Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a mezitím připravíme omáčku. Na troše másla osmahneme na nudličky nakrájenou šunku a dusíme doměka. Nakonec... více o Špagety se smetanovou omáčkou
1. cibulku osmažit do zlatova 2. na to dát konzervu 1x vepřové ve vlastní šťávě nebo mleté maso nebo točený salám nechat opéct 3. na to dát vypranou... více o Rizoto s vepřovým masem ve vlastní šťávě
Sójové nudličky povaříme 20 - 30 min. v "marinádě" (možno rozředit vodou). Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme k ní sójové maso,... více o Segedínský guláš ze sojových nudliček
Těstoviny uvaříme "al dente", vychladlé smícháme s nakrájenými krabími tyčinkami, kukuřicí, ananasem, sýrem Cottage, nadrobno nakrájenou cibulkou.... více o Těstovinový salát s krabím masem a ananasem
Brambory se oloupou a s kabanosem nakrájeným na kostky společně s bobkovým listem se dají vařit. Až se uvaří do měkka přidá se masox, zahustí se... více o Hodolanská omáčka, specialita Olomouckého kraje
Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí... více o Marešovy čočkoráky
Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí,... více o Pekingské maso (sojové) se žampiony
Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Ochutíme sójovou omáčkou, olejem, česnekem. Grilujeme, dokud nezezlátne. Podáváme s dušenou zeleninou,... více o Grilované tofu
Oloupeme a v osolené vodě uvaříme brambory. Z kyselého zelí vymačkáme vodu a nakrájíme. Cibuli osmažíme do zlatova, uvařené brambory rozmačkáme,... více o Zapékané brambory s kyselím zelím
Brambory uvaříme, necháme vychladnout, rozmačkáme a smícháme s trochou pokrmového škrobu, moukou a práškem do pečiva. Vejce rozmícháme se solí a... více o Špenátové bramboráky
Brambory i se slupkou omyjeme a zabalíme do alobalu, upečeme. Než se brambory upečou, nastrouháme ředkvičky, smícháme je s pažitkou, solí, pepřem a... více o Pečeňáky
Cibuli najemno nakrájíme a zpěníme. Brambory oloupeme a nakrájíme. Cibuli posypeme trochou červené papriky, přidáme brambory a smažíme. Potom to... více o Brambory na kyselo II.
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme rýži a zalijeme vodou. Přídáme bujón a mícháme, dokud se rýže nezačne vařit. Zakryjeme pokličkou a necháme vařit.... více o Rizoto s mozzarellou a Gorgonzolou
Na oleji spražíme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme na kostky nakrájané brambory, podlejeme vodou, osolíme, okořeníme podle chuti a dusíme dokud... více o Sýr Granadír Marš
1. uvařit široké nudličky v hrnci (celé balení cca 300g) 2. vedle na pánvi na větší cibulce podusit 6 žampionů + osolit + opepřit + 15dkg šunky na... více o Provensálské nudličky
Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme sekané ořechy a zalijeme vínem. Potom přidáme pokrájená jablka a kari koření. Uvařené špagety promícháme s... více o Špagety s ořechy a kari kořením
Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem, na chvíli necháme vychladit v lednici, poté dáme do misky, přidáme malou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě,... více o Těstovinový salát s tuňákem IX.
Fazole uvaříme doměkka, scedíme a v mixéru je rozmixujeme na kaši. Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nasekanou cibuli dozlatova. Přidáme... více o Černé fazole
Vše smícháme a vytvoříme těsto, kterým naplníme vymazané hrnečky. Hrnečky vložíme do hrnce naplněné vodou a dáme vařit do trouby na 45-55 min.... více o Hrníčkový knedlík
Zatím co dáme vařit vodu na těstoviny, které připravíme dle návodu, si nadrobno nakrájíme cibuli a na oleji osmažíme do změknutí. Pak přidáme tuňáka... více o Těstovinový salát s tuňákem VIII.
Máslo utřeme se solí a žloutky, vmícháme smetanu a mouku. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a... více o Karlovarské knedlíky
Na rozehřátém oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, papriku a směs koření. Poté přidáme hrubě nastrouhanou cuketu, pokrájená rajčata, protlak,... více o Mexický fazolový hrnec
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, oloupané cibule a česnek nasekáme nadrobno. Vše opečeme na oleji. Přidáme rajčata a dusíme 10-15 minut. Pórek... více o Fazolová směs na česneku
Rohlíky osmahneme na másle, přidáme do mouky s vejcem a solí, přiléváme mléko dle potřeby.... více o Houskový knedlík jemný
Připravené žemle smícháme s ostatními surovinami a pořádně prohněteme. Necháme odpočinout a pak vytvořenou šišku uvaříme v osolené vodě.... více o Houskový knedlík
Podle požadovaného množství si připravíme tvaroh (na 2 os. cca 120 g), salám nakrájíme na malé kousíčky, přidáme vejce a koření. Na správnou... více o Tvarohové řízečky
Brambory nakrájíme na tenké plátky a vaříme v osolené vodě asi 6 minut. Ocet smícháme se třemi lžičkami vody, olejem a hořčicí, osolíme a opepříme.... více o Brambory s parmezánem
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, podlijeme vodou, osolíme, přidáme olej a dusíme doměkka. Na oleji osmažíme kostičky cibule, přidáme špetku... více o Brambory dušené po cikánsku
Brambory nastrouháme a slijeme přebytečnou tekutinu. Cibuli také nastrouháme. Osolíme, mírně opepříme, smícháme s macesovou moučkou a žloutky z vajec.... více o Bramborový kugel
Vykuchané pstruhy osolíme, poprašíme moukou a na každé straně asi 4 minuty pečeme na rozpáleném oleji. Poté je přendáme na nahřatý talíř. Do oleje, ve... více o Pstruh s hráškem
Na špejle nebo špízy napichujeme střídavě kousky kapra velké asi jako na ražniči, dílky slaniny a cibule. Špízy osolíme, opepříme, pokapeme citronovou... více o Rybářský špíz
Na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na tenké plátky nakrájené vepřové maso. Osolíme, opepříme a osmahneme. Potom přidáme... více o Francouzské špagety
Maso na strojku umeleme a podusíme na cibulce zpěněné na oleji. Postupně přidáváme po trošce uvedené koření, zaprášíme moukou a podlijeme vodou.... více o Italská Pastašuta (Pastasciuta)
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl a bobkový list, podlijeme a dusíme asi 20 minut. Pak přidáme rajčatový protlak a ještě... více o Makaróny po Italsku
Z očištěných a vypraných kuřat vyjmeme prsíčka bez kosti současně s křidélky. Prsíčka nakrojíme tak, aby tvořila řízek, který lehce naklepeme, osolíme... více o Kyjevský kotlet II.
Brambory neloupeme, ale očistíme kartáčkem a po délce je rozkrojíme na půlky. Plech na pečení potřeme olejem a posypeme nahusto solí a kmínem. Půlkami... více o Pečenky
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku, olej a sůl a zapékáme asi 45... více o Brambory s česnekem II.
Žampióny očistíme, rozkrájíme a podusíme. Poté je osolíme a okořeníme kmínem. Nadrobno pokrájenou cibuli a anglickou slaninu nakrájenou na kostky... více o Dřevorubecký kastrůlek
Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a rozpůlíme. Půlky naplníme zavařeninou a klademe těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku. Zalijeme vínem,... více o Příloha z jablek
Brambory uvařené ve slupce, ještě teplé nakrájíme na plátky (půlkolečka), dáme do misky nakrájíme cibuli (bílá, červená, zelená), orestujeme na oleji,... více o Bavorský salát
Brambory důkladně očistíme kartáčkem a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Necháme vychladnout, opatrně je nařízneme, potřemem máslem a zabalíme do... více o Vznešené brambory
Nejprve připravíme náplň. Mák jemně umeleme a za stálého míchání vsypeme do horkého mléka. Když mák zhoustne, přidáme cukr, strouhaný perník, podle... více o Bramborová roláda s mákem
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájenou uzeninu, okurky, cibuli, hrášek, okořeníme pepřem, osolíme a... více o Bramborový salát bez brambor
Rýži přebereme, propláchneme, přidáme lžíci tuku a vodu (1 díl rýže a 1 1/2 dílu vody), osolíme a dusíme doměkka. Žampiony očistíme, nakrájíme a... více o Žampionové rizoto
Čočku přes noc namočíme, druhý den vodu slijeme, přidáme asi 1/2 litru nové vody a dáme vařit. K poloměkké čočce přidáme nakrájený pórek, nastrouhanou... více o Čočka s hruškami a uzeným
Na oleji osmahneme na kolečka nakrájený pórek, nasekaný česnek a koření. Přidáme na růžičky rozebraný květák a kostičky mrkve, podlijeme vodou a... více o Fazolové kari
Nejprve dáme vařit osolenou vodu (množství dle pohanky), mezitím si očistíme cibuli a nakrájíme spolu se slaninou na kostičky. Na rozehřátém tuku... více o Pohanková kaše
Oloupané brambory nakrájíme, stejně tak pórek na 2-3 cm silná kolečka. Zapékací misku (remosku) poctivě vymažeme máslem a klademe do ní střídavě... více o Švédské brambory II.
Brambory neloupeme ale důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky o síle půl cm a posypeme solí a grilovacím kořením. Cibuli nakrájíme na kolečka a... více o Chalupářské brambory II.
Strouhané vařené brambory dáme do mísy, trošku osolíme, přidáme droždí, které jsme rozpustili v mléce se lžící cukru. Přidáme vejce a tolik hrubé... více o Bramborové vdolky