Droždí, vejce, cukr a sůl rozkvedláme asi ve 200ml mléka a s moukou vypracujeme těsto hustoty jako na vdolky.
Necháme pomalu vykynout. Na promaštěný...
více o Dnešický rozpek
Pohanku umeleme na mixeru na mouku. Přidáme pšeničnou mouku, krupici, sójovou mouku, vejce, sůl a koření, popř. trochu vody a vypracujeme těsto.
Z...
více o Pohankové noky
Jáhly namočíme na 2 hodiny do studené vody a uvaříme. Do horkých jáhel utvoříme několik důlků obrácenou stranou vařečky, vsypeme mouku a sůl a necháme...
více o Jáhlové škubánky
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Přebytečnou vodu vymačkáme, zapracujeme mouku s bílkem a se solí. Lžící tvarujeme menší...
více o Chlupaté knedlíky se žitnou moukou
Vejce rozšleháme ve vodě a s moukou vypracujeme hladké těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku asi 20 minut odležet. Pak těsto rozválíme na hladkou...
více o Celozrnné nudle
Papriky zbavíme semen, z odříznutých víček odstraníme stopky a dobře omyjeme. Sýr rozmačkáme a sícháme s vejci a petrželovou natí. Nesolíme. Na pánvi...
více o Plněné papriky Varna
Fazolky uvaříme do měkka v osolené vodě, uvařené pokrájíme. Cibuli drobně nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a...
více o Fazolky zapečené
Očištěné fazolky opereme, necháme okapat (zmrazené necháme rozmrazit a okapat). Na pánvi rozpálíme olej a vložíme na plátky nakrájený 1 stroužek...
více o Fazolky ze zázvorem
Mrkev očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nakrájíme po délce na plátky o tloušce asi 8mm. Obalíme jako řízek a smažíme do růžova....
více o Smažená mrkev s omáčkou
Ze špenátu odstraníme řapíky a listy hrubě pokrájíme. V hrnci mírně podlejeme vodou a udusíme. Cibuli očistíme, jemně pokrájíme, osmažíme na oleji a...
více o Musaka se špenátem
Asi třetinu pohanky pomeleme na mixéru na pohankovou mouku nebo roztlučeme v hmoždíři i s novým kořením. Zbylou pohanku namočíme na 1 hodinu do...
více o Vegetariánská "jaternicová" polévka
Neloupané cukety nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. 1 1/4 l vody přivedeme k varu, vložíme nastrouhané cukety a vaříme 5 minut. Pak přidáme...
více o Polévka z cuket na balkánský způsob
Tykev očistíme a nakrájíme na kostičky o hraně cca 1cm. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme do sklovita na oleji, zapražíme paprikou a přelejeme 1 1/4 l...
více o Polévka z tykve
Na oleji osmahneme pórek, nakrájený na příčné proužky i se zelenou tužší částí. Kousek jemnéjší bílo-žluté části pórku si ponecháme stranou na zdobení...
více o Pórková polévka s pohankou
Kořen pampelišky sbíráme od časného jara do konce dubna nebo pak až od poloviny října do zámrazu. V ostatních obdobích roku je kořen hořký a tuhý....
více o Polévka z pampelišky - smetanky
Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené špenátové listy nebo rozmrazený špenát a lehce osmahneme.
Přidáme 1 1/4 l vody, 2 hodiny...
více o Špenátová polévka s rýží Natural (Egypt)