Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Nejdřív se pusťte do přípravy pita chleba. Mouku, sůl, cukr a olej dejte do mísy kuchyňského robotu. Droždí nejprve rozmíchejte v teplé vodě a poté... více o Pljeskavica s ajvarem v pita chlebu
Cizrnu přelijte do mixéru, asi polovinu nálevu slijte stranou pro případné použití. Přidejte ostatní suroviny s výjimkou citronové šťávy a rozmixujte... více o Hummus
Hrách rozmixujte v suchém mixéru na jemnou mouku. Přidejte rozmražený hrášek, koriandr, římský kmín, olej, citronovou šťávu, chilli a prolisovaný... více o Hráškový falafel s pečenými batáty
Vařené brambory, nejlépe moučné, rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme. Tresku či filet z jiné, námi vybrané ryby osolíme a osmažíme na trošce oleje,... více o Bramborovo - rybí krokety
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Zapékací mísu nebo remosku vymažeme olejem z naložených sušených rajčat (nebo máslem), dno vyložíme vrstvou... více o Italské zapékané brambory
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu. Po osmažení klobásy... více o Pikantní zelí s klobáskou
Na tuku osmažíme cibuli dozlatova, ke které ke konci smažení přidáme rozvonět i jemně nasekaný česnek. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme,... více o Česnekové nudle se zelím - nejen příloha
Dýni přepůlíme, vydlabeme měkký semínkový střed a ostrým nožem do ní uděláme hluboké zářezy, které nesmíme dokrojit. Je dobré si udělat například z... více o Plněná dýně (harmoniky / vějířky) mletým masem
Jako první si důkladně omyjeme brambory, a osolíme si vodu ve které je budeme vařit. Dáme je vařit tak, aby nebyly úplně uvařené protože je budeme... více o Francouzské Brambory
Starší rohlíky pokrájíme na kostičky a nasucho opečeme na pánvi lehce dozlatova. Po částečném zchladnutí je přesypeme do mísy. Drobně pokrájený pórek... více o Pečené knedlíky
Na trošce tuku si osmažíme drobně pokrájenou slaninu s cibulí lehce dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme. Míchání a rozdělení masa od sebe nám... více o Zapékané brambory (těstoviny) s kapustovou směsí
Velké brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Nerozvařit. Po uvaření scedíme, necháme zchladnout, rozpůlíme, patrně vydlabeme do "lodiček",... více o Plněné zapečené brambory s uzeným a zelím
Vařené brambory a vejce oloupeme a pokrájíme na kostičky nebo nudličky, zelí překrájíme na menší kousky, oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Vše... více o Bramborovo-zelný salát
Oloupané, nejlépe moučné brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy společně s česnekem, přidáme vejce, na kousíčky pokrájená očištěná játra a... více o Bramboráčky s játry
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata cibuli, ke které přidáme osmažit i na silnější nudličky pokrájené očištěné papriky, které následně... více o Fazole v rajské omáčce s paprikou
Brambory použijeme malé, nebo střední, které přepůlíme. Nové brambory a brambory s pěknou nestrupatou slupkou nemusíme loupat, stačí je pořádně pod... více o Makrela (ryba) pečená na bramborách
Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu a zalijte ho novou tak, aby sahala 3-4 cm nad povrch. Uvařte do měkka, asi... více o Husa v šouletu II
Dýni očistíme, vydlabeme a pokrájíme na kostky nebo hrubě nastrouháme. Dýni nemusíme loupat. V kastrólu rozpustíme máslo, na kterém dýni, kterou jsme... více o Nastavovaná kaše z dýně
Cibuli pokrájíme na plátky nebo klínky, slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a použít můžeme dle chuti kromě slaniny i uzené maso, zbylé pečené... více o "Kočičí tanec" - kroupy s čočkou
Uzené maso vařte asi 30 minut, nechte trochu zchladnout a natrhejte. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, vymačkejte všechnu tekutinu.... více o Bramborové wrapy s uzeným
Droždí rozdrolíme ve vlažné vodě a přidáme lžičku cukru, necháme vzejít kvásek. Do kvásku přidáme zbytek vlažné vody a olej. Všechnu mouku promícháme,... více o Domácí chléb
Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na... více o Dušené hlávkové zelí
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Po uvaření scedíme. Během vaření si na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek... více o Uzené šťouchané brambory s pórkem
Cuketa nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud je hodně vodnatá, vyždímáme ji, ale není nutné ji nechávat vypotit. K cuketě přistrouháme na hrubém... více o Cuketové křupavé bramboráky
Na rozpálenou pánev nakrájíme rajčata, přidáme trochu vody, balzamikový ocet a pepř a restujeme do měkka. Brambory rozmačkáme mačkadlem na brambory a... více o Vegetariánský burger z tofu
Suché suroviny promícháme, přidáme zbytek surovin a znovu promícháme, posypeme chléb moukou, přikryjeme a nechám kynout 12 až 18 hodin při pokojové... více o Kvalitní domácí chléb
Brambory dobře omyjeme, pozdní vykartáčkujeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Po uvaření scedíme, necháme částečně zchladnout a opatrně... více o Zapečené mačkané brambory
V teplé vodě rozpusťte 1 lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte se solí, vmíchejte cukr. Do kvásku zašlehejte vejce a... více o Židovská sváteční chala
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Vařené brambory rozšťoucháme nebo také nastrouháme. Z cukety vymačkáme šťávu, dáme do mísy k bramborám,... více o Bramborovo-cuketové placičky s balkánským sýrem
Chřest opláchneme, seřízneme konečky a v osolené vodě ochucené šťávou z půlky citronu krátce povaříme na skus. Pak scedíme a necháme okapat. Během... více o Máslový chřest (nejen) s vejcem
Brambory důkladně omyjte a uvařte doměkka. Sceďte je, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každé bouchněte dlaní, aby se rozmáčkla.... více o Mačkané brambory
Vychladlé oloupané brambory najemno nastrouhejte do mísy. Přidejte obě mouky a sůl. V hrnku promíchejte rozdrobené droždí s 200 ml vlažné vody a s... více o Ušatá špaldová bageta
Rozdrobené droždí rozmíchejte v malé misce s cukrem, přilijte asi čtvrtinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do větší mísy vsypte... více o Housky
Nejprve v míse nebo v kotlíku robotu promíchejte tekuté suroviny s rozdrobeným droždím, kurkumou a cukrem. Do mísy přisypejte nebo ještě lépe prosejte... více o Jemný toastový chléb s kurkumou
V míse smíchejte 350 ml vlažné vody a droždí. Postupně přisypávejte mouku a hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto... více o Focaccia s bylinkami, olivami a pečeným česnekem
Batáty nastrouháme do mísy na jemném nebo hrubém struhadle (můžeme namíchat). Přidáme drobně pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájený medvědí česnek ... více o Batátové bramboráčky s medvědím česnekem
Oškrábané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Vmíchejte vejce, mouku a osolte. Pokud bude potřeba, přidejte trochu mouky. Ve... více o Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou haluškovou slaninou
Bulgur uvařte podle návodu na obalu. Papriky očistěte, zbavte semínek a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky... více o Restovaná zelenina s bulgurem a dipem
Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a důkladně vymačkejte rukou, abyste se zbavili přebytečné vody. Osolte, opepřete a vmíchejte 1 vejce. Na... více o Bramborové rosty se zeleninou a vejcem
Do bambusového sítka vložte nejprve část přes noc namočené a vyprané rýže, hned vedle ní pokrájené chilli papričky, osolené a opepřené mleté maso,... více o Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka
Uvařenou quinou osolte a promíchejte s drceným česnekem a načechrejte vidličkou. Dýni a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené... více o Quinoa s dýňovým pyré
Suroviny dáme do pekárny a pustíme program těsto. Necháme vykynout. Vytvarujeme bagety, dáme do forem na pečení baget a necháme chvilku kynout.... více o Bagety z pekárny
Bramborové knedlíky pokrájíme na plátky a necháme nahrát na pařáčku. Na oleji nebo sádle si dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přisypeme... více o Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí
Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté... více o Rohlíčky a pletýnky
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme. Do horkých rozšťouchaných brambor vmícháme svižně jemně pokrájenou... více o Šťouchané brambory s uzeným sýrem
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme. Během vaření si na rozpuštěném másle osmažíme na kolečka pokrájené světlé (bílá a... více o Bramborové placičky s máslovými cibulkami
Z mouky, mléka, vejce a soli umícháme řidší těsto. Pak přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a pořádně promícháme. Těsto můžeme klidně připravovat... více o Houskové knedlíky bez kynutí - výborné a jednoduché
Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Na másle (oleji) si osmažíme na nudličky pokrájenou mrkev a celer dorůžova, ke které přidáme krátce osmažit protlak. Přilijeme trošku vody (vývaru),... více o Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody. Ke konci, až budou brambory téměř uvařené, vložíme do hrnce i růžičky brokolice (nemusí být... více o Šťouchané brambory s brokolicí