Někteří si pletou punč se svařeným vínem. Každý nápoj je ale jiný. Punč je sladší, ovocnější a je na něj potřeba mnohem více ingrediencí. O to variabilnější je ale jeho příprava a o to rozmanitější můžete nalézt recepty. U přípravy punče je potřeba hlídat var při zahřívání, způsobil by totiž odpaření alkoholu.
Základem punče je víno, rum, pomerančová šťáva, citronová šťáva, cukr a tradiční směs koření obsahující hřebíček, hvězdičky badyánu a skořicovou kůru. Oblíbený je také ve vanilkové podobě, kdy se místo klasického cukru přidává vanilkový nebo se spolu s koření luhuje i vydlabaný vanilkový lusk.
Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ohřáté horké mléko nalijeme do mixéru, přidáme kousky banánu a strouhaný kokos. Důkladně rozmixujeme a ihned... více o Teplý banánový punč
Do většího hrnce postupně nalijeme jablečný džus, neperlivou vodu a dáme vařit. Oloupeme a nakrajíme jeden (větší) zázvor na cca 2-3milimetrové plátky... více o Vánoční punč alá Jamie Oliver
Becherovku spolu s vodou zahřejte, přidejte cukr a doplňte osminou citronu.... více o B-Punč
Cukr, rum a skořici ohřejeme, přidáme koňak i likér a přivedeme téměř k varu (nevaříme). Rozdělíme do 4 šálků, dolijeme horkým mlékem a ozdobíme... více o Mléčný punč
Vše smícháme a zahřejeme k bodu varu - nevaříme. Podáváme horké s plátkem citronu.... více o Horký punč pro zimní večery
Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citrónu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme... více o Vánoční punč
Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme.... více o Domácí punč II.
Jablko omyjeme, vykrojíme jadřinec a nakrájime i se slupkou na osminky a vložíme do 4 hrnků na čaj. Všechny ostatní suroviny smícháme nejlépe ve... více o Jablečný punč na prohřátí
Svaříme vodu s cukrem, červeným vínem s kouskem celé skořice a vanilkou. Přidáme rum a malinovou šťávu. Ihned odstavíme a dáme vychladnout. Scedíme a... více o Domácí punč
Ananas nakrájíme na kousky, vložíme do smaltovaného nebo kameninového hrnce, přidáme ananasovou šťávu, víno, vanilkový cukr a sklenku studené vody.... více o Angkorský punč
Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.... více o Pomerančový punč
Čaj rozmícháme ve velké sklenici s campari, třešňovým sirupem a ledem. Směs rozdělíme do sklenic a doplníme dobře vychlazenou minerálkou. Můžeme... více o Broskvový punč
Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně... více o Šípkový likér
Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a... více o Domácí šťáva z josty
Čerstvé meruňky vypeckujte, můžete použít i kompotované, ty slijte (nálev si můžete nechat na případné doslazení). Nakrájejte je na kousky. Zázvor... více o Horké zázvorové smoothie s mrkví
Dýni nakrájejte na menší kousky, uvařte doměkka a rozmixujte na pyré. Rozehřejte olej a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli. Přikryjte poklicí a asi... více o Dýňové cappuccino
Do větší nádoby (konvice) dáme sáčky s mátovým čajem a zázvorem, zalijeme je zhruba 300 ml vroucí vody a necháme louhovat cca 4 minuty. Pak přilijeme... více o Pikantní fit čaj
Do větší konvice dáme sáčky s čajem a přelijeme je vroucí vodou. Necháme asi pět minut louhovat, pak sáčky vyndáme, přidáme citronovou šťávu,... více o Anglický čaj s marmeládou
Drink můžeme připravovat jak v horké, tak i v ledové variantě. Horký drink: jablečný džus přivedeme téměř k varu a pak jím zalijeme bourbon nalitý do... více o Broken Leg Drink - "Zlomená noha"
Švestky (nebo jiné sušené ovoce) přelijeme na cedníku vroucí vodou, necháme okapat a dáme je do většího hrnku, přidáme skořici a vše zalijeme hotovým... více o Horský lomcovák - čaj s pálenkou
Víno nalijeme do hrnce, přisypeme vanilkový cukr a instantní kávu, přidáme dva plátky z dobře očištěného pomeranče (nejlépe bio kvalita). Vše... více o Medvědí síla z Balkánu
Do hrnce nalijeme víno, vermut a přisypeme cukr, přidáme skořici, hřebíček a na větší kousky nasekaný zázvor. Vše zahříváme k bodu varu, ale dále už... více o Švédský glögg
Dáme vařit vodu a do nádoby dáme 2 lžičky Nescafe (nebo Caro) a 2,5 lžičky cukru. Uvařenou vodu nalijeme o nádoby. Vezmeme si kvedlačku a 150 ml mléka... více o Jednoduchá káva
Do vroucí vody přidáme směs koření a 5 minut vaříme. Poté na dalších 5 minut přidáme i černý čaj (čaj nelouhovat déle než 5 minut, jinak zhořkne). Na... více o Indický Masala chai
Ve vodní lázni rozehřejeme na kousku másla čokoládu, přidáme šlehačku (250 ml), kakao a cukr. Vše na mírném ohni promícháme. Slejeme do připravených... více o Horká čokoláda - snadná
Připravenou směs nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z oblasti indického Ásámu, Nepálu nebo... více o Masala chai
Dvě lžíce jeřabin dáme do hrnku a s cukrem nebo medem je rozmačkáme vidličkou. Přidáme jeden nebo dva hřebíčky, kousek celé skořice nebo na špičku... více o Jeřabinový čaj
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje: **I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku,... více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
Zmíněné ingredience dáme do sklenice (250ml) a zalijeme vroucí vodou. Necháme tak 10 minut odstát. (Dospělí mohou přidat i lžíci rumu.)... více o Relaxační čaj
Třtinový cukr utřeme v hmoždíři s polovinou máty, rozdrcené bylinky odstraníme. Na dno konvice nasypeme cukr, tenká kolečka zázvoru a druhou polovinu... více o Zázvorový sen
Ohřejte 150ml mléka v mikrovlnce. Horké mléko chvilku šlehejte ponorným mixérem. Trochu ušlehaným mlékem naplňte vysokou sklenici. 2 kávové lžičky... více o Mléčná káva
Citrón a pomeranče důkladně opláchneme nejlépe v horké vodě. Citrón oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pomeranče také oloupeme, nebo okrájíme na čistou... více o Svařené víno s rumem
Becherovku spolu s vodou zahřejte, přidejte cukr a doplňte osminou citronu.... více o B-Punč
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu, smícháme s vodou a cukrem a přivedeme k varu. Potom přidáme rum, víno a koření a opět zahřejeme k varu.... více o Vánoční punč II.
V hrnci spolu promíchejte obě šťávy, rozkrojenou vanilku, oloupaný a na plátky nakrájený zázvor. Vmíchejte cukr, aby se netvořily hrudky. Na středním... více o Šumivý rosol
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Přivedeme k varu hrnek mléka. Rozpustíme v mléce několik čtverečků čokolády (co dům dá). Vmícháme 3 lžíce hořkého kakaa, můžeme dochutit grankem.... více o Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Uvaříme čaj = do 800 ml vařící vody vložíme 2 sáčky čaje a necháme s oloupaným, na plátky pokrájeným zázvorem 5 minut louhovat. Přidáme cukr (nemusíme... více o Brusinkovo-zázvorový čaj
4 kostky 90% čokolády rozehřejeme v oslazeném mléku a necháme přejít varem. V hrníčku ozdobit šlehačkou.... více o 90% čokoláda
Vezmeme středně velký hrnec a naplníme ze 2/3 vodou. Vodu přivedeme k varu, a vložíme menší hrnec. Tím vytvoříme vodní lázeň. V hrnci potom necháme... více o Nejlepší horká čokoláda!
Cukr a vaječný likér opatrně zahříváme na střední úrovni za stálého míchání metličkou dokud se cukr nerozpustí. Nesmí vařit! Přilijeme víno a za... více o Eierlikörpunsch
Tradiční recept od mé prababičky: Do kastrůlku dáme malé množství vody a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme lžíci mleté kávy a necháme párkrát... více o Bílá káva "od babičky"