. Potom střídavě vmícháme mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na třetiny, do... více o Rumové řezy
Máslo s cukrem utřeme, přidáme za stálého míchání vejce. Banány rozmačkáme vidličkou a společně s kůrou a šťávou přidáme do vaječné pěny. Čokoládu... více o Banánový chlebíček
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr.... více o Švýcarské fondue
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit. Mezitím olejem vymažeme větší pánev a na středně velkém ohni zahřejeme. Přidáme papriky, olivy a... více o Slavnostní bramborová kaše
Tuk dáme do mísy, přidáme cukr, vejce, citronovou šťávu a mouku. Rozšleháme ručním šlehačem, potom zvýšíme na nejvyšší rychlost a šleháme 3-4 minuty... více o Meruňkový koláč
Z kuřecích stehen stáhneme kůži a několikrát je nařízneme špičkou nože. Do povrchu zatřeme citronovou šťávu se solí. Na marinádu rozetřeme jogurt s... více o Indická kuřecí stehna
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Jemný ovocný dezert