Pod názvem quinoa je známá rostlina merlíku čilského. O jejích blahodárných schopnostech věděli už Inkové a přezdívali jí matka zrn.
Quinoa je dostupná ve třech druzích, které se liší chuťově i tvrdostí. Méně obvyklá je hodně výrazná černá quinoa, červená má v chuti cosi oříškového a bílá je používaná nejčastěji, pro svou jemnou chuť.
Tato surovina je spojována se zdravým životním stylem. Najdete v ní velký obsah nerozpustné vlákniny, bílkoviny, vápník, hořčík nebo vitamín E. Má poměrně neutrální chuť a proto je skvělou doplňkovou přílohou. Dá se i zapékat, využít do salátů nebo použít na sladko.
Quinou několikrát důkladně propláchněte a v osolené vodě ji uvařte doměkka, asi 15 minut. Sceďte ji a nechte okapat. V misce metličkou důkladně... více o Quinoa salát s uzeným lososem
Bulgur nasypte do mísy, zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody, přiklopte a nechte 15 minut nasáknout tekutinu. Cukety podélně rozkrojte, potřete... více o Grilované cukety s bulgurem
Uvařenou quinou osolte a promíchejte s drceným česnekem a načechrejte vidličkou. Dýni a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené... více o Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa (merlík čilský) se používá jako obilnina, přestože "čistokrevnou" obilninou v pravém slova smyslu není. Občas ji nazývají jako superpotravinu,... více o Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinou zalijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a nechte pozvolna probublávat asi 20 minut, doměkka. Jablka očistěte a... více o Kaše z quinoy s jablky
Quinu uvařte ve slané vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Cuketu očištěte a nakrájejte na kostičky. Vločky namočte v troše vlažné vody a nechte... více o Karbanátek z quinoy
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy... více o Salát z quinoy a sušených rajčat
Quinou spaříme min. 3x vařící vodou (jako např. jáhly - ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoi k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca... více o Quinoa se zeleninou
Nejdříve si dám vařit pšenici v osolené vodě (asi 50 minut), a v druhém hrnci quinou v poměru 1:2 vody (asi 12 min.). Na pánvi osmahnu cibuli s... více o Quinoa
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Brambory vařené ve slupce necháme zchladit, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Oloupaný celer s mrkví uvařený ve slané vodě také necháme... více o Bramborovo-celerový salát
Vejce v míse rozmícháme s nastrouhaným česnekem (nemusíme šetřit), solí, pepřem a bylinkami dle chuti. Přilijeme mléko, přisypeme mouku s kypřidelem a... více o Houbové lívance
Quinoa (merlík čilský) se používá jako obilnina, přestože "čistokrevnou" obilninou v pravém slova smyslu není. Občas ji nazývají jako superpotravinu,... více o Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, dochutíme kari kořením (množství dle chuti), přidáme vejce, drobně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs... více o Masové koule v dýňovém pyré
Vařené oloupané brambory pokrájíme na poloviny a pak na plátky, dáme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Okurku nastrouháme na... více o Bramborový rychlý salát s hořčicovým dresingem
Vychlazenou očištěnou zeleninu pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy, kde jí ochutíme nastrouhaným česnekem, nasekanou bazalkou, solí a pepřem,... více o Pestrý zeleninový salát
Očištěné papriky nakrájejte na tenké proužky. Jablečný ocet spolu s cukrem a vodou smíchejte, přidejte máslo, pepř a nasekané papričky, to vše... více o Chilli papričky
Salátovou okurku není nutné loupat, stačí dobře omýt studenou vodou. Pokud máme polní salátové okurky, které mají pevnější slupku oloupeme je celé... více o Carpaccio z okurek
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme a okořeníme. Použít můžeme i jiné, námi oblíbené koření dle chuti. Každou kostku masa obalíme do poloviny nebo... více o Špízy se svěžím salátem
Brokolici nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, předváření není nutné, tepelná úprava smažením je dostatečná. Do mísy přistrouháme sýr a česnek,... více o Brokolicové placičky (nejen) se sýrem
Na malém množství oleje osmažíme očištěná, na kostky pokrájená osolená a opepřená játra a pokrájenou slaninu. Po osmažení vmícháme na plátky... více o Špecle s játrovo - žapionovou směsí
Kousek másla rozpustíme a osmažíme si na něm jemně pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu, kterou také na... více o Špecle s brokolicovou omáčkou
Oloupanou vychlazenou okurku pokrájíme na kostičky společně s vychlazenými rajčaty a velkou očištěnou paprikou. Vše dáme do mísy, mírně osolíme,... více o Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Steak na malinádujem a necháme 3 hodiny malinádovat. Připravíme si gril a rozpálíme ho. Připravíme si brambory ve šlupce do alobalové misky a dáme na... více o Grilovaný steak s grilovanýma bramborama
Pekáč nebo remosku vytřeme máslem nebo olejem. Na dno pekáče naskládáme na větší kusy pokrájenou cuketu či lilek, které posypeme kořenící směsí... více o Plněné papriky na cuketách (lilku) - pečené
Cukety mladé, neloupané, bez větších semínek nastrouháme nebo pokrájíme na plátky do velké mísy. Očištěné papriky pokrájíme na kostičky či nudličky a... více o Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené maso, vejce, majoránku,... více o Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Omytou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle nebo 1:1 hrubé a jemné struhadlo. Osolíme, přidáme vejce,... více o Chlupaté cuketové knedlíky či halušky
Uvařené nebo upečené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Droždí rozpusťte ve studené vodě s medem. Přidejte k mouce a pomalu vmíchejte... více o Bramborový chléb
Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud... více o Podmáslový chléb
Vařené brambory ve slupce oloupeme, pokrájíme na plátky či nudličky a dáme do mísy. Použít můžeme i vařené brambory, které nám zbyly od oběda.... více o Bramborový salát s grilovanou zeleninou
Středně velké vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, můžeme je přepůlit nebo rozčtvrtit a pokrájíme je na slabé plátky, které dáme do mísy,... více o Bramborový salát s okurkou a koprem
Vychlazenou očištěnou zeleninu krájíme na malé kousky, plátky, nudličky (nestrouhat!) a začneme zelím, které dáme pokrájené do mísy, zasypeme cukrem,... více o Zelný salát se zeleninou
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle... více o Bramborové placky se sýrem po našem
Květák (brokolici) rozebereme na růžičky, ze kterých odstraníme co nejvíce košťálu, které krátce (dle velikosti růžiček) povaříme v osolené vodě cca 1... více o Grilovaný květák (brokolice)
Rajčata pokrájíme a dáme do mísy, přisypeme okapané fazole, drobně pokrájenou cibuli a okurky. Osolíme, opepříme a zakápneme troškou octa a promícháme... více o Rajčatový salát s fazolemi
Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme "pacibulky" a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme do částech do mixéru, přidáme sůl dle... více o Pasta / pesto z česnekových výhonků
V robotu zpracujte mouku, cukr, sůl a máslo na hrubou drobenku. Smetanu trochu ohřejte, rozdrobte do ní droždí a rozmíchejte. Přidejte žloutek a... více o Máslové loupáčky
Salát natrhejte, omytou zeleninu nakrájejte, poklaďte mozzarellou a zakápněte olejem a pestem. *Recept pro vás připravil úspěšný kuchař Jaroslav Sapík... více o Letní salát s mozzarellou