Ředkvičky opláchneme, zbavíme kořínků ještě ve svazku, jednotlivé ředkvičky pak ze svazku ukroutíme a vhodíme do mixéru. V hrnečku rozpustíme ve vodě ... více o Blesk – ředkvičkový salát
Cibule rozsekáme (možno v roboru) na jemno a vložíme na olej na pánvi. Přidáme lžičku kari a osolíme. Smažíme do zlatova. Do misky nasypeme necelé... více o Kopřivové knedlíky
Nové brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě. Na talíři je pokryjeme sýrem Cottage, případně ještě přisloíme a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme... více o Nové brambory s tvarohem
Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno, resp. jak jsme zvyklé, osolíme, okořeníme a rozmícháme se sýrem cottage a smetanou. Zakápneme olejem, ev. octem a... více o Letní salát se semínky
Do mísy nasypeme strouhanku, ve větším rendlíku nebo na pánvi osmahneme na oleji plátky cibule, osolíme, opepříme, přidáme zázvor a papriku, feferonku... více o Vegeteriánský hubník
Do namočeného římského hrnce naskládáme směs tenkých plátků zeleniny - mrkve, celeru, cukety a dvou cibulí. Nejlépe a nejrychleji je pořídíme na... více o Divoké závitky v římském hrnci
Najemno nakrouháme zelí. Ve větší pánvi zahřejeme olivový olej, zasypeme ho červenou paprikou, kari a necháme koření rozpustit (nepražíme). Pak... více o Velmi jednoduchý zelný salát
Do pekáče nalijeme 2-3 lžíce olivového oleje (nejlépe panenský) a rovnáme nakrájenou syrovou zeleninu do vrstev: jemně nasekanou cibuli, květák na... více o Zelenina na víně
Na dně římského hrnce rozmícháme nejlépe rukou kyselé zelí s rajčatovým protlakem zředěným vodou. Množství zelí volíme podle velikosti hrnce. Protlak... více o Vepřo-knedlo pro lenochy v římském hrnci
Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené brambory a na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu. Okmínujeme, osolíme,... více o Cuketová kulajda - lehká
Fazole (nejlépe strakaté nebo drobné hnědé, ale jde to ze všech) necháme přes noc nabobtnat, druhý den vaříme ve stejné vodě, přidáme mletý pepř,... více o Fazolová polévka se skořicí (i pro vegetariány)
Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou... více o Pravé ostravské zelí
Hrách namočíme přes noc a druhý den v téže vodě uvaříme se špetkou skořice, mletého pepře a oloupanou přepůlenou cibulí (položíme do hrnce na hrách... více o Hrachová polévka pro vegetariány
Římský hrnec namočíme na 10 min. do studené vody. Připravíme si směs ze šťávy s grepu, mandarinek a limetky (citronu) s medem, zázvorem a sójovou... více o Kuře na zelených fazolkách v římském hrnci
Zelené fazolky očistíme a uvaříme ve slané vodě. V jiném kastrolu uděláme hodně tmavou jíšku, kterou zředíme vodou, osolíme, opepříme a okyselíme. Do... více o Fazolky po staročesku
V hrnci na polévku rozpálíme olej, přidáme 2-3 lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky a když nám vznikne něco jako jíška, rozklepneme do ní vejce a... více o Farská polévka
Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na malé kostičky (vybíráme dobrou, voňavou, dává základní chuť celému jídlu). Škvaříme tak dlouho, až začne vonět... více o Brambory na špeku
Do rozehřátého oleje na pánvi klademe plátky jablek. Přidáme kari, osolíme. Když jsou jablka trochu změklá, odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme -... více o Jablka na kari - k masu
Předem upozorňuji, že když jsem poprvé toto jídlo viděla na talíři u své ostravské pra-tchýně a měla ho ochutnat, připadalo mi ohavné. Ale nenechte se... více o Kedlubny na smetaně
Na tuku nejprve osmažíme cibuli a přidáme všechnu zeleninu nakrájenou nebo nastrouhanou. Osolíme, chvíli smažíme, pak zalejeme vodou a přidáme rajský... více o Vegetariánský boršč
Syrové brambory (jsou-li pěkné, nemusíme ani loupat) nakrájíme na silnější plátky, rozložíme v jedné vrstvě na plech tence vymazaný obyčejným olejem... více o Česnekové brambory jinak
Uvaříme rýži, z paprik vykrojíme stopky, které odložíme, vyčistíme vnitřky. Na troše tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, když zesklovatí,... více o Vegetariánské plněné papriky
Připravíme si dvě mísy. Do větší dáme dva hrnky polohrubé mouky, půl hrnku cukru, 1/2 vanilkového cukru, jednu kostičku droždí, 1/16 tuku. Do menší... více o Prababiččin tvarohový koláč