Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Z vařených, strouhaných brambor, mouky, krupice, vejce a soli vypracujeme těsto, které rozmačkáme na lehce vymaštěný plech ve stejnoměrné síle.... více o Zahýbálky
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na pomoučeném vále, ozdobným... více o Bramborové taštičky se zelím
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře
Brambory oškrábeme, nebo okrouháme (nevaříme), opereme v tekoucí vodě a nakrájíme na plátky o tloušťce asi 2-3mm. Na tvrdo uvařená vejce nakrájíme na... více o Francouzské brambory
Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové... více o Halušky
Na rozehřátém másle zesklovatíme rýži, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Mrkev nakrájíme na hranolky, ostatní zeleninu na kostičky,... více o Rýže se zeleninou a kari
Fazole propláchneme, zalijeme horkou vodou a 10 hodin máčíme. Pak je ve stejné vodě asi 2 hodiny vaříme. Ke konci vaření je ochutíme špetkou soli a... více o Fazole v bílé omáčce
Zeleninový vývar ochutíme šafránem a povaříme. Pak přidáme rýži a několik minut vaříme. Hrnec sejmeme z plotny a 25 minut necháme v teple dojít.... více o Šafránová rýže
Do rozmrazeného špenátu přidáme máslo a několik minut jej zvolna dusíme. Pak přilijeme bujon a přivedeme k varu. Přidáme rýži, povaříme a sejmeme z... více o Špenátová rýže
Do rýže přilijeme šťávu z rajčat ochucenou tabascem. Asi 25 minut zvolna vaříme pod pokličkou.... více o Rajčatová rýže
Housky pokrájené na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, solí a rozehřátým máslem, lehce promícháme a necháme prosáknout. Do... více o Houskové knedlíky v hrníčkách
Housky pokrájené na drobné kostičky polijeme rozehřátém máslem a lehce promícháme. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, nalijeme na housky, přidáme... více o Vídeňské houskové knedlíky
Mouku prosijeme do mísy, zalijeme mlékem rozšlehaným se solí a vejci a dobře promícháme. Přidáme pokrájené a na másle osmažené housky, promícháme a... více o Houskový knedlík v ubrousku
Do vařícího mléka vsypeme krupici, osolíme, dobře promícháme a necháme 30 minut stát. Housky pokrájené na kostičky osmažíme na másle. Do těsta... více o Krupicový knedlík v ubrousku
Těstoviny uvaříme a scedíme. Žampióny nakrájíme na plátky, rajčata na kostky a smícháme s těstovinami a hráškem. Troubu předehřejeme na 200°C. Maso... více o TĚSTOVINOVÝ NÁKYP S KRŮTÍMI PRSÍČKY
Jemně krájená cibule se podusí na másle, přebytečný tuk se slije a na něm se podusí syrové hovězí maso a drobné kousky odkostěného kuřecího masa. Pak... více o Pilaf afgánský
Zelenou čočku přebreme, propláchneme a na hodinu namočíme do studené vody. Poté čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno... více o Dvoubarevná čočka
Omyté a jádřinců zbavené papriky nakrájíme na proužky. Nakrájenou slaninu necháme rozškvařit a zpěníme na ní cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme... více o Bramborák plněný lečem a slaninou
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na trošce másla, přidáme kari a rýži a zalijeme vývarem. Promícháme a dusíme asi 15 minut. Vychladlou rýži... více o Pikantní rýžové placičky
Čočku namočíme den předem,pak dáme do hrnce s vodou a dáme vařit do změknutí. Dochutíme solí,cukrem,octem. Pak dáme vařit vejce na tvrdo a párek.... více o Čočka s vejcem a párkem
Brambory nastrouháme, nejlépe na jemném struhadle na nudličky. Vmícháme 1 dl vařící vody.Přidáme mouku, vajíčko a promícháme. Dáme vařit větší... více o haluška - s brynzou
Fazole na noc namočíme do studené vody nebo je 10 minut povaříme a necháme je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Vyměníme vodu, přidáme bobkový list... více o Zapékané fazole
Brambory nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, česnek na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem a vrstvíme - brambory - osolit, opepřit, cibule... více o Zapečené brambory - se šlehačkou II.
Z mouky, vajec, 1/8l vody a 1 lžičky soli vypracujeme tužší těsto. V případě potřeby přidáme vodu. Těsto se musí odlepovat od stěny mísy a dělat... více o Halušky - sýrové
Rýži uvaříme do sypka. Na rozpálený olivový olej vložíme na plátky nakrouhané oloupané mandle. Velmi krátce restujeme a přidáme rýži, okořeníme.... více o Barevná rýže II.
Rýži uvaříme podle návodu, ale tak, aby byla sypká. Na rozpálený olivový olej přídáme pórek nakrájený na proužky a orestujeme. Přihodíme na kousky... více o Barevná rýže I.
Fazole na noc namočit do studené vody nebo je deset minut povařit a nechat je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Noční namočení je lepší! Vyměnit... více o Zapékané fazole (Frijoles refriotos)
Těstoviny si uvaříme v osolené vodě a slijeme. Mezitím si připravíme směs. Do hlubší pánve dáme na kousky nakrájenou slaninu a necháme orestovat,... více o Těstoviny s kapari
Uvařené brambory prolisujeme, osolíme, opepříme a s vejci a moukou zpracujeme v těsto. Lžicí ukrajujeme nočky a vaříme je v mírně osolené vodě.... více o Noky se sýrem
Houby namočíme do piva. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, strouhaný česnek, pepř, sůl a drcenou majoránku, spojíme s vejci, houbami i s... více o Houbové bramboráčky
Máslo utřeme se žloutky a moukou, dochutíme špetkou soli a vmícháme tuhý sníh z bílků tak, aby vzniklo těsto podobné husté smetaně. Nakonec přidáme... více o Zelené noky
Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po... více o Bramborové placky
Brambory důkladně očitíme kartáčkem pod tekoucí vodou a zabalíme je do alobalu. V předehřáté troubě pečeme při střední teplotě asi 45 minut. Smetanu... více o Pečené brambory s kaviárem
Syrové brambory nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Sýr najemno nasrouháme. Pečící formu (nejlépe skleněnou) vymažeme máslem, rozetřeným česnekem,... více o Brambory od Bárta
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme najemno. Přidáme tavený sýr, bylinkové máslo, rajský protlak a koření, vytvarujeme... více o Sýrové krokety s bylinkovým máslem
Rohlíky a maso na kostičky, dát hr. mouku, osolit. Do mléka rozkvedlat vejce, všechno polít, lehce promíchat - udělat koule - nechat oschnout a uvařit... více o Masové knedlíky
Fazole přebereme, opereme a namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme doměkka. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme papriku,... více o Fazole na paprice
Brambory oloupeme a syrové nastrouháme na plátky na struhadle na okurky. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme do zlatova na rozpáleném oleji.... více o Brambory na smetaně - zapečený
Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny... více o Rýžový nákyp s meruňkami
Rýži vaříme pod pokličkou ve 120 ml osolené vody na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nevsákne všechna tekutina. Rozšleháme vejce a vmícháme vařenou... více o Rýžová omeleta se šunkou
Celer, petržel, mrkev, cibuli a oškrábané brambory spolu uvaříme, slijeme a necháme vychladnout. Studené nastrouháme na struhadle s většími otvory.... více o FALEŠNÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Na plechu s trochou oleje usmažíme hranolky, přendáme do zapékací misky promícháme s nakrájenou uzeninou, zeleninou, zasypeme strouhaným sýrem a... více o Zapékané hranolky
Z mouky, tří vajec a několika lžic vody připravíme tuhé nudlové těsto. Uhněteme je, necháme chvíli odležet, potom těsto rozválíme na placky, necháme... více o Zapečené flíčky
Maso nakrájíme na kostičky osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Přidáme tavené sýry a až se rozpustí, vše zalijeme smetanou. Dochutíme... více o Nudle s kuřecím masem v sýrové omáčce
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme. Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.Ochutíme solí, pepřem a... více o Gnocchi
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme,... více o Salát z červené řepy s fazolemi
Jablka a cibuli nakrájíme na menší kousky a s trochou vody povaříme dohusta a rozmixujeme. Přidame ostatní suroviny a chvíli povaříme. Plnime horké do... více o Jablečný kečup
Nudle připravíme podle návodu na obalu. Mezitím připravíme omáčku. Kostičky slaniny rozpustíme, přisypeme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme,... více o Šumavské těstoviny
na oleji si spenime cesnak, ptom ridáme cibulu, mleté mäso zalejeme to paradajkami pridame na väčšie kusy pokrájanú mrkvu a dusíme takých 45 min.... více o cestoviny alla ragú