• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby bábovka nepopraskala

Aby bábovka nepopraskala

Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
Aby bábovka nepopraskala
4fotografie

Bábovka patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejjednodušší moučníky. Přesto se ale může stát, že vám během pečení popraská nebo se po upečení nená vyklopit z formy. Proto pro vás máme pár tipů, jak těmhle nepříjemným nehodám předejít.

Třená bábovka podle Sandtnerky

Jestli se vám stává, že povrch během pečení vyboulí a popraská, potřete těsto ve formě ještě před tím, než bábovku vložíte do trouby, mlékem. Jestli vám praská opakovaně, může být ale na vině i samotná konzistence těsta, anebo kvalita surovin. Takže pokud děláte těsto hustší, nebojte se ho zředit mlékem nebo jinou tekutinou dle chuti a vybírejte vždy kvalitní ingredience. U třeného těsta problém může být i v příliš vysoké teplotě, vyhovuje mu teplota 160°C.

Pokud se vám naopak bábovka propadá, dejte si pozor hlavně na předčasné otvírání dvířek trouby během pečení. Nikdy také neotvírejte zbytečně troubu příliš brzy během pečení, studený vzduch totiž způsobí, že se bábovka srazí. Na vině může být i málo rozpálená trouba.

Recept na rychlou ořechovou bábovku najdete zde.

Aby šla bábovka dobře vyklopit

Pokud bojujete s tím, že se vám nedaří upečenou bábovku lehce a vcelku dostat z formy, dejte příště po vymazání tukem formu na chvíli do ledničky, aby tuk ztuhl, a teprve pak ji vysypejte moukou. Navíc místo másla, které se snadno přepaluje, v tomto případě použijte na vymazání formy radši sádlo, olej nebo jiný stoprocentní tuk. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, vždy jen hrubou, polohrubou nebo třeba krupici.

Chybou může být i to, že se bábovku snažíte vyklopit příliš horkou. Nesmíte ji ale ani nechat příliš vychladnout. Bábovku vytaženou z trouby tak nechte stát jen asi dvě až tři minuty, dokud se jakoby neodtáhne od stěn formy. Pokud byste čekali déle, může se stát, že se k formě opět přilepí. Nebojte se s ní lehce klepnout. Pokud ale přece jen nechce vypadnout, položte na chvilku zhora na formu přeloženou utěrku navlhčenou ve studené vodě a dobře vyždímanou.

Recept na báječně vlhkou tvarohovojablečnou bábovku najdete zde.

Mohlo by vám zachutnat

15 minut
Okurkový salát s Kyškou

Okurkový salát s Kyškou

Vychlazenou okurku oloupeme do mísy, ale pokud je čerstvá se svěží slupkou, loupat se ani nemusí a můžeme ji nastrouhat i s ní. Okurku v míse ochutíme... více o Okurkový salát s Kyškou

40 minut
Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

Cibuli pokrájíme nahrubo a osmažíme dosklovata na oleji. Pak přidáme očištěnou pokrájenou papriku, kterou také osmažíme, aby nám zesládla a poté ji... více o Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

40 minut
Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou

Těstoviny (nejen) s krevetami a…

Cuketu pokrájíme na plátky, které následně osmažíme na trošce oleje zprudka na skus a dozlatova. K cuketě přidáme krátce osmažit na jemno nasekané dva... více o Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou

40 minut
Chřestová polévka

Chřestová polévka

Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte. Na másle... více o Chřestová polévka

45 minut
Smažený řapíkatý celer

Smažený řapíkatý celer

Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám... více o Smažený řapíkatý celer

Fazole (nejen) se slaninou

Fazole (nejen) se slaninou

Oloupané cibule pokrájíme na klínky, slaninu na nudličky či kostičky a na trošce oleje smažíme za občasného promíchání do zesklovatění cibule. Pak... více o Fazole (nejen) se slaninou

3 minut
Zabaione - Italský desert

Zabaione - Italský desert

Oddělíme Žloutky od bílku, vložíme žloutky do hrnce, přidáme mléko a půlku vanilkového cukru. Šleháme ručně ve vodní lázni cca 2 min. do zhoustnutí.... více o Zabaione - Italský desert

Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem

Jogurtový koláč z třeného těsta s…

Žloutky v míse utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme změklé máslo a třeme do pěny. Pak do těsta vmícháme mouku s kypřidlem, citronovou kůrou... více o Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem

60 minut
Okurkový salát na uskladnění

Okurkový salát na uskladnění

Okurky (2,5 kg), které nám přerostly, omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý... více o Okurkový salát na uskladnění

20 minut
Smoothie z červené řepy

Smoothie z červené řepy

Řepu oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Z jablka vykrojíme jádřinec a pokrájíme jej. Pomeranč oloupeme na dužinu a vyřízneme filety. Jahody... více o Smoothie z červené řepy

Bramborový guláš s baby karotkou

Bramborový guláš s baby karotkou

Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou

120 minut
Maminčiny kuřecí závitky

Maminčiny kuřecí závitky

Nejprve si připravím "nádivku". Jsou jí obyčejná játra na cibulce. Tedy osmahnu cibulku, dokud nezesklovatí. Přidám jemně nakrájená drůbeží játra,... více o Maminčiny kuřecí závitky

Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem

Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem

Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených... více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem

Muffiny na více způsobů

Muffiny na více způsobů

Základní těsto: Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, jogurt a máslo a znovu vyšleháme. Střídavě přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Muffiny na více způsobů

60 minut
Quiche s tuňákem a cibulí

Quiche s tuňákem a cibulí

Hladkou mouku se solí rozpracuje s máslem, poté přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, alespoň 30 minut (čím... více o Quiche s tuňákem a cibulí

Domácí šátečky (nejen) s tvarohem

Domácí šátečky (nejen) s tvarohem

Z hladké mouky, pudinku, kypřidla, cukrů, tuku a jogurtu vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát silný cca 3 mm, který... více o Domácí šátečky (nejen) s tvarohem

Pikantní salát s čočkou

Pikantní salát s čočkou

Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou

Podzimní polévka s houbami

Podzimní polévka s houbami

V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za... více o Podzimní polévka s houbami

Kokosovo-pomerančový koláč

Kokosovo-pomerančový koláč

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme změklé máslo, pomerančovou kůru, kakao a mouku s kypřidlem. Nakonec pomerančovou šťávu - množství... více o Kokosovo-pomerančový koláč

40 minut
Bagely

Bagely

**1)** V pár lžicích z 1/2 litru vlažné vody rozpusťte droždí a špetku cukru. Zbylou vodu utřete v míse s rostlinným tukem a do této směsi vmíchejte... více o Bagely

Pečená zelenina - výborná

Pečená zelenina - výborná

Všechnu zeleninu nakrájíme na kostky, žampióny na půlky, dáme na plech, posolíme, posypeme tymiánem, zakápneme olejem a promícháme. Nahoru dáme olivy... více o Pečená zelenina - výborná

45 minut
Jablečný koláč (buchta)

Jablečný koláč (buchta)

Buď si utřeme cukr s vejci a pak přidáme mouky, heru.., nebo normálně smícháme mouky, cukr, vejce, tuk (heru) (může být rozpuštěná) s práškem do... více o Jablečný koláč (buchta)

10 minut
Steak Diane

Steak Diane

Šalotky nasekáme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme, žampionové kloboučky nakrájíme na plátky. Medailonky ze střední části hovězí svíčkové... více o Steak Diane

Mrkvový koláč BILLA

Mrkvový koláč BILLA

Větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm) vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem (výborně k nádobě přilne). Mrkev oloupeme a nastrouháme na... více o Mrkvový koláč BILLA

Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou

Ledový salát s cherry rajčátky a…

Ledový salát pokrájíme na nudličky, cherry rajčátka přepůlíme, zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou a ochutíme jí solí, pepřem a octem.... více o Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou

Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše

Hovězí zázvorový guláš

Hovězí zázvorový guláš

Špek s drobně pokrájenou cibulí orestujeme dozlatova.Maso pokrájíme na kostky, osolíme a také orestujeme na cibuli se špekem dozlatova. Až se šťáva... více o Hovězí zázvorový guláš

15 minut
Fofrperník

Fofrperník

Všechny suroviny dobře smícháme dohromady. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a pečeme na 180°C asi 35 minut. Po vychladnutí můžeme... více o Fofrperník

Kořeněná panenka ve slanině

Kořeněná panenka ve slanině

Množství surovin záleží na počtu strávníků. Panenku si nakrájíme na plátky. Pokud máme plátky silnější, jemně je naklepeme. Plátky okořeníme z obou... více o Kořeněná panenka ve slanině

40 minut
Povidlové rohlíčky II

Povidlové rohlíčky II

Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II

Kukuřičný chléb II.

Kukuřičný chléb II.

Do pekárny dáme nejprve tekuté ingredience a pak sypké. Pečeme na programu SPRINT nebo na programu pro pečení bílého chleba.... více o Kukuřičný chléb II.

Trdelníky

Trdelníky

Ze surovin necháme vykynout těsto. Těsto nakrájíme na proužky, které natočíme na kremrolové trubičky. Pečeme ve středně předehřáté troubě dozlatova.... více o Trdelníky

60 minut
Borůvková buchta

Borůvková buchta

Z vajec, cukru, vlaž.vody, oleje, mouky, kakaa a práš. do peč. vymícháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct. Poté necháme... více o Borůvková buchta

Těstoviny brokolice ham a mňam

Těstoviny brokolice ham a mňam

Uvaříme těstoviny, brokolici, v kastrolku podusíme nakrájené žampiony, nakrájená sušená rajčata. Přidáme těstoviny, nakrájenou brokolici, poté sýry,... více o Těstoviny brokolice ham a mňam

Makový jablečník

Makový jablečník

Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru. Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do... více o Makový jablečník

Mexická polévka z naší hospody

Mexická polévka z naší hospody

Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme trošku vodou a necháme dusit.... více o Mexická polévka z naší hospody

15 minut
Celerová pomazánka II.

Celerová pomazánka II.

Celer, vysočinu najemno nastrouhat, cibuli nadrobno nakrájet a smíchat s majolkou. Nakonec dle chuti osolit.... více o Celerová pomazánka II.

25 minut
Rychlé těstoviny s cuketou

Rychlé těstoviny s cuketou

Dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím si připravíme cuketovou omáčku - omyté, neokrájené cukety nakrájíme na malé kostičky, vhodíme na pánev, kde jsme... více o Rychlé těstoviny s cuketou

80 minut
Nutelové řezy s vůní skořice

Nutelové řezy s vůní skořice

Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá vejce vyšleháme. Postupně přidáme... více o Nutelové řezy s vůní skořice

Nakládané sýrové kostky

Nakládané sýrové kostky

Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky

70 minut
Bublanina II.

Bublanina II.

Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem a potom přidáme vodu a olej, opět vyšleháme. Nakonec přidáme mouku a prášek do... více o Bublanina II.

Ravioli s náplní

Ravioli s náplní

Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, přidáme koření a dusíme ve vlastní šťávě. Po dodušení necháme vychladnout. Ze všech ingrediencí... více o Ravioli s náplní

Bramborový chléb

Bramborový chléb

Suroviny vložíme do pekárny postupně ve shora uvedeném pořadí a zapneme program SPRINT (pekárna ETA), velikost 1. Těsto velice nakyne, proto stačí... více o Bramborový chléb

Krkonošská pohádka

Krkonošská pohádka

Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, trochu podlijeme a dusíme asi 20 minut. Uvařené brambory nakrájíme na plátky - tenčí. Mleté maso... více o Krkonošská pohádka

Hermelínové karbanátky

Hermelínové karbanátky

Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu.... více o Hermelínové karbanátky

Pomazánka z tuňáka

Pomazánka z tuňáka

Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme... více o Pomazánka z tuňáka

Pštrosí vejce II.

Pštrosí vejce II.

Mleté maso promícháme s 2 vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme... více o Pštrosí vejce II.

Tatranské kuře

Tatranské kuře

Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře

60 minut
Brokolicový koláč

Brokolicový koláč

Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme,... více o Brokolicový koláč

15 minut
Plněný hermelín

Plněný hermelín

Nivu nastrouháme na jemné nudličky, rozmícháme s jogurtem, drobně posekanou petrželkou a opepříme. Kolečka hermelínu vodorovně rozřízneme na dvě... více o Plněný hermelín

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

46
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Výpečky z remosky po každé jinak
Výpečky z remosky po…
14
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
14
Žampiony plněné játry
Žampiony plněné játry
13
Buřty na pivě
Buřty na pivě

Zajímavé články

Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
AHA.cz A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Mecenáš pohřbu Jiřího Krampola (†87) Honza: Policie ho zatkla v baru! Odmítal nástup do vězení

Mecenáš pohřbu Jiřího Krampola (†87) Honza: Policie ho zatkla v baru! Odmítal nástup do vězení

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby bábovka nepopraskala
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact