1. Oprané a očištěné jahody rozmačkáme ve velké sklenici, prosypeme cukrem a necháme několik dní vyluhovat, občas je promícháme. 2. Vyluhované jahody ... více o Jahodový sirup
Na přípravu šťávy použijeme čerstvě natrhané maliny, nesmí být příliš přezrálé a napadené plísní. Maliny rozmačkáme a zalijeme půllitrem vody. Takto... více o Malinový sirup
Rybíz omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme a vylisujeme. Šťávu necháme chvíli stát, aby se usadil kal a scedíme přes plátno Čistou šťávu (1 litr)... více o Sirup z rybízové šťávy
1. Stonky meduňky s listy nasekáme nebo nastříháme na drobné kousky, dáme do mísy, přidáme 2 ks omyté citróny i s kůrou nakrájené na kolečka (pecky... více o Sirup z meduňky
Převaříme 5 litrů vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin.... více o Bezinkový sirup II.
Květy lípy natrháme za plného květu a naplníme volně 4litrovou sklenici nebo plastovou nádobu (ne kovovou). Zalijeme studenou převařenou vodou a... více o Lipový sirup
Postup je naprosto jednoduchý. Výhonky opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a spaříme 1 litrem vroucí vody. Přidáme šťávu z citrónu,... více o Med ze smrkových výhonků
Čerstvá rajská jablíčka pečlivě opereme, raději dvakrát. Podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky a naskládáme, nebojíme se přitlačit, do... více o Sterilovaná rajčata
Vejce vyšleháme s cukrem a zašleháme do pěny mléko s olejem a rozpuštěným vanilkovým cukrem a pak mouku smíchanou se solí a kakaem. Těsto rozetřeme na... více o Řezy maďarského virtuosa Jancsiho
Brambory ve slupce vydrhneme kartáčkem a nakrájíme na plátky silné 4 mm. Koláčovou formu vymažeme olejem, poklademe bramborovými plátky, které také... více o Bramborové plátky
Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, osolíme, okořeníme podle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovací koření a jiné). Dno sádlem vymazaného... více o Kuřecí prsa s hermelínem
V míse smícháme mouku se špetkou soli, cukrem a droždím, přidáme vejce, tekuté vlažné máslo a mlékem zaděláme těsto, jež necháme v teple pod fólií... více o Meruňkové řezy na plech
Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme krupicovým cukrem a po celé ploše vyrovnáme banány... více o Obrácené banánové řezy
Ze smetany, cukru a pudinkového prášku si uvaříme velmi hustý pudink, který za občasného promíchání necháme zcela vychladnout. Piškoty rozdrtíme... více o Rybízový závin
Pečivo (nejlépe den staré) nakrájíme na kostičky a přelijeme vlažným mlékem. Kopřivy spaříme vařící vodou, nesekáme na malé kousky, smícháme s... více o Jarní nádivka z kopřiv
Namočené housky zlehka vymačkejte a přimíchejte do nich osmaženou cibuli, žloutky, uzené maso, kopřivy, petrželku, sůl a muškátový oříšek. Vše dobře... více o Kuře s kopřivovou nádivkou