Ráda jím a mlsám, ale na dlouhé stání u plotny mě neužije. Preferuji tedy rychle připravené pokrmy, vyhýbaje se instantím produktům a polotovarům - samozřejmě až na výjimky, jež potvrzují pravidlo :-), snažíce se používat suroviny v co nejnaturálnější podobě :-) nemaje váhu, nepočítaje kalorické hodnoty, vaříc by oko, "jakž takž zdravě" ve skromně vybavené kuchyni - to jsem já :-)
Přesto všechno k smrti miluji klasickou českou kuchyni... Díkybohu, že existují maminky a babičky :-)
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Na pánvi orestujeme na plátky pokrájené žampiony a vsypeme do polévky, vlijeme...
více o Selská polévka II.
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit.
Cizrnu uvaříme...
více o Cizrnová polévka
Větší papriky rozkrojíme na poloviny, očistíme a omyjeme, necháme okapat.
Mezitím si v misce rozmícháme rajčatový protlak s francouzskou hořčicí,...
více o Dušené plněné papriky
Vodu přivedeme k varu, přidáme propláchnutou kulatozrnou rýži a osladíme. Na mírném plameni takto vaříme bez míchání asi 15 minut, dokud vody výrazně...
více o Mléčná rýže "caffé latte coconut"
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme tuňáka, pomazánkové máslo a pár kapek citronu (nemusí být). Důkladně promícháme vidličkou.
Mezitím necháme v sítku...
více o Tuňáková pomazánka s olivami
Středně velký květák rozebereme na růžičky a omyjeme. Větší růžičky můžeme pokrájet na menší kousky.
V hrnci rozpustíme trochu másla a necháme na něm...
více o Hustá květáková polévka
Kaši vaříme v poměru 1 díl ovesných vloček, 1 díl vody a 1 díl mléka. Do hrnce dáme vločky s vodou a necháme pár minut odstát - vločky nabobtnají,...
více o Ovesná kaše s jablky a skořicí
Nejdříve si uvaříme kaši z polenty. Vždy na 1 díl polenty připadnou 4 díly tekutiny - v tomto případě dávám 2 díly vody a 2 díly mléka (ale lze uvařit...
více o Rychlý nepečený moučník z polenty